Автор Тема: Патување во странство  (Прочитано 844 пати)

Отсутен A6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 37
Патување во странство
« на: 19 Јуни 2025, 10:59:33 am »
Барав на форумот но не најдов она што ми е потребно а тоа е информации и искуства да се споделат околу планирани патувања во странство со автомобил или моторцикал.Јас планирам да патувам за Германија со рута -Србија.Хрватска,Словенија,Австрија и конечна цел Германија.Потребни ми се информации што е потребно да знам за да патувам со автомобил и кои трошоци отприлика ми следат,какво осигурување е потребно да имам,патарини и други потребни работи за  кои треба да бидам подготвен.Темава ја отварам не само за патување за Германија туку и други земји.По искусните членови на форумов може да споделат информации за по сигурно и безбедно патување и избегнување на непознати трошкови.(доколку смета админот може да пре уреди постот или префрли темата во друг дел).

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
Одг: Патување во странство
« Одговори #1 на: 19 Јуни 2025, 14:15:10 pm »
Патните трошоци се концептуално исти, со тоа што за мотор се нешто поевтини отколку за кола (нормално).

- Патарини: Македонија, Србија, Хрватска (не знам точно како стојат сега, ама Србија мислам некои 16ина евра, а Хрватска накај 20). @marjanot скоро ја возеше рутата, па еве, да се јави на главна каса.
- Вињети: Словенија (7 дена, 8 € мотор, 16 € кола), Австрија (10 дена, 4.9 € мотор, 12.4 € кола)
- Тунели: Словенија (Караванке 8.8 €), Австрија (накај Салцбург - 14.5 € сигурно, ама може заборавам некој.) Во Австрија во моментов на А10 (Вилах - Салцбург, односно од Словенија накај Германија) санираат некои 3-4 тунели, и е биџ мајџин со застои, чекања, преусмерувања итн итн.
- Осигурување: нормалното осигурување за возилото + препорачливо е патно осигурување со колку толку добро покритие.

Во Германија немаш патни трошоци.

Гориво е препорачливо да се става откако ќе влезеш во Хрватска, оти на Србите не им е баш најдобро горивото, ем последен пат кога бевме со кола, цената по литар беше повисока отколку во Австрија и Словенија.

Ако возиш кола, обезбеди си рефлектирачки елечиња за СИТЕ патници во возилото и најди им место во кабината.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #2 на: 19 Јуни 2025, 14:50:35 pm »
Да, тоа што кажа Велештрумф, во Австрија имаш две наплати Караванке и пред Салзбург има една наплатна, нели плус вињета.
Вињетите јас сите онлајн ги извадов, а за Караванке имаш патарина и таму купив за да поминеш. Тоа накај Салзбург е исто со патарина.

Имај во предвид за Австрија дека не знам колку дена унапред треба да ги извадиш вињетите ако ги купуваш онлајн!

Друго мислам тоа е тоа.

Што се тиче бензин, јас од секаде бев задоволен исто освен Србија. Србија полнев пред Нови Сад на сам автопат и најлош бензин беше. На другите места турав кај ќе стигнев.

Загреб турив бензин тука

Чешка после тоа тука (најевтин бензин во Чешка)

Па пак Чешка турив тука (се враќав од Дрезден)

Србија турив на МОЛ тука ама лош во споредба со другиве.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
« Одговори #3 на: 19 Јуни 2025, 14:57:26 pm »

Ако возиш кола, обезбеди си рефлектирачки елечиња за СИТЕ патници во возилото и најди им место во кабината.

Може повеќе инфо за ова? Мислам некој закон е некаде?

Отсутен A6

• Почетник
  • *
  • Пораки: 37
« Одговори #4 на: 19 Јуни 2025, 15:02:18 pm »
Вињетите јас сите онлајн ги извадов... може инфо од која страница ги извади и колку дена е чекањето?
Дали некој користел наш мк мобилен оператор и како е искуството или се зема странски број?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #5 на: 19 Јуни 2025, 15:44:22 pm »
Вињетите јас сите онлајн ги извадов... може инфо од која страница ги извади и колку дена е чекањето?
Дали некој користел наш мк мобилен оператор и како е искуството или се зема странски број?

