Автор Тема: Проблем со micro switch на DSG менувач на AUDI Q2  (Прочитано 194 пати)

Отсутен zipper

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Поздрав до сите.
Од неодамна ми појавува грешка со електрониката на колата. По дијагонстика појави дека е грешка со така наречен MICRO SWITCH на менувачот.
По истражувања излегува дека е чест проблем на овај менувач и има два вида на прекидачи во зависност од типот на менувачот и тоа:
White top: 3Q0 713 128
Black top: 5Q0 713 128 A
Кај мене е црн така да се порача Black top и не пасува неможеа да го монтираат. Дали е некој запознаен со проблемов и може да ми помогне?
Првата слика е од грешката која ја јавува на табла.
Втората слика е сликан самиот менувач - кодот.

Возилото е AUDI Q2 1.6 - 2018г., DSG 7

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1343
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг: Проблем со micro switch на DSG менувач на AUDI Q2
« Одговори #1 на: 01 Април 2025, 11:06:44 am »
Да не блектоп и вајтттоп се однесува на нешто друго. Можеби а баш обратниот коа овој не може да се монтира.
Ја би претрчал и до Порше. Вака ем си купил дел кој не пасува и проблемот нерешен.
Овие микропрекидачи се слаба точка кај сите возила и неретко се врзани со други системи.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1485
Одг: Проблем со micro switch на DSG менувач на AUDI Q2
« Одговори #2 на: 01 Април 2025, 18:59:21 pm »
некој период имав службено Q2, и го имаше буквално истиот проблем, у вожња по 3-4 пати знаеше да свирне и да се појави грешкава.
За жал не дознав што е точно, се возеше така и не ескалираше. Како утеха можам да ти кажам дека не е "сериозен" проблем но далеку од тоа дека не треба да се санира.
Моја препорака ти е директ у порше, они си знаат што да нарачаат.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.