Автор Тема: Робустна и пространа семејна кола  (Прочитано 1944 пати)

Отсутен stefan155

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
Робустна и пространа семејна кола
« на: 10 Септември 2024, 00:12:35 am »
Време е да ја заменам фиестата од 2010. Помагајте што да изберам.

Колата ќе се вози претежно на долг пат. Статистиката до сега вели дека месечно два пати возиме по околу 150 км, а преку сила два пати неделно по 5 км.

Еве список што ми е важно, по дадениот редослед.

1. Робустност. Сакам кола која ќе ме однесе од точка А до точка Б во друг град, без да ме боли главата. За возврат, јас нема ни еден ден да одложам мал или голем сервис. Еве што значи робустна кола за мене:
    1.1. Кога ќе се расипе, да се најде мајстор  кај нас. 
    1.2. Не ми треба моќна машина за летам 200, максимум 130 возам на автопат.
    1.3. Мислам дека моторот ми е поважен од колата. Ако моторот е докажан, би ми се допаднала и колата. Исто така повеќе би ценел поголем мотор кој нема да биде преоптоварен за време на работата.
    1.4. Едноставноста на моторот исто ми е важна. Не сакам искомплициран склоп за +5% моќност. Ова го сметам за уште еден дел кој ќе може расипе и треба да се поправа. На пример, ако автоматскиот мењач додава на цена и комплексност, можам и со рачен да си возам. Или пак турбото...

2. Да има простор, најмалку 500 литри багажник.

3. Каросерија. Претпочитам седан, а евентуално може и џип, ама поразвлечен, максимум до cross варијатните. Не ми смета и караван, ама жена ми стави вето тука.

4. Опремата не е ми е многу важна. Не ми требаат грејачи по седиштата, масажери, темпомати, и големи мултимедијални екрани. Нека има радио, добри звучници и клима.

5. Дизајн. Ако морам една да издвојам, Мондео.

6. Бренд. Само да не е некој див бренд за кој ќе нема делови ни за лек.

За кола имам 10-12к евра да издвојам, а ако вреди можам и до 16к. План ми е да ме служи нарендите 6-8 години, значи наредните 100к км.

Сѐ што ми е важно, напишам. Сѐ што е испуштено, не ми е важно.

Не се брзам, можам дури и цела година да чекам.

Sent from my 23049PCD8G using Tapatalk

Отсутен ivanduk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 50
Одг: Робустна и пространа семејна кола
« Одговори #1 на: 10 Септември 2024, 00:48:34 am »
суперб/октавија?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #2 на: 10 Септември 2024, 07:51:10 am »
Логичен избор си направил уште во првиот пост. Нема што повеќе да се мислиш.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5055
  • The Spartan General
« Одговори #4 на: 10 Септември 2024, 08:34:49 am »
Iskreno ne znam zosto vo Makedonija ima mnogu averzija kon karavanite. Jas imam sedan so ogromen bagazen prostor pa pak mi se mota karavan vo glava/eventualno nekoj SUV.

Seuste sum zakoraven fan na klasicna limuzina, ama karavan e mnogu mnogu poprakticno.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14041
« Одговори #5 на: 10 Септември 2024, 09:48:22 am »
Бидејќи имаш мерак на Форд

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4827471

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #6 на: 10 Септември 2024, 10:01:18 am »

После ова може да се затвори темата.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен stefan155

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #7 на: 10 Септември 2024, 10:26:31 am »

Благодарам за предлогот, ама нмам ништо посебно за форд. Фиестата не ја бирав јас, а кај Мондео изгледот ми се допаѓа. Не барам стриктно Форд.

« Последно менување: 10 Септември 2024, 10:33:20 am stefan155 »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 701
« Одговори #8 на: 10 Септември 2024, 10:48:28 am »
Здраво,
Ако си од Скопје, и слободен наутро во работни денови, помини, погледни го моето Мондео, па ке ти биде полесно да знаеш што да бараш.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #9 на: 10 Септември 2024, 11:51:29 am »

Благодарам за предлогот, ама нмам ништо посебно за форд. Фиестата не ја бирав јас, а кај Мондео изгледот ми се допаѓа. Не барам стриктно Форд.

Пријател продава Инсигниа 2016 аутоматик, 1.6 дизел 136кс, прв сопственик е, има нешто ситно над 100.000км. Огласена му е 11.500 ако не се лажам, ама ќе си се договарате. Ти ги исполнува сите барања.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1432
« Одговори #10 на: 10 Септември 2024, 19:11:56 pm »
суперб/октавија?

Суперб за 10-12к само ако му го продаде @Jimny

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2205
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #11 на: 10 Септември 2024, 19:59:32 pm »
Имаше една сузуки витара за 13-14 илјади евра со 30илјади поминато ако не е продадена топ ке ти легне од прв сопственик ако некој го има линкот нека го постави нека види човекот јас неможам да го најдам. @miksi јапанче није на продају 🍻

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4233
« Одговори #12 на: 10 Септември 2024, 22:36:47 pm »
Имаше една сузуки витара за 13-14 илјади евра со 30илјади поминато ако не е продадена топ ке ти легне од прв сопственик ако некој го има линкот нека го постави нека види човекот јас неможам да го најдам. @miksi јапанче није на продају 🍻
Далеку од пространа семејна кола е Витарата, освен ако не си 1.5 метри и имаш 45 кг со се облека :)
Мислам дека Октавија/Суперб би биле добар избор, верувам дека за твојот буџет би се нашло нешто добро сочувано и со умерена километража.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2205
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13 на: 11 Септември 2024, 05:31:58 am »
Далеку од пространа семејна кола е Витарата, освен ако не си 1.5 метри и имаш 45 кг со се облека :)
Мислам дека Октавија/Суперб би биле добар избор, верувам дека за твојот буџет би се нашло нешто добро сочувано и со умерена километража.
😂😂 што знам јас со 180 и нешто чим во џимни функционирам мада не сум троцифрен на вага се уште😆,по мене супер е буџет на човекот и треба нешто одлично да земе од прв сопственик и да биде без грижа тоа прво ми падна на памет сепак 30илјади не е многу км сега кој што си сака сепак изборот на  аутомобил е на долги стази.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 280
  • Macedonia
« Одговори #14 на: 11 Септември 2024, 10:55:18 am »
Мал багажник има витарата, на фамилијарен човек може да не му врши работа и да нема простор за складирање

https://www.carsized.com/en/cars/compare/suzuki-vitara-2015-5-door-suv-vs-ford-mondeo-2007-fastback/

Другар, еве една страна можеш кола до кола да споредуваш на неа како би изгледале во димензии една наспроти друга и да имаш поголема претстава кога ќе си споредуваш