Здраво екипа, гледам дека тука се збори околу нови коли, и дека е активна темава, па ќе го поставам тука прашањето. Ако е за на друго место, слободно модераторите нека го преместат.
Гледам да купам нова кола, максимален буџет до 30,000е. Последниве 12-3 години возам мали коли (хечбек), па сега некако повеќе е меракот за некој компакт SUV, што ќе биде малку постабилен, повисоко подвозје, подобра амортизација, подобра опрема и по-дигитализиран (во коливе што сум ги возел до сега од опрема максимум УСБ и задни сензори за паркирање

)итн; а и фамилија ќе си дојде, па ќе треба нешто поголемо. Во однос на мотор и перформанси, не барам нешто прејако, ама не би одел ни со 110-20 КС, сепак да биде возило што може да повлече малку на автопат.
Прилично сум лаик околу автомобили, па имам неколку прашања што, се надевам, ќе ми помогнат во изборот:
• Прва дилема ми е - европски vs кинески автомобили. Гледам дека кинескиве од година во година растат, многу подобра опрема нудат, дали да ги земам во предвид или да одам нешто испробано и по-конзервативно од типот на Tucson, Sportage, Kamiq, etc?
• Дали има опција по салониве да се испазарам за некој попуст или тие се тие цени што ги даваат и нема мрдање? И дали има моментално нешто на акција што вреди да се погледне во оваа класа?
• Опрема vs AT/MT - кој е подобар trade off? Во секој случај сум повеќе за AT, ама не по цена тоа да биде најосновниот модел на опрема.
• Дали со овој буџет вреди да гледам hybrid/mild hybrid? (од тоа што гледав, тука единствено може да влезе Duster, a и некои од кинеските можеби, за другиве европски тешко)
Фала однапред на секој што ќе одвои малку време и ќе препорача нешто или ќе даде сугестија!