Автор Тема: All-season гуми  (Прочитано 1010 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2536
All-season гуми
« на: 07 Декември 2025, 20:04:23 pm »
Не наидов на ваква тема, а има доста мислења во темата "Гуми - Општо"
@Ordevski ми даде идеја во темата за Леонот бидејќи бев на ум да земам нов сет за летни гуми, ама 90% сум сигурен дека ќе земам ол-сизн гуми.

Како што гледав, овие четири модела би ги издвоил:

Continental AllSeasonContact 2
Goodyear Vector 4Seasons Gen 3
Michelin CrossClimate 3
Pirelli Cinturato All Season SF3

Пишете ако не ве мрзи кој модел (и во кои димензии) го имате, колку време/километри го имате, како се движат цените...

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
Одг: All-season гуми
« Одговори #1 на: 07 Декември 2025, 20:26:04 pm »
Не наидов на ваква тема, а има доста мислења во темата "Гуми - Општо"
@Ordevski ми даде идеја во темата за Леонот бидејќи бев на ум да земам нов сет за летни гуми, ама 90% сум сигурен дека ќе земам ол-сизн гуми.

Како што гледав, овие четири модела би ги издвоил:

Continental AllSeasonContact 2
Goodyear Vector 4Seasons Gen 3
Michelin CrossClimate 3
Pirelli Cinturato All Season SF3

Пишете ако не ве мрзи кој модел (и во кои димензии) го имате, колку време/километри го имате, како се движат цените...
Кај мене се Continental AllSeason Contact 3l2 235/45/17 димензија и веќе имам 7.000км поминато во сите услови освен снег и мраз. Само позитивни впечатоци досега, зимава ќе ја прошетам до планина за снег па ќе апдејтирам повторно. Сакав да земам Пирели тогаш бидејќи беа потивки според тестови но чекав цел месец и повеќе но не добија и пред одмор морав да одберам следно и земав Континентал, ЦЦ3 сеуште не беа излезени. Било кои од овие 4 да земеш нема да згрешиш.

Не се сеќавам кој беше, можеби @Carpathian Lord зема втор сет Континентал по ред.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2536
« Одговори #2 на: 07 Декември 2025, 20:27:08 pm »
@bramovsk мислам дека има акнато втор сет од Континенталките...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9021
  • Пичлеме
« Одговори #3 на: 07 Декември 2025, 20:29:39 pm »
Се мислам и јас да ставам и да не се замарам со сменвање земски/летни. На Пасатот возев Matador MP 62 All Weather Evo, прилично тапа зимски карактеристики :)

Се мислам јас за овие:
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Kleber/Quadraxer-3.htm

Само појма неам кај ќе ги најдам :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #4 на: 07 Декември 2025, 20:45:34 pm »
@bramovsk мислам дека има акнато втор сет од Континенталките...
Да, во право си. Не би ставил 2 пати исти гуми човек што поминал 5-60.000км со еден сет ако не е задоволен.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 849
« Одговори #5 на: 07 Декември 2025, 20:47:26 pm »
Jas imam Michelin cross climate 2 veke odam nakaj 3ta godina i se super, i gi preporacuvam.
Sakav da zemam goodyear, ama malku tesko se naoga vo mk, michelin bea podostapni.
Koe i da zemes nema da zgreses.
Nareden pat pak ke zemam all season.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3969
« Одговори #6 на: 07 Декември 2025, 21:03:52 pm »
Исто и јас сум на мака, на зимскиве им е последна сезона а Летните отидоа за саксии. Е сеа се мислам да си купам алуминиумски 15 ки бандажи и да си ставам алл сезон... 195/65 р 15
Еве и бандажи си најдов

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
« Одговори #7 на: 07 Декември 2025, 21:05:38 pm »
На Волвото уште возам (ретко ама на кола се) сет од Michelin Cross Climate+. Немам ни 30к поминато со нов но одев на две зимувања во Бугарија и се беше ок. Ама некако не ми стареат добро. Континаенталките ми легнаа подобро. Едноставно, без многу претензии од некои супер екстремни тестови и возења, се што можам да кажам е дека гумите никогаш не ме изненадлие непријатно. Супер удобна и издржлива гума. Сум возел Mischelin Primacy, Michelin PS 4, Dunlop Sportmaxx и факт е дека нема да можеш во ектсрем да извадиш исти возни својства со целосезонкиве. Ама од тие гуми екстрем сум се обидел да извадам 100 km од 40000kkm извозени. Така да коге ќе си ги земам реалните статистики на возни својства зимските гум ги возиш 5% во услови кои се специфични за нив, летните можеби 30%. Се останато во 65%  извозени километри немаат никакви предности спеицијализираните  гуми.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14991
« Одговори #8 на: 07 Декември 2025, 21:13:42 pm »
Татко ми на Рапидот стави Continental AllSeason и е презадоволен.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2299
« Одговори #9 на: 07 Декември 2025, 22:41:14 pm »
Кај целосезонските многу зависи која ти е дневна динамика со возење. Ако ги возиш секојдневно на скопски асфалт летно време, не верувам дека ќе траат повеќе од 3 сезони максимум.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14861
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10 на: 07 Декември 2025, 22:44:54 pm »
Исто и јас сум на мака, на зимскиве им е последна сезона а Летните отидоа за саксии. Е сеа се мислам да си купам алуминиумски 15 ки бандажи и да си ставам алл сезон... 195/65 р 15
Еве и бандажи си најдов (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Мислам дека овие бандаши се од Пежото на стариот.Ама можи и грешка да сум пошо тие беа со гуми.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #11 на: 07 Декември 2025, 23:53:37 pm »
Од сите овие Пирели се најдобри според тестовите во последните две години. Колега ги стави на Карок и беше воодушевен. Јас барав за мене, но немаше димензија во мк, па земав Континентал.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #12 на: 07 Декември 2025, 23:57:26 pm »
Michelin-от ја направија премногу зимска гума и е најдобра на голем снег, ама само на тоа. За CC2 најголема забелешка беше лошото кочење на дожд, што со серија 3 е подобрено, но не значително.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13 на: 08 Декември 2025, 00:35:32 am »
Од сите овие Пирели се најдобри според тестовите во последните две години. Колега ги стави на Карок и беше воодушевен. Јас барав за мене, но немаше димензија во мк, па земав Континентал.
И најмал животен век од ~30.000км но и најмека/најтивка.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8105
  • Плинаш!!!
« Одговори #14 на: 08 Декември 2025, 00:35:41 am »
Јас возам предни Tracmax all season веќе година ипол или нешто над 10 000км. Удобна тивка гума, на суво и мокро одлично се однесува. На снег не сум ги пробал. Со план ми е да земам уште 2 после нова година. Колку ќе траат незнам сеа за сеа немаат покажано слабости во перформанси. Сметам дека е одлична гума за парите.

Во голем круг би ги заобиколил матадор и семперит.
 Едит: еве слика од шарата