Автор Тема: Рапорт за 2011 и планови за 2012 година  (Прочитано 14856 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Одг: Рапорт за 2011 и планови за 2012 година
« Одговори #15 на: 23 Декември 2011, 10:27:13 am »
Alfa 166
134.000км пројдени околу 15-16.000км од мене:
1. Купена. Сменети плочки за кочници, сменето масло, филтри, сменет антифриз.
2. Исчистена убаво внатре и надвор, спуштена -3cm, Ставени нови беџеви напред и позади, исчистени стакла од лепенки
3. Спуштена -3cm, инсталиран плински уред, исполирани фарови, нови брисачи, сменети ксенон сијалички
4. Репариран преден трап, сменети задни кугласти лежаи, сменета ламбда сонда, сменет механички термостат, сменета електрична брава на врата, сменет ABS сензор.

Потрошено - околу 1300-1400 евра (сосе плинскиот уред).

За 2012:

1. Промена на каиши и затегачи, евентуално и варијатор, нови летни гуми, промена на делови за предница, промена на глицерин и промена на течност за серво, нови свеќици.
2. Најсветли темни фолии на задните стакла, евентуално лимарско фарбарска работа на некои места. (браници, ќошиња, ако дае бог пара и целосно префарбување)
3. Спортски филтер од Autodelta, Koni Adjustable, Ремап, нови звучници Алпине.
4. Се надевам ќе биде без дефекти - пошто оваа година напраив се` што не ваљаше од купена

Предвидени трошоци - околу 1500-2000е

Fiat Stilo
115.000км, оваа година пројдено околу 4-5.000км :
1. Сменето уље и филтри, сменети предни дискови и комплет предни и задни плочки. Сменет глицерин за кочници.
2. Нови грепки на браниците - ништо стршно :)
3. Вратена оригиналната кутија за филтер за воздух - тргнат спортскиот филтер
4. Сменет термостат за вода.

Потрошено: 200-тина евра макс.

За 2012:
1. Ново уље и филтри.
2.  -
3.  Подигање за 3-4cm со враќање на оригиналните спирали, за да се подобри комоцијата.
4. -

Предвидени трошоци 100е :)

« Последно менување: 23 Декември 2011, 16:54:28 pm Simo - Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #16 на: 23 Декември 2011, 10:45:03 am »
Алфа 147 2001 85,500 км, поминати околу 4000 км во моја сопственост

1. Тековно одржување - уље + филтер за уље (2500 ден) + 2 нови гуми 215/45/17 Фалкен (11,800 ден) + Акумулатор Топла  66 А (3800 ден) + брисачи 300 ден + центрирање 400 ден
2. Стилско унапредување  //////// налепница CarClub :D ;D :P
3. Унапредување со цел подобрување на возните особини ////
4. Замени поради дефект - шајбна на радилица + раб. рака 5000 ден (дискутабилно дали е дефект или тековно одржување)

Се на се околу 24,000 ден

(среќа што стариот газда сменил каиши, затегачи, 2 лагер, плочки ... и филтри, и регистрација до 05,2012)

следна 2012

1. Тековно одржување - 2 нови гуми 215/45/17 + репарирани/нови горни виљушки (највероватно тие квичат :) ) + нов клуч (на стариот ми ја нема батеријата) + регистрација ??? + центрирање (предница и задница :) )
2. Стилско унапредување /////
3. Унапредување со цел подобрување на возните особини ////
4. Замени поради дефект - пу пу пу

Па по се изгледа пак околу 24,000 ден

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20798
« Одговори #17 на: 23 Декември 2011, 10:57:09 am »
Јануари - судар со таксист, при избегнување талент што се убаци у лента
Март - пеглање, фарбање и лакирање на лево предно крило и возачка врата, во авто сервис Ја Ја (последица од сударот)
Април - затемнување на стакла кај DOG Security
Мај - регистрација (~13000 ден.)
      - Sir Lancerot прејде во моја лична сопственост
Јули - сервис (масло и филтер за масло) - ~2000 ден.
Август - инсталација на K&N панелен филтер - 5650 ден.
          - инсталација на xenon HID кит кај DOG Security
Септември - инсталација на спортски издув ASSO кај АС-Стил - 7000 ден.
                - оригинални платнени патосници Mitsubishi - 1500 ден.
Декември - инсталација на AUX приклучок

Според последните релевантни статистички информации - од 11 април до 11 ноември, пројдени 5354 km, наточени 433,53 литри бензин, со просечна потрошувачка од 7,18 l/100 km. Просечна цена по километар - 5,56 денари, просечна цена по литар - 77,4 денари.

