Автор Тема: сакам да сменам акумулатор на mercedes e220 w213 2019 год.  (Прочитано 699 пати)

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
Ко што кажува насловот, сакам на колава да сменам акумулатор ама не сум од Скопје и е мрзи да ја носам на сервис, а и акумулатор е, нишо посебно. Ме интересира дали некој знае ако го сменам дали колата после тоа ке запали? Бидејки ко што гледав по интернет некој викаат дека не треба да и се прекинува дотокот на струја пошто после менувањето компјутерот се ресетира и треба да му се каже дека има нов акумулатор и дека додека тоа не се направи колата нема да запали. Некој па викаат менувај слободно нема да има никаков проблем. Знам дека компјутерот ке се ресетира и тоа не ми е проблем, ке направам бекап на сетинзите и после ке направам ресторе, ама ако не сака да запали па после да се заебавам да барам кој има компјутери да ресетира таму или да ја товарам на шлеп служба за у сервис е тоа не ме фака око. Исто така препорчуваат да се стави таква надворешна батерија за да држи струја додека нема акумулатор, ама таа што ја најдов да ја купам е само за приклучување на она кај што се уклучува тоа за цигари палење, ама па кај мене такво нешо нема. Нема ни пепељара. Е сеа некој да мењал да знае да ми каже од искуство прва рака дали да мењам и да не му ја мислам или да барам батерија на obd2 што се приклучува па шо е сигурно сигурно е. И ако знае некој каде би можел да купам таква батерија пошо не знам ни како се вика за да барам по интернет. Фала!

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 451
  • The best or nothing.
Одг: сакам да сменам акумулатор на mercedes e220 w213 2019 год.
« Одговори #1 на: 26 Јануари 2025, 17:30:53 pm »
Што возило имаш?
Ако е постаро, палиш колата, оставаш 3/4мин во лер, вадиш стар кумулатор, ставаш нов акумулатор. Толку.  :)

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 26 Јануари 2025, 18:21:07 pm »
mercedes e220 w213 2019 год. полна е електроника. да беше некој модел шо не зависи толку од таа електроника го мењам ич не го ебам, ама ова е комплицирана.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #3 на: 26 Јануари 2025, 19:38:59 pm »
Пишиш ко битолчанец, мислиш во Битола нема никој да ти смени акумулатор? Прашај некој нормален сервис со дијагностика, сигурно ќе ти завршат работа.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3182
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4 на: 26 Јануари 2025, 19:55:44 pm »
Mora da se vpisat kodovi  taka da bez dijagnostika nisto nemozes da napravis pojdi si kaj nekoj sto ja znae rabotata oti moze da ti se pojavat problemi

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 26 Јануари 2025, 20:22:28 pm »
од велес сум не сум од битола, ама колава од кога е купена од првиот ден ја носам у макаутостар на сервис редовно, ама пред 10тина дена бев на редовен сервис оној б1 и сеа ме мрзи пак да закажувам па да одам за скопје па да тепам таму време додека ја средат да чекам итн... и си помислив ако е можно сам да го сменам. ама јеби га, најпаметно ке ми биде да си ја однесам таму и мирна глава. а на маалски мајстор или сервис да носам кола од 80к е то нече бити. барем не у велес.

Пишиш ко битолчанец, мислиш во Битола нема никој да ти смени акумулатор? Прашај некој нормален сервис со дијагностика, сигурно ќе ти завршат работа.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #6 на: 26 Јануари 2025, 20:41:11 pm »
Neka ne te mrzi zapali kolata otidi do Skopje vo Makbat ke ti smenat pod napon i ke go registriraat noviot ako ima potreba.
Ili nekoj drug servis koj ja pravi taa rabota profesionalno.

Od kade najde baterija za na upaljac bas me interesira?
Inace  istoto mozes da go napravis ako go preseces konektorot za upaljac i gi spois zickite pluc na klemata od akumulatorot minus nekade na shasija metal.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3075
« Одговори #7 на: 26 Јануари 2025, 22:04:18 pm »
Neka ne te mrzi zapali kolata otidi do Skopje vo Makbat ke ti smenat pod napon i ke go registriraat noviot ako ima potreba.

Ова. Ќе си земеш Duracell акумулатор и готова работа. Дечките се ултра брзи и професионални.

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 26 Јануари 2025, 22:21:18 pm »
ako si od veles u energometal ima, karsi maloto parkce sto e

Od kade najde baterija za na upaljac bas me interesira?
Inace  istoto mozes da go napravis ako go preseces konektorot za upaljac i gi spois zickite pluc na klemata od akumulatorot minus nekade na shasija metal.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14048
« Одговори #9 на: 27 Јануари 2025, 10:07:44 am »
Друже, абе секоја компанија за промена на акумулатор имаат такво мало акумулаторче што го врзуваат на OBD и држи струја дури не ти го сменат акумулаторот.

Има низ Велес, јави се.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6787
  • Бенве сие бенве
« Одговори #10 на: 27 Јануари 2025, 10:36:48 am »
Има у Велес

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 27 Јануари 2025, 20:17:57 pm »
kade? realno samo u energometal prasav i tamu ima samo takvo na upaljac so se vrzuva a mene takvo na obd mi treba.

Има у Велес

Отсутен crcic

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 27 Јануари 2025, 20:19:10 pm »
abe sakam da si kupam za mene, kukja e ke se najde. :)

Друже, абе секоја компанија за промена на акумулатор имаат такво мало акумулаторче што го врзуваат на OBD и држи струја дури не ти го сменат акумулаторот.

Има низ Велес, јави се.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6787
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13 на: 27 Јануари 2025, 21:35:53 pm »
kade? realno samo u energometal prasav i tamu ima samo takvo na upaljac so se vrzuva a mene takvo na obd mi treba.

Има у Велес

Тука ми имаат заменето на две коли каде што преку ОБД ја држеа колата со струја. Имам добро искуство во ск кај член од форумов што ти го предложија поназад. Во Велес сум сменил кога сум бил проморан, цркнал, сум запалил со кабли сум отишол на промена.

https://maps.app.goo.gl/EuEVUrrMfhygkNFH7?g_st=com.google.maps.preview.copy

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #14 на: 28 Јануари 2025, 11:37:31 am »
од велес сум не сум од битола, ама колава од кога е купена од првиот ден ја носам у макаутостар на сервис редовно, ама пред 10тина дена бев на редовен сервис оној б1 и сеа ме мрзи пак да закажувам па да одам за скопје па да тепам таму време додека ја средат да чекам итн... и си помислив ако е можно сам да го сменам. ама јеби га, најпаметно ке ми биде да си ја однесам таму и мирна глава. а на маалски мајстор или сервис да носам кола од 80к е то нече бити. барем не у велес.

Несторовски, (бараката штом свртиш за костурницата) ми има кодирано акумулатор, спремен е дечкото. Оди таму, ќе завршиш работа.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk