Автор Тема: BMW 118D Автоматик  (Прочитано 8446 пати)

Присутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1075
  • Best Motors Worldwide
Одг: BMW 118D Автоматик
« Одговори #45 на: 26 Јули 2026, 20:04:49 pm »
@Tomce

za mehanicki raboti kako na pr ulje filtri kocnici itn... sekoj mehanicar poseriozen ke ti zavrsi raboti.

tuka da receme nema nekoj error code vo softwareot.

Cim DDEto na BMW kratenka za Digital Diesel Elektronik isfrluva greska kako error code togas spored mene najdobro resenie e so ISTA+ da se proveri, bidejkji ISTA+ e najispraven, najtocen za dijagnostika na error codes.
a cim svetne check engine togas e stvarno greska vo prasanja bidejki dosta greski na pr se arhivaraat ali ne doaga do zolta check engine.
BMW M Car mora da imaat ISTA+, taka da najsigurno i najbezbedno ti e da otides do tamu i da ti kazzat sto spored niv bi bilo pa posle ti odlucisi kade ke go sredis toa.
Javi se kaj nekolku i prasaj ako koristat ISTA+ za dijagnostika togas vekje e dobar filter.
E sega kolku dobro znaat da go rakuvaat toj software toa
Inace dzabe se zamaras so genericni software ke iskoci fialure code na pr AGR a voopsto ne mora da e AGRot...moze da e na pr. skinato crevce koe ispusta vozduh pa senzorot dobiva gresni vrednosti.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2569
« Одговори #46 на: 28 Јули 2026, 11:59:24 am »
Ауто Ин Џеповски или BMW Service Ace. И двата имаат ISTA+. Моја препорака не си троши време со М Кар.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #47 на: 30 Јули 2026, 23:10:17 pm »
за Џепо исто може да потврдам дека се фалат од него, си го има занаетот.
ако си така малку ај ти надарен можеш преку торенти и форуми да дојдеш до иста+, јас усеав да инсталирам и ИНПА и ИСТА+, ИСТА+ е каде каде понапреден софтвер, има заебанции околу сетапот и ракувањето ама изводливо е.
ако успееш на лептоп да ја симнеш и инсталираш ќе можеш да очиташ се што е во дде.то. али треба да гледаш јутубе итн... јас усеав да инсталирам со помош на џемини баш степ бзј степ...
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 433
« Одговори #48 на: 31 Јули 2026, 19:29:58 pm »
За Џеповски и јас сум слушнал ама ме сум бил кај него, со Аце  сервис имав искуство и не би го препорачал. Исто и Зетов Струмица многу го фалат ама лошо искутво имам со него. А отпосле разбрав и од дриг луге дека не е сериозен.
« Последно менување: 31 Јули 2026, 20:04:10 pm M.Meskov »

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #49 на: 01 Август 2026, 10:49:46 am »
Колку да има variety во искуства и препораки, јас Џеповски во центар не би го препорачал и не сум задоволен. А сум многу задоволен од Ќано во Сарај. Имам пишано на друга тема за тоа

Јас само можам да го препорачам мајсторот Ќано Qano од Сарај за проверка пред купување. Во слична ситуација бев. Џеповски во Центар ништо не провери, 5 минути ја гледаше колата и дури (ваљда намерно) не ми кажа битни проблеми на неа што се приметуваат одма зашто продавачот беше комшија негов сервисер. Тотално незадоволен. ДАИМ сервисот само обична дијагностика, не ја проверија детално, немам лош коментар за нив ама не е тоа што барав. Ама Ќано ја прегледа цела кола до милиметар, до штрафче. Траеше долго и ги најде сите ситници. Дури и ја возеше. Таква детална проверка не сум начекал до сега на друг сервис до сега, а сум бил на повеќе. Штета што нема веќе МК Ауто Експертиз, ама ако купувам пак БМВ, ќе одам кај Ќано и ќе бидам мирен после тоа

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #50 на: 05 Август 2026, 02:28:20 am »
за Џепо исто може да потврдам дека се фалат од него, си го има занаетот.
ако си така малку ај ти надарен можеш преку торенти и форуми да дојдеш до иста+, јас усеав да инсталирам и ИНПА и ИСТА+, ИСТА+ е каде каде понапреден софтвер, има заебанции околу сетапот и ракувањето ама изводливо е.
ако успееш на лептоп да ја симнеш и инсталираш ќе можеш да очиташ се што е во дде.то. али треба да гледаш јутубе итн... јас усеав да инсталирам со помош на џемини баш степ бзј степ...
Не е толку проблем да се најде Иста+ кај мајстори (е сега кој колку ја знае и работи?) па ни да се инсталира. Со моето релативно скромно знаење ја инсталитав пред 7-8 години ама нешто многу не ја работев, воглавном за очитување и бришење на грешки и регистрација со кодирање на акумулатор. За аматерска дијагностика многу полесен е БимерЛинк и БемерКод за разни промени (светла, ретровизори, прозори... но не и кај моторот). Цената им е по 70-тина Е секој, а ако некој баш запне да бара се наоѓаат и кракирани ;) БимерЛинк е доста јак за дијагностика, но сепак не е ИСТА+ , нема процедури и сл.
« Последно менување: 05 Август 2026, 02:45:39 am lawyer204 »

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #51 на: 05 Август 2026, 14:59:32 pm »
da taka e bimmer e klikni ovde klikni onde ke ti pokazze error code sto go prevzema od kolata, za kodiranje bimmer e polesen.

za nemehanicki greski koi se povrzani so motorot i se sto e so motormanagement najtocna dijagnoza preku ista+.
e sega kako sto rece @lawyer204 koj kolku ja razbira i raboti toa e toa... so modernite koli se e do softverot i laptopot, mehnickoto otklonuvanje na greskata e posle rutinska rabota.
tie sto ja baraatat ista+ sekogas im se cisti racete, samo davaat nalog do izvrsitelite smeni ova smeni toa, edino ako ne raboti sam pa se on da pravi sto retko se slucuva...vo poseriozen pogolem servis...
za lesni slucajevi na pr otiden nekoj senzor toa e toa site programi ke ocitaat no problemite nastanuvaat koga slucajot stanuva pokomplexen i se dopira posle do gordosta na mehanicarot de e ova de e ona, pa te mafta pa na kraj pak corba ova e ona e ...

(Oo=[][]=oO)