Ауто-планови за 2012:

- менување на внатрешно осветлување (може и 2011 да биде ;) )
- заден спојлер
- санирање каросериски оштетувања
- полирање
- Eibach pro-kit - спирали (прилично слаба веројатност, ама нека седи во планот :) )
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3034
  • Слобода или смрт
« Одговори #18 на: 23 Декември 2011, 13:25:50 pm »
Во 2011.
1.Тековно одржување.
Нов акомулатор топла 3300 ден.
2. Стилско унапредување
Редовно прање во лето.
3. Унапредување со цел бла бла ништо ново.
4. Замени поради дефект
Одново некој не мавна на паркинг но сега предно лево крило за разлика од 2010 кога страдаше задно лево.
И одново избега но за разлика од претходниот пат сега не го ни најдовме нити пријавивме па сами си ја плативме поправката. Околу 3000 денари кошташе пеглање и фарбање.
2 пати во рок од шест месеци ја удараа паркирана и бегаа. Па да го видам како бега има да го гонам и лом да го направам. Пичка му мајчина!

Пред некое време се скрши бравата па ја заменивме со друга што ја извадив од една манта на отпад. Ја платив 1200 денара.

Планови за 2012
прво конечно да си ја земам возачката од јули со тоа се занимавам само уште гратска да положам и готово. :D
Потоа ми се допаднаа седиштата на мантата добри рекаро седишта но им треба претапацирање. Ќе гледам ако ги биде во кадетот да ги ставам.Околу 100 евра ќе завршат работа.
Кај и да е лагери ќе треба да се менат. околу 1500-2000 ќе стасат.
Треба да се менат и кабли на свеќици но тоа не е приоритет ако се стигне ќе биде.
Во втора половина на 2012 би требало ново радио да ставам.
На пролет малку ќе ги освежам бандажите со нова боја требаше досега да средам но се развлече возачката па не ми се работи ништо.Тоа и не е толку инвестиција колку што е замарање. :D

Веќе 3 година по ред на 10 јануари проверувам километража па тогаш ќе видете колку е пројдено за тоа време.
Моја проценка е помалку од 1000 километри. Не ја вози татко ми. :D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #19 на: 23 Декември 2011, 15:44:03 pm »
Kaј мене во текот на 2011 се направи голем сервис... ради моја сигурност сменети се следниве работи.

- Ребраст + ПК каиш со затегач без ролери, филтер за уље и уље репсол, 4 свекици NGR - R, исчистена е клапната и плус адитиви за инџекторите.
- Амортизерите беа средени кај Зајо, сменети се плочки ЛУКАС, цела предница, буфер гуми, виљушки, летва спони... све све, ради моја сигурност, сменето е целиот сет на озвучување... кон брендот Пионир, ентериерот внатре е подновен, и целото осветлување во кабината е сменето
- Може има нешто друго ама не памтам...

А за 2012 сакам да ја продадам колава и да земам нормална стандард кола...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #20 на: 23 Декември 2011, 16:11:01 pm »
Нов клуч (на стариот ми ја нема батеријата)

Каква батерија користиш за клучот?
Мојата е 16/32, еден типац на пазар у Кавадарци има тезга од пиле млеко може да донесе, јас едвај од кај него добив.
Ни во најелитните саатчии немаше и не успеаја да донесат  бараа од 250-400 денари за батерија, од пазар ја земав 70 денари.
Пиши ми ПП ако е таква или каква е, ќе најдеме ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 23 Декември 2011, 16:19:07 pm »

Мојата е 16/32, еден типац на пазар у Кавадарци има тезга од пиле млеко може да донесе, јас едвај од кај него добив.
Ни во најелитните саатчии немаше и не успеаја да донесат  бараа од 250-400 денари за батерија, од пазар ја земав 70 денари.
Така е, нов клуч е ѓавол ипол, единствено а ако ти фали капачето што ја држи батеријата, тогаш пак лесно. Е-јеб има стари клучеви, па послужи се за ефтини пари :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #22 на: 23 Декември 2011, 16:19:34 pm »

Може Админите да бришат муабет, му пишав на пират, да не тераме ОТ. Keep it clean ;D ;D

Кога ќе дојде редот (т.е. $$$ )ќе го консултирам форумот

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #23 на: 23 Декември 2011, 16:24:30 pm »

9. Може и чудо да се деси, некој ако ми донесе Либра 2004+г 2,0 турбо бензинец глава за глава да прајме  ;D

ке се пишманиш многу брзо, па ке го сакаш назад стариот
Имаш некое искуство со 2,0Т? Баш ме интересира шо мотор е, ама од искуство?
На плин се шинав од возење ама не земав бензинец само ради тоа што почнаа да ја качуваат цената на плинот заедно со бензинот, скоро се повозев со Фиат Стило 1,6 бензин и некако помирана вожњата :(

