Автор Тема: Растојание на штрафови кај сите возила и мерење на истото  (Прочитано 157459 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Едно прашање: Кај мене се 4x98, пред некој ден бев во Stop&Go  да прашам за бандаши. Продавачот ми вика дека 4x100 пасуваат без проблем и без никакви преправки. Што мислите вие?????

2 милиметри во овој „бизнис“ се мноооооогу големо растојание... Особено во случај на истата девијација х4... Мислам дека ќе си напраиш проблеми на подвозјето така да не би ти препорачал.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Едно прашање: Кај мене се 4x98, пред некој ден бев во Stop&Go  да прашам за бандаши. Продавачот ми вика дека 4x100 пасуваат без проблем и без никакви преправки. Што мислите вие?????

2 милиметри во овој „бизнис“ се мноооооогу големо растојание... Особено во случај на истата девијација х4... Мислам дека ќе си напраиш проблеми на подвозјето така да не би ти препорачал.
Некои успешно го решаваат со штрафови со ексцентрична глава, некои не сакаат ни тоа. Јас не би имал проблем со користење на офсет штрафови, се` додека централниот отвор е добро стокмен. Без овакви штрафови не би ризикувал, бидејќи налегнувањето на бандашот на штрафот ќе биде само на една точка, а не на цел конус од штрафот. Дури на Алфата кај мене се многу слични штрафовите, но не се со ексцентар, него се „у центар“. Еве како изгледаат тие штрафови:
http://www.wheelcentre-scotland.co.uk/Products/125/Variation-wobbly-Bolts-or-nuts

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
Абре не се 2мм х 4, туку се 2 мм во дијаметар. Што значи дека е 1мм офсет на еден штраф. Тоа е многу малку.

А иначе со тие конусните штрафови и нема да има гаље.

Целото тркало тамам работа ако се потпира на шрафовите. Шрафовите се таму за да не излегува тркалото. Тоа се држи на тој централниот отвор.

Рики затоа тебе ти тресело, а не заради разликата од 2мм.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Абре не се 2мм х 4, туку се 2 мм во дијаметар.

2 mm х 4 тркала, ете ти ја истата девијација х4... Никој не рече дека 8 мм ќе бега шрафот ебаго :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Кај мене нема проблем. Бандажите се 5x100 А кај мене е 5x98

И се е супер, баш како што кажа 8.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
Ако не легне бандажот убаво на централната дупка односно ако има луфта тогаш ке треси, затоа се одзема на дребонг или се прават пиксни.

4х100 на 4х98 може ке одговараат без проблем, ако не се користат посебни штрафови.

П.С. Собрани ’’свежи’’ податоци за темава, само да најдам време да ги средам како што треба па ке ја апдејтовам листата ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Абе Дени тоа пред 100 години го збореше, најбитно е централната дупка да лежи, штрафовите се само за да стегнат.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
Значи или бандаши 4x98, или ако земам 4x100  да си барам штрафови. Али сепак би одел на 4x98.

Фала дечки

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
Значи или бандаши 4x98, или ако земам 4x100  да си барам штрафови. Али сепак би одел на 4x98.

Фала дечки
nemash potreba od griza,kaj mene e 4x98 a vozam bandazi so 4x100 nemam nikakov problem ni da tresi ni nisto

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Абре не се 2мм х 4, туку се 2 мм во дијаметар. Што значи дека е 1мм офсет на еден штраф. Тоа е многу малку.

А иначе со тие конусните штрафови и нема да има гаље.

Целото тркало тамам работа ако се потпира на шрафовите. Шрафовите се таму за да не излегува тркалото. Тоа се држи на тој централниот отвор.

Рики затоа тебе ти тресело, а не заради разликата од 2мм.

Да да, после тоа укапирав... али веке, испадна друг дил... и земав бандажи од ланчија :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Ракуно додавај го ова на листата..

Chevrolet Cruze   5x105 

Наводно имало 2 верзии, 5х105 и  5х100. 

За 105 сигурно е за другото не.

Кое ретардирано растојание го имаат, бандаж НИКАДЕ за нив.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Ауу лошо! 5x105? Не можеш ни со офсет штрафови да го искомибинираш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Ептен лошо.

Ова треба да си стои како негативност во карактеристиките на Круз. Не дај боже, да ти се искриви или оштети фабричкиот бандаж. Ќе се истуриш од пари фрлање. :) :)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
И јас по интернетот најдов 5х105, или ако возат како Опел 5х110.

Интересна работа...
Имаме членови со Круз, имаме како да се измери, па може да се провери ;)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
форд галакси 2002 ?