Впрочем, компресорот воопшто и не се вклучува кога надворешната температура е испод 10 степени.
Дури и да вклучува ладење, чуму ладење зимно време😂 ем
Ем и да сакаш да се оладиш, воздухот од климата е оладен на околу 10 до 15 степени, а надвор ти е рецимо 11 степени.
Компресорот се уклучува, не сум пробал на минусни температури ама блиску нулата компресорот го користиш за побрзо сушење на воздухот внатре да одмаглиш.
Нова физика ќе ми кажуваш?
Прво, зошто и кога се замаглува стаклото?
Се замаглува поради тоа што воздухот што го издишуваш е топол и поради тоа има поголема апсолутна влажност која бара кондензира на најладната површина, а тоа е стаклото.
Издишувањето на еден човек во кабина не може да предизвика зголемување на топлина и со тоа покачување на релативната влажност за да почне да замаглува стаклото, освен ако не е пуштена внатрешна рециркулација, но и за тоа е потребно подолго време, за кое што парното ќе го загрее стаклото па така нема да дојде до замаглување.
Второ, зошто е ладно стаклото?
Поради надворешната ниска температура, а ниската температура значи и ниска апсолутна влажност.
Што значи дека е доволно да го вклучиш вентилаторот од кабината кој ќе го внесува надворешниот воздух кој патем има ниска апсолутна влажност.
Така да илузорно е да ја ладиш кабината со АС за да сушиш сув воздух, впрочем ако надвор е 9 степени поладен е воздухот отколку АС капацитетот на ладењедоколку вклучи.
Како дознав дека на Меганот мој не вклучуваше?
Поради идиоти кои велеа дека убаво било климата да работи и зимно време.
Јас зимно време се мрзнам додека загрее моторот, и згора ќе го свртам на ладно врталото и ќе вклучам АС да се освежам, бог да чува.
ПС во јануари еден пријател ме убедуваше дека лади, вклучил АС, дугмето свети вклучено, врталото на ладење и ми вели гледај, стави рака на вентилациони отвори да видиш како почнува ладно да дува...
Надвор беше -2!
Битно индикаторот за АС светеше.
Се сетив дека направив неколку грешки, поправено😊