Автор Тема: 2017 VW Passat B8  (Прочитано 2205 пати)

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
  • Пораки: 42
Одг: 2017 VW Passat B8
« Одговори #30 на: 28 Октомври 2024, 18:51:44 pm »
Една мала глупост ама таква е болеста. Мора нешто да се прави околу колата.

Капачињава како инка ги има на новите пасати и шкоди, јас го пазарев од алиекспрес

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #31 на: 30 Октомври 2024, 16:11:17 pm »
Направен мал сервис кај Митревски. Промена на уље и сите филтри со работна рака - 8500 денари.
Искрено не прашав што уље ставиле  :)

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 39
« Одговори #32 на: 30 Октомври 2024, 17:43:39 pm »
Супер колата со здравје да ја возиш.
Иначе во споредба Суперб таа генерација и Пасат таа генерација јас лично Суперб би избрал. Пасатот има прелоша звучна изолација и е многу крут на вожња. Супербот е повеќе во бизнис класа и е помек. Имам суперб од постарата генерација 2012 и татко ми нов купи 2016 Пасат. Пасатот е ужасен на звучна изолација.
Иста генерација суперб имам возено и е драстично потивок на автопат. Изработка внатрешна е класика VW и во двете коли. Супербот има повеќе место за нозе позади. Овој мотор ако не се лажам има дополнителен каиш потопен во уље за уљната пумпа. Смени го кога ќе правиш голем сервис.

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #33 на: 30 Октомври 2024, 17:51:07 pm »
Овој мотор ако не се лажам има дополнителен каиш потопен во уље за уљната пумпа. Смени го кога ќе правиш голем сервис.

Фала на инфо, обавезно ќе сменам  :)
Побарав и понуда за голем сервис, се ближи и тоа за некои 20.000км па грубо да си имам слика што како колку ќе кошта.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #34 на: 30 Октомври 2024, 17:54:26 pm »
Овој мотор ако не се лажам има дополнителен каиш потопен во уље за уљната пумпа. Смени го кога ќе правиш голем сервис.

Побарав и понуда за голем сервис, се ближи и тоа за некои 20.000км па грубо да си имам слика што како колку ќе кошта.

Јас лично на 220/240к км не би менувал. Поубаво на 150к км. Влези по ФБ групиве за Пасат Б8 ќе ме разбереш за што ти зборам. Кинат каиши многу порано. Јас лично го сменив фабричкиот на 90к км, цел беше распукан. Колата гаражирана и претежно возена на отворено, ај да кажеш пали гаси по град цело време па да го распука.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #35 на: 30 Октомври 2024, 17:55:34 pm »

Јас лично на 220/240к км не би менувал. Поубаво на 150к км. Влези по ФБ групиве за Пасат Б8 ќе ме разбереш за што ти зборам. Кинат каиши многу порано. Јас лично го сменив фабричкиот на 90к км, цел беше распукан. Колата гаражирана и претежно возена на отворено, ај да кажеш пали гаси по град цело време па да го распука.

И да, Само Contitech или INA ребрастиот сет, комплет со водна пумпа.

Отсутен chewmano

• Почетник
  • *
« Одговори #36 на: 30 Октомври 2024, 18:02:01 pm »

И уште еден спам. Гледам имаш пишано поновите фарови. Пасатот пред фејслифт (како твојот и мојот) имаат 3 типа на фарови:
-Халогени (исти како твоите само немаат диода доле и наместо лед сијалица интегрирана имаат заменска Х7 халогена)
-Твоите или Бејсик ЛЕД (Идентични се рефлекторите на фарот како горенаведениот тип само што имаат интегрирани диоди и за кратко/долго и за дневни светла. Цел фар се менува ако изгори кратко/долго)
-High LED, кои исто има неколку типа од овие (дали имаат cornering light дополнително или не и уште некои ситни измени имаат) тие се матрикс и bi-xenon.
https://auto-dvig.com/wp-content/uploads/2022/01/08d238c3-da72-48d7-b.jpeg
^ ваквите имаат кинески варианти кои и јас ги купив и 3 месеца траеја и не работат. Али се Заменски директно САМО за обичните халогени фарови. Ти на твоите не можеш ништо plug&play и ако сакаш ретрофит на овие погоре матрикс ќе треба да менуваш и шофершајбна и нови инсталации нови модули и А5 камера горе на шофершајбна.

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #37 на: 30 Октомври 2024, 18:35:57 pm »

И уште еден спам. Гледам имаш пишано поновите фарови. Пасатот пред фејслифт (како твојот и мојот) имаат 3 типа на фарови:
-Халогени (исти како твоите само немаат диода доле и наместо лед сијалица интегрирана имаат заменска Х7 халогена)
-Твоите или Бејсик ЛЕД (Идентични се рефлекторите на фарот како горенаведениот тип само што имаат интегрирани диоди и за кратко/долго и за дневни светла. Цел фар се менува ако изгори кратко/долго)
-High LED, кои исто има неколку типа од овие (дали имаат cornering light дополнително или не и уште некои ситни измени имаат) тие се матрикс и bi-xenon.
https://auto-dvig.com/wp-content/uploads/2022/01/08d238c3-da72-48d7-b.jpeg
^ ваквите имаат кинески варианти кои и јас ги купив и 3 месеца траеја и не работат. Али се Заменски директно САМО за обичните халогени фарови. Ти на твоите не можеш ништо plug&play и ако сакаш ретрофит на овие погоре матрикс ќе треба да менуваш и шофершајбна и нови инсталации нови модули и А5 камера горе на шофершајбна.

Да, сакав ретрофит на вакви фарови ај народски кажано со лупа ама многу работа е. Многу работа и многу време.
Видов дека има кинески опции, Typy & K-Light некои производители ама тие се plug & play само и само за халогени фарови.

Не ми се исплати ниту временски ниту финансиски таа авантура :D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7061
« Одговори #38 на: 30 Октомври 2024, 19:27:59 pm »

Капачињава како инка ги има на новите пасати и шкоди, јас го пазарев од алиекспрес

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Дај линк

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #39 на: 30 Октомври 2024, 19:29:03 pm »

Дај линк
повели  ;D
https://www.aliexpress.com/item/1005004911917393.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.98.69a41802PHqYeC

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7061
« Одговори #40 на: 30 Октомври 2024, 19:32:00 pm »
Ако имаш некое плус дај да ти го купм за 500, да не го чекам до март да стигне

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #41 на: 30 Октомври 2024, 19:38:39 pm »
Ако имаш некое плус дај да ти го купм за 500, да не го чекам до март да стигне
Немам, едно нарачав :)
Нарачај, брзо ќе стигне. Мене ми стигна за две недели, сега кога Македонска Пошта има договор со Виа Пост и ЕЛС Брза Пошта, брзо ги доставуваат низ градови.

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #42 на: 10 Ноември 2024, 20:55:42 pm »
Го искористив доброто време да ја исперам а и ми стигна крпа за сушење па да ја испробам и таа

Доцното пазарење ме мотивираше за (многу) кратка фотосесија и малку едитирање во Lightroom. Имам уште леб за јадење  ;D

Отсутен Fizzbuzz

• Почетник
  • *
« Одговори #43 на: 18 Ноември 2024, 14:31:08 pm »
Скоро 7000 километри поминати откако ја купив. 191919 тотал километри, вреди да се одбележи  :D