Автор Тема: All-season гуми  (Прочитано 996 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3373
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
Одг: All-season гуми
« Одговори #15 на: 08 Декември 2025, 06:44:37 am »
All season си се гуми не фрлајте пари за зимиски гуми , нема снег нема зими како пред 20 години , нема зими за жал и декември ке биде 20степени...Коа декември ке излезе ене го април нема зима критичен е декември ако нема снег во декември нема зима.Купете си алл сеасон мирни сте 7 години барем и спасени од вулканизиери промени и остали глупости,само гас и прописно под 50.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4448
« Одговори #16 на: 08 Декември 2025, 08:22:16 am »
Не видов дека има отворена тема за all season гуми, да не се повторувам и тука. Искуство со GoodYear Vector 4S gen2 (90К км) и сега gen3(12К км до сега), димензија 205/55 R16 на Golf Sportsvan 1.0 TSI. Не би можел да кажам ништо за другите 3 модели, ама мислам дека нема да згрешиш ниту со еден, провери најнови тестови ако не. За издржливост, GoodYear-от се покажаа одлично.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #17 на: 08 Декември 2025, 08:59:58 am »
Од сите овие Пирели се најдобри според тестовите во последните две години. Колега ги стави на Карок и беше воодушевен. Јас барав за мене, но немаше димензија во мк, па земав Континентал.
И најмал животен век од ~30.000км но и најмека/најтивка.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

За траењето така кажуваат врз основа на тестовите да,  но од искуство на 5 различни модели на Пирели тоа не се гуми што се брзо трошат. Друго некои гуми ја држат шарата (не се абат), но пак се стврднуваат баш како cc и според мене тоа е најлошо од причина што мислиш дека имаш добри гуми, а во реалност немаш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14991
« Одговори #18 на: 08 Декември 2025, 10:36:34 am »
Конкретно кој модел на Pirelli го препорачувате за All Season?

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
« Одговори #19 на: 08 Декември 2025, 11:06:53 am »
Конкретно кој модел на Pirelli го препорачувате за All Season?
Pirelli Cinturato All Season SF3, последниот модел.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9323
« Одговори #20 на: 08 Декември 2025, 12:14:51 pm »
Negde kaj so gledav video od all season Crossclimate gi kazuvaat deka e skoro kako letna guma po sostav znaci nashite leta ke gi prezivee e za zima neznam kako ke bide ama pa so ogled na nashive zimi ke vrshat rabota.
Ako si nekoj shto vozi mnogu zimno vreme stavi si zimski soodvetni i toa e toa.

Jas gledav sea koga trebashe letni da kupam da se mislev za CrossClimate ama za cenata na cross clumate mozam 2 seta gumi da imam. zimski Sava letni Toyo

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
« Одговори #21 на: 08 Декември 2025, 15:26:21 pm »
Може и летни Lassa a зимски Petlas да си ставиш и ќе ти останат пари за добар ручек у 61 кај кружниот во Влае. Прашањето ако веќе правиш реална споредба е дали можеш за CrossClimate да земеш Micheline Primacy + Micheline Alpine. Односно дали 2 сета Michelin Cross climate ќе ги надмине овие двеве во животен век од 90тина kkm. Другиве икономии се во рангот „чај не пиел мрсeн му бил“.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7294
« Одговори #22 на: 08 Декември 2025, 15:36:55 pm »
Да немавме лета со +45°С немаше ни да помислам да мењам летни/зимски. Ама новите all season модели се феноменални и за топло и за снег, а најдобри се за влажно, што реално е 95% во зима. Така да можеби е и одлична опција за следни гуми.

Ем нема да ми наплаќаат 3.000 денари за монтажа со балансирање, 6.000 годишно.

All season да траат 5 години на коњ сме.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #23 на: 08 Декември 2025, 15:37:32 pm »
Sekoj so svojata matematika, jas zboruvam za razumen izbor na solidni gumi, koi ne se premium

Toyo i Sava koi se daleku od losh izbor na gumi. Isto mozes i so red drugi gumi bf goodrich, hankook itn itn.

