Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 797313 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7299
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #4260 на: 02 Ноември 2022, 17:11:56 pm »
Мислам дека цените за нови возила треба да паднат.
Веќе пишував дека цените србија за фолксваген групација се намалија за околу 10%.

Она што тука се прави е според мене вештачко одржување на цените на високо ниво.
Возилата, особено поскапи модели од некои марки (луксузните не толку) не се продаваат како порано.
Пак според мене а и според написи кои имам читано.

Еве марката шкода... мислам дека наместо да смалат цени за врвните модели (т.н. знаменосци) истите
кои не им се продаваат ги донираја на полицијата:
https://mvr.gov.mk/vest/21929
Поточно, место да смалат цени за најскапите модели, а со тоа би морале и на сите други, ги донираат
и со тоа вештачки ја одржуваат високата цена - сметале дека им е поисплатливо да се трпи загуба
за тие неколку возила наместо потенцијалната условно наречена „загуба“ ако намалат цени за сите
модели возила, иако суштински е помал профит - а не дај боже да намалат од профитот.
Поточно, подобро да отпишат 230.000 евра отколку потенцијално да не извадат потоа уште 2 милиони.

Паметам баш тогаш ги видов 3-4 бели кодијаци натоварени на камион по патиштава, изгледа биле
битола кај дилерот непродадени. Којзнае колку време стоеле таму, а мораат да ги решат бидејќи
по регулатива на европска унија возило кое не е продадено 6 месеци од датумот на производство
или има поминати 6000 километри автоматски е половно возило и мора да се спушти цената иначе
тоа е измама на пазарот со манипулација на цени.

Така да, ако читаат овде некои од дистрибутерите, не се плашете, намалете цени на нови возила,
ќе имате повеќе купци. Така јас се надевам ќе спаднат цените па да земам. Во меѓувреме, бев
вчера солун да земам делови за да си го репарирам и одржувам возилото. И пак ќе одам ако треба.
Со овие цени заборавете. Ќе видиме после нова година и да се продлабочат кризите колку ќе оди
продажбата. Или пак ќе има изговори како кусок на чипови, војни или сл.? Овојпат издатоци за
бегалци и мигранти да не ќе е? Дали мораме сите да даваме за да храниме безделници кои служат
само за да ни ги земат работните места како поефтина работна рака?
Во поранешната држава а и уште во некои земји во светот ги стрелаја на граница при обиди за
илегално минување граница. Можеби треба пак да се воведи таа пракса? Трипати им се викаше
стој па се стрелаше. Другото си е нивен проблем.
Бате, нешто не дриблаш или ...?

"Набавката на возилата е спроведена согласно Договор за Донација на финансиски средства од Чешката Република."

Значи не од Порше скопје, не од Шкода, него донација од Чешка Република!

Според тебе и Боро и Миле што донираат компјутери тоа го прават со цел да ја држат цената висока на компјутерите....

Извини али мене Не ми личи ни на муабет пред кооперација, повеќе на муабет од игротека.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30257
    • CARclub.mk
« Одговори #4261 на: 02 Ноември 2022, 18:08:46 pm »
Овде вели и регистрирано дека може да е ново

The car is new. For VAT purposes, a new car has done no more than 6 000 km OR has been supplied to the owner within 6 months of its first registration

Поточно ако дилерот ја регистрира па ако се продаде во првите 6 месеци се смета за ново.

Тоа е for VAT purposes. Сметководствени и пресметковни работи.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #4262 на: 02 Ноември 2022, 19:31:08 pm »
Мислам дека цените за нови возила треба да паднат.
Веќе пишував дека цените србија за фолксваген групација се намалија за околу 10%.

Она што тука се прави е според мене вештачко одржување на цените на високо ниво.
Возилата, особено поскапи модели од некои марки (луксузните не толку) не се продаваат како порано.
Пак според мене а и според написи кои имам читано.

Еве марката шкода... мислам дека наместо да смалат цени за врвните модели (т.н. знаменосци) истите
кои не им се продаваат ги донираја на полицијата:
https://mvr.gov.mk/vest/21929
Поточно, место да смалат цени за најскапите модели, а со тоа би морале и на сите други, ги донираат
и со тоа вештачки ја одржуваат високата цена - сметале дека им е поисплатливо да се трпи загуба
за тие неколку возила наместо потенцијалната условно наречена „загуба“ ако намалат цени за сите
модели возила, иако суштински е помал профит - а не дај боже да намалат од профитот.
Поточно, подобро да отпишат 230.000 евра отколку потенцијално да не извадат потоа уште 2 милиони.

