Време е да ја заменам фиестата од 2010. Помагајте што да изберам.
Колата ќе се вози претежно на долг пат. Статистиката до сега вели дека месечно два пати возиме по околу 150 км, а преку сила два пати неделно по 5 км.
Еве список што ми е важно, по дадениот редослед.
1. Робустност. Сакам кола која ќе ме однесе од точка А до точка Б во друг град, без да ме боли главата. За возврат, јас нема ни еден ден да одложам мал или голем сервис. Еве што значи робустна кола за мене:
1.1. Кога ќе се расипе, да се најде мајстор кај нас.
1.2. Не ми треба моќна машина за летам 200, максимум 130 возам на автопат.
1.3. Мислам дека моторот ми е поважен од колата. Ако моторот е докажан, би ми се допаднала и колата. Исто така повеќе би ценел поголем мотор кој нема да биде преоптоварен за време на работата.
1.4. Едноставноста на моторот исто ми е важна. Не сакам искомплициран склоп за +5% моќност. Ова го сметам за уште еден дел кој ќе може расипе и треба да се поправа. На пример, ако автоматскиот мењач додава на цена и комплексност, можам и со рачен да си возам. Или пак турбото...
2. Да има простор, најмалку 500 литри багажник.
3. Каросерија. Претпочитам седан, а евентуално може и џип, ама поразвлечен, максимум до cross варијатните. Не ми смета и караван, ама жена ми стави вето тука.
4. Опремата не е ми е многу важна. Не ми требаат грејачи по седиштата, масажери, темпомати, и големи мултимедијални екрани. Нека има радио, добри звучници и клима.
5. Дизајн. Ако морам една да издвојам, Мондео.
6. Бренд. Само да не е некој див бренд за кој ќе нема делови ни за лек.
За кола имам 10-12к евра да издвојам, а ако вреди можам и до 16к. План ми е да ме служи нарендите 6-8 години, значи наредните 100к км.
Сѐ што ми е важно, напишам. Сѐ што е испуштено, не ми е важно.
Не се брзам, можам дури и цела година да чекам.
Sent from my 23049PCD8G using Tapatalk