A ti ako sakash i so posveta gumi kupi si, za jadenje trici nagradi neznam kaj davaat

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
« Одговори #24 на: 08 Декември 2025, 15:48:31 pm »
Јас не ти реков дека Тоуо се лоши гуми туку споредбата направија со Тоуо all season а не со Michelin.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55148
  • Махер
« Одговори #25 на: 08 Декември 2025, 15:49:30 pm »
Да немавме лета со +45°С немаше ни да помислам да мењам летни/зимски. Ама новите all season модели се феноменални и за топло и за снег, а најдобри се за влажно, што реално е 95% во зима. Така да можеби е и одлична опција за следни гуми.

Така доаѓа, треба да се види дали се потивки од летни. Ако се - no brainer.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #26 на: 08 Декември 2025, 15:55:36 pm »
Toyo all season ne nudi isto shto i cross climate zatoa ja napraiv sporedbata, ne deka ne gi biva nego momentot shto go pisav pogore za michelin. Moze nekoj model na bf goodrich se ok blisku do niv

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8105
  • Плинаш!!!
« Одговори #27 на: 08 Декември 2025, 16:21:32 pm »

И 3 години да траат е супер. Потврдувам дека за мокро се одлични.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2536
« Одговори #28 на: 08 Декември 2025, 16:44:45 pm »
Еве јас користам Sava Intensa UHP2 (летни) уште откако ја купив колата.
Едно 70000km ми е извозен тој модел, во осум гуми (четири имам фрлено, беа DOT20) и сегашниов сет од четири.
Две гуми имаат поминато 30000km, две гуми 45000km.
Сите четири се 2022-ра година.

За зимски имам BFGoodrich g-Force Winter 2, поминати некаде околу 10000km со нив. За истиот период, откако ја купив колата.
Во километри можеби е малку, ама во години - го тераат крајот на петтата.

И двата модели се, да речеме, средна класа. И сум доста задоволен и од двата.
А вака гледано, чисто по километри пројдено - соодносот е 7:1 поминати во корист на летните.
Затоа што:
- помалку месеци од годината ги користам
- не одам на зимување и скијање ни малку блиску како што патувам кога е топло
Но ова е мој пример, можеби кај некого е обратно.

Дали мене ме се исплаќа да земам премиум летни гуми, подобри од Савата?
Секако дека да.

Дали мене ми се исплаќа да земам премиум зимски гуми, исти или подобри од BFGoodrich?
Да. Ама не во таа мера како премиум летни.
AMA - ако земам, сакам премиум класа.

Дали мене ми се исплаќа да земам најпремиум ол-сизн гуми?
Мислам дека да. Со тоа што:
- ќе вратам нешто пари со продажба на металните бандажи
- ќе заштедам пари на купување на посебен сет на алу бандажи (да, и тоа го размислував пред некоја недела)
А и за проба не се наплаќа, мислам дека табуто дека врска немаат ол-сизн одамна заврши.

Не успеав да најдам цени онлајн за гумите кои се во уводниот пост (во димензија 225/45/17), па не можам да направам една математика:

- колку ќе ме чинат четири ол-сизн од премиум класа
- колку пари ќе си вратам со продажба на металните бандажи
- колку ќе ме чинат осум гуми од премиум класа (четири летни, четири зимски)
- колку ќе ме чини нов (половен) сет алуминиумски бандажи (за зимскиот сет)
- колку ќе заштедам по вулканизери (овде математиката е 4000 денари за 4 години)
- колку ќе заштедам време и напор (качувај од подрум, носи до вулканизер, спуштај во подрум)
« Последно менување: 08 Декември 2025, 16:50:23 pm balanar »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6901
« Одговори #29 на: 08 Декември 2025, 18:32:35 pm »
Тојо летни гуми имавме на службената кола и буквално пролизгуваше насекаде, особено на кочење постојано активираше АБС.

Кога ги земав моите гуми од кај Дејан Гумигуми, баш му спомнав за Тојо гумите како се однесуваат, бидејки реално гумата не беше нешто многу стара ниту претерано излижана, ми спомна дека Тојо бараат малку повеќе да се загреани за да дадат добра тракција, во спротивно кога се ладни исто како да немаш тракција.

Можеби и држи вода муабетот.