Паметам баш тогаш ги видов 3-4 бели кодијаци натоварени на камион по патиштава, изгледа биле
битола кај дилерот непродадени. Којзнае колку време стоеле таму, а мораат да ги решат бидејќи
по регулатива на европска унија возило кое не е продадено 6 месеци од датумот на производство
или има поминати 6000 километри автоматски е половно возило и мора да се спушти цената иначе

Така да, ако читаат овде некои од дистрибутерите, не се плашете, намалете цени на нови возила,
ќе имате повеќе купци. Така јас се надевам ќе спаднат цените па да земам. Во меѓувреме, бев
вчера солун да земам делови за да си го репарирам и одржувам возилото. И пак ќе одам ако треба.
Со овие цени заборавете. Ќе видиме после нова година и да се продлабочат кризите колку ќе оди
продажбата. Или пак ќе има изговори како кусок на чипови, војни или сл.? Овојпат издатоци за
бегалци и мигранти да не ќе е? Дали мораме сите да даваме за да храниме безделници кои служат
само за да ни ги земат работните места како поефтина работна рака?
Во поранешната држава а и уште во некои земји во светот ги стрелаја на граница при обиди за
илегално минување граница. Можеби треба пак да се воведи таа пракса? Трипати им се викаше
стој па се стрелаше. Другото си е нивен проблем.
Бате, нешто не дриблаш или ...?

"Набавката на возилата е спроведена согласно Договор за Донација на финансиски средства од Чешката Република."

Значи не од Порше скопје, не од Шкода, него донација од Чешка Република!

Според тебе и Боро и Миле што донираат компјутери тоа го прават со цел да ја држат цената висока на компјутерите....

Извини али мене Не ми личи ни на муабет пред кооперација, повеќе на муабет од игротека.
Секоја вистинска држава си води грижа за своите фирми.
Шкода да не е од јапонија?
Не велам дека чешка, или ако си се нарекуваат сега себеси чекија или не знам како, правела донација своеволно туку била поттикната од самата шкода, било локално или централно.
Во економијата има и т.н. "дампинг" стратегија, ова е во друг облик.

Велам се донира за да не се спушта цената. Шкода се меѓу најпродавани тука.
Кој како каде не знам. Не знам кои се боро и миле што пишуваш ама то делува на навикнување на деца за да станат муштерии за куповина на електронски уреди другпат кога ќе им се расипат или станат бавни (епл старите ајфони намерно ги успорува) т.е. форсирање создавање зависност.
Исто како принципи на ширење наркоманија, прво бесплатна доза да се навикнеш, потоа ќе се договориме.

Ниедна "донација" не е без задни намери.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #4263 на: 02 Ноември 2022, 19:53:01 pm »
а мораат да ги решат бидејќи

Сигурен си за ова? :)

https://taxation-customs.ec.europa.eu/buying-and-selling-cars_en

Example 1: A car that is two years old but has travelled only 4000 kilometers is new for VAT purposes.
Example 2: A four-month old car has been driven for 15 000 kilometers. It is new for VAT purposes.
Example 3: A ten-month old car that has been driven for 6500 kilometers is not new.
Независно, ова моево е добра стратегија за договарање цени со дилери.
„Да, ќе ја земам колата ама застарува па вие платете го ддв-то“.

Порано гледав документарец каде се прикажуваа цели огромни плацеви со илјадници нови коли
паркирани вечно бидејќи не се продале. За да држат цена, ги складираат и оставаат да скапат
наместо да ги дадат доста поефтино. Бидејќи така им се руши концептот, сите ќе чекаат новата
невозена кола да малку застари.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #4264 на: 02 Ноември 2022, 20:55:03 pm »

Example 1: A car that is two years old but has travelled only 4000 kilometers is new for VAT purposes.
Example 2: A four-month old car has been driven for 15 000 kilometers. It is new for VAT purposes.
Example 3: A ten-month old car that has been driven for 6500 kilometers is not new.

Порано гледав документарец каде се прикажуваа цели огромни плацеви со илјадници нови коли
паркирани вечно бидејќи не се продале. За да држат цена, ги складираат и оставаат да скапат
наместо да ги дадат доста поефтино. Бидејќи така им се руши концептот, сите ќе чекаат новата
Извини, која година си?

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #4265 на: 02 Ноември 2022, 21:22:29 pm »

Тоа не е "нормална" работа милион тони храна се фрлаат годишно во запад за да се одржат цените, скоро имаше истражување во Германија каде се уништува свинско илјадници килограми годишно за да се одржи цената. Тоа е капитализам секоја компанија цели кон што е можно поголем профит и притоа се користи со сите можни алатки и техники да оствари поголем профит.

Има безброј компании кои ја уништуваат природата и земјата за ПРОФИТ. Дури и во високо развиените западни земји со цена на тоа што плаќаат високи даноци во споредба со Африка или западна Европа.

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
« Одговори #4266 на: 02 Ноември 2022, 21:57:28 pm »

Извини, која година си?
Зависи како сметаш.
Јас сум само граѓанин кој си се изразува.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14871
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4267 на: 02 Ноември 2022, 22:22:16 pm »
Цитат
Има безброј компании кои ја уништуваат природата и земјата за ПРОФИТ. Дури и во високо развиените западни земји со цена на тоа што плаќаат високи даноци во споредба со Африка или западна Европа.
Јас и ти плаќаме повеќе данок одколку 100 милијардери,тие на секаков начин заобиколуваат да платат данок. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15005