А го сменале изгледа. Јас извадов за 10 дена и се чекаше, ама сега веднаш се активирале. Само за подолг период ги направиле 18 дена.

https://help.asfinag.at/en/vignette-and-section-tolls/18-day-waiting-period/

When purchasing online as a consumer, the following products are only valid from the 18th day:

2-month vignette
Annual vignette

А она што тебе ти е важно:

You can purchase the following products for immediate use:

1-day vignette
10-day vignette
Section toll single trip
Section toll multi-trip card
Section toll FLEX

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
    • ibiz.mk
« Одговори #6 на: 19 Јуни 2025, 15:56:57 pm »

јас земав за словенија неколку пати од www.tapsim.net esim
И каде каде поевтино беше отколку роаминг од tmobile

Имаш според држави прелистај ги, али ако тие за мапи, обавезно google.maps офлајн симни си

и скоро на сите бензински имаш вифи

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6908
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7 на: 19 Јуни 2025, 15:59:13 pm »
Waze по лошо води, но за камери повеќе ќе ти врши работа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #8 на: 19 Јуни 2025, 16:12:15 pm »

Зависи на кој оператор си и како ти се пакетите. Јас сум на А1 тука во Мк и имам во пакетот одлична покриеност со роаминг, само на Водафон/А1 мрежи ама скоро секаде во ЕУ ги има. Телеком имаат ужасни понуди за роаминг

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11030
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #9 на: 20 Јуни 2025, 08:40:29 am »
не се ужасни
500ден. за 5 гига за 30 дена интернет низ цел свет е сосема доволно
https://www.telekom.mk/letna-roaming-ponuda.nspx

јас користев Airalo кога шетавме, само сега на Телеком понудата е поефтина

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4340
« Одговори #10 на: 20 Јуни 2025, 08:50:33 am »
Можеш да провериш и на АМСМ или на некој од сличните на него странски сајтови кои се прописите за возење низ земјите кои сакаш да ги посетиш, поготово за патарини и вињети. Останатото е горе доле слично секаде, ништо посебно да се издвојува.
Јас би купил секаде каде што може онлајн вињети, да не мора да застануваш специјално за тоа и да чекаш некогаш у ред, знае да е гужва. За Австрија за патарините има опција на нивниот сајт да си направиш да ти наплати за патарина од кај што ќе пројдеш, пошто може нема да идеш на Караванке тунелот.
Исто зависи и кој период од годината ќе патуваш, ако се погоди кога се враќа цел Балкан во Германија, очекувај големи гужви и застои, па не е лошо да имаш интернет цело време и апликација со навигација која може и ќе те спаси од некои од гужвите и ќе те пренасочи према гранични премини каде има помалце гужва.
Внимавај на пречекорување на брзина, поготово во Австрија, има доста камери, затоа е добро да имаш навигација која те предупредува за камери.
За полнење гориво, па и одмор, мислам дека е подобро и поефтино да искочиш од автопат и да најдеш пумпа со ресторанче/бар.
Имај исто помош на пат од некоја посаглам компанија.
Препорачувам да се преспие некаде на половина пат, да се одмори човек убаво и следниот ден да се продолжи со возење.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #11 на: 20 Јуни 2025, 08:56:39 am »
не се ужасни
500ден. за 5 гига за 30 дена интернет низ цел свет е сосема доволно
https://www.telekom.mk/letna-roaming-ponuda.nspx

јас користев Airalo кога шетавме, само сега на Телеком понудата е поефтина

Ова им е ново, пошто жена ми е на Телеком и секогаш користела Аирало пошто понудата на Телеком им била катастрофа. На A1 јас имам 20гб месечно вклучен бесплатен роаминг, а тие што се како физички лица може да менуваат гигабајти од А1 сеф за беспари роаминг.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
« Одговори #12 на: 20 Јуни 2025, 09:10:39 am »

Дали е закон, не знам баш, ама знам дека во многу земји е задолжително еден елек, а е препорачливо да има за сите патници, во случај да треба да излезат од возилото.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #13 на: 20 Јуни 2025, 09:28:06 am »
Иначе за мобилен оператор, ако телефонот ти поддржува eSIM купи си од https://esim.net/
20 евра 5G интернет неограничен цел месец!

Цело време ги користам низ Европа и не сум имал никакви проблеми. Предобар Интернет.

Цело време Youtube уклучен, навигација, повици, буквално се што ми треба. Само Data, без број - и така не ми треба за шетање.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
« Одговори #14 на: 20 Јуни 2025, 09:36:00 am »

Дали е закон, не знам баш, ама знам дека во многу земји е задолжително еден елек, а е препорачливо да има за сите патници, во случај да треба да излезат од возилото.

За еден знам дека е задолжително и носам но за 5 елеци ми се чини оверкил да носиш во кабина и тоа.