Кој има одговор од искуство нека одговори, да не ја расипеме темата да бидеме кратки.
« Последно менување: 23 Декември 2011, 16:38:14 pm pirat_07 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #24 на: 23 Декември 2011, 16:39:13 pm »
Кој има одговор од искуство нека одговори, да не ја расипеме темата да бидеме кратки.
Јас имам искуство во расипување теми. Кажи ако некој те закача :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #25 на: 23 Декември 2011, 17:02:23 pm »
Ми го скршија буџетот овие дерачиве на технички, 23.xxx денари, осигурување + стакла + патници, еколошки такси и улици и патишта + „средување документација“ + зелен картон да им се позелени на мајка им  Ќе ми кажува некој скапо било кола одржување? Па најскапо е дерењево државата (и осигуртелниве компании под државна закрила) што го праат Изгледа Алпајнот ќе приќекаат некој месец

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #26 на: 23 Декември 2011, 21:39:38 pm »
2011 поминати 231 000 км
1.Тековно одржување
-Редовен сервис промена на масло и филтер
2.Стилско унапредување
-Сменети жолтите сеалици со никакви кинески(ако се смета под стилско унапредување ова)
3.Унапредување со цел подобрување на возните особини
-Сменети задни спирали и гумица на предна десна десна виљушка
4.Замени поради дефект
-Задните спирали пропадна-та беше назад и гумицата на десна виљушка

Две нови зимски гуми, Hankook winter icept rs w442 не знаев кај да ги сместам.

2012
1.Тековно одржување
-Промена на масло, филтер за масло,филтер за воздух, филтер за гориво,плочки и гуртни.
2.Стилско унапредување
-Средување на задниот браник и прагчината (скапани се) требаше пред една недела, ама ми требеше колата и ништо не бидна па најверојатно ќе биди веднаш после нова година.
3.Унапредување со цел подобрување на возните особини
-Проверка на подвозје, смена на сите гумици, буфери све со цел да се среди тропкањето кое го има...
4.Замени поради дефект
-Се надевам нема да го имам. :D
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3034
  • Слобода или смрт
« Одговори #27 на: 10 Јануари 2012, 17:14:06 pm »
Во 2011.
1.Тековно одржување.
Нов акомулатор топла 3300 ден.
2. Стилско унапредување
Редовно прање во лето.
3. Унапредување со цел бла бла ништо ново.
4. Замени поради дефект
Одново некој не мавна на паркинг но сега предно лево крило за разлика од 2010 кога страдаше задно лево.
И одново избега но за разлика од претходниот пат сега не го ни најдовме нити пријавивме па сами си ја плативме поправката. Околу 3000 денари кошташе пеглање и фарбање.
2 пати во рок од шест месеци ја удараа паркирана и бегаа. Па да го видам како бега има да го гонам и лом да го направам. Пичка му мајчина!

Пред некое време се скрши бравата па ја заменивме со друга што ја извадив од една манта на отпад. Ја платив 1200 денара.

Планови за 2012
прво конечно да си ја земам возачката од јули со тоа се занимавам само уште гратска да положам и готово. :D
Потоа ми се допаднаа седиштата на мантата добри рекаро седишта но им треба претапацирање. Ќе гледам ако ги биде во кадетот да ги ставам.Околу 100 евра ќе завршат работа.
Кај и да е лагери ќе треба да се менат. околу 1500-2000 ќе стасат.
Треба да се менат и кабли на свеќици но тоа не е приоритет ако се стигне ќе биде.
Во втора половина на 2012 би требало ново радио да ставам.
На пролет малку ќе ги освежам бандажите со нова боја требаше досега да средам но се развлече возачката па не ми се работи ништо.Тоа и не е толку инвестиција колку што е замарање. :D

Веќе 3 година по ред на 10 јануари проверувам километража па тогаш ќе видете колку е пројдено за тоа време.
Моја проценка е помалку од 1000 километри. Не ја вози татко ми. :D

Традиционално на 10 јануари се забележува колку е поминато во минатата година. Gодинава за малку ќе беше срушен рекордот со само 1183 километри.
Али сега кај и да е ќе се смени работата кога и јас ќе ја земам возачката.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #28 на: 10 Јануари 2012, 17:46:49 pm »
Нов катализатор
Нов акомулатор
Автоматче за лер гас
Уље и филтри

Околу 300 еу може и повеќе .

За 2012

BMW E38 !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #29 на: 10 Јануари 2012, 17:51:16 pm »

Традиционално на 10 јануари се забележува колку е поминато во минатата година. Gодинава за малку ќе беше срушен рекордот со само 1183 километри.
Али сега кај и да е ќе се смени работата кога и јас ќе ја земам возачката.
http://i40.tinypic.com/2dme3oj.jpg[/img]

Земи отвори тоа километражникот, подеси ги бројчињата точно на средина ;)