Автор Тема: Passat B7 чуден звук на мотор  (Прочитано 486 пати)

Отсутен Ivan1234

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Passat B7 чуден звук на мотор
« на: 30 Јули 2025, 12:59:55 pm »
Здраво. Станува збор за Passat B7 2.0tdi 103kw. Моторот работи супер рамномерно и мирно, но при притискање на квачилото, малку моторот го менува звукот на работење. При отпуштање на квачилото, кога е скоро целосно отпуштено се јавува некое мало минимално гребкање/крцкање, но кога скроз се отпушта квачилото моторот продолжува да работи мирно. Исто така понекогаш на прво палење на незагреан мотор, при поаѓање во рикверц или прва брзина се појавува мал звук на гребење, но тоа се случува само при првото поаѓање, во понатамошното возење нема никакви звуци или било какво гребење. Единствено продолжува да се појавува само промената на звукот при притискање на квачилото, но тоа е со многу мал интензитет. Квачилото е многу лесно за притискање, промената на брзини се одвива лесно и глатко без никакви проблеми. Што може да е причина за ваква работа на моторот? Дали е некаков проблем со замаецот или ламелата или пак нешто друго? Дали некој имал сличен проблем?
« Последно менување: 30 Јули 2025, 13:05:30 pm Ivan1234 »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: Passat B7 чуден звук на мотор
« Одговори #1 на: 30 Јули 2025, 13:05:01 pm »
Најверојатно друк лагерот.Можиш да сменош кпмплет сет ако сакаш,а исто можиш и да возиш дур да цркни само од себе(што можи да биди и по 2-3год).
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 30 Јули 2025, 13:14:06 pm »
Ми личи како Drucklager, ќе го смениш кога ќе менуваш сет ламела. Колку километри има поминато?

Отсутен Ivan1234

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #3 на: 30 Јули 2025, 13:28:01 pm »
Ми личи како Drucklager, ќе го смениш кога ќе менуваш сет ламела. Колку километри има поминато?
Има 220.000км поминато. Ако е лагерот според овие симптоми,  уште колку км би можело да се вози пред да го сменам сетот ламела, бидејќи ми е од скоро купена колата, а немам сервисна историја за неа?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #4 на: 30 Јули 2025, 13:32:54 pm »
Nikoj nemoze da ti kaze kolku vreme ke istera, moze 1 nedela moze 4godini.
Da sum na tvoe mesto, ke ja vozam taka i ke pratam sto se slucuva

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5 на: 30 Јули 2025, 14:18:34 pm »
Би требало да се влошува звукот повеќе и повеќе пред да откажи,но нема правило.
И вака на не чуено не знаеме до која состојба е.
Вози и не се замарај.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6 на: 30 Јули 2025, 14:29:44 pm »
Сигурно нема 220000, вози не се замарај, тоа е прекрасно возило, до денес сум пишман што ја продадов мојата пред 6-7год.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #7 на: 30 Јули 2025, 14:55:22 pm »
Друк лагер 100%. Вози не се замарај. Кога ќе дојде ден за менување ќе смениш се комплет. Терај вака сеа.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8 на: 30 Јули 2025, 22:29:25 pm »
Има 220.000км поминато. Ако е лагерот според овие симптоми,  уште колку км би можело да се вози пред да го сменам сетот ламела, бидејќи ми е од скоро купена колата, а немам сервисна историја за неа?
Најискрено, што мислеше ти дека некој го продал пошто му дошло време за сериозни сервиси и сега ти ќе го купиш и возиш без влакно да му фали?
Брату, некој го фрлил, сега ако сакаш треба да го средиш па да го возиш. За среча, ако е друклагерот имаш уште полагодина да го возиш, пред да почне тој да прави сериозни проблеми. Ако го средиш сега, мирен си со години, ако го средиш со задоцнување тогаш тој ќе предизвика еден куп други проблеми па ќе имаш бајаги за средување.

Пошто си сега истрошен финансиски, терај така и не се замарај, уживај во возилото. Ама спремај се за некој месец да смениш поттисна, ламела, друклагер, водна пумпа, каиши и се сто дрго не било сменето до сега. На 220.000 се прави пола ремонт на мотор ако сакаш да имаш сериозно возило.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #9 на: 30 Јули 2025, 22:48:58 pm »
Mile, olabavi malce brat. Ne bidi kako babaroga ne go plasi coekot

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10 на: 31 Јули 2025, 09:43:23 am »
Mile, olabavi malce brat. Ne bidi kako babaroga ne go plasi coekot

Well, you know me....
Ама сепак, секој дефект кој не е решен на време предизвикува друг предвремен дефект на нешто друго, на пример ќе има луфт и вибрации, ќе предизвика јадење на ламелата и поттисната, па дури и замаецот, во најлош случај ако се скрши ќе го закочи куплунгот и ќе остане заглавен во брзина. Ако е во движење може да го испокрши мењачот, да падне некој астероид да срамни со земја пола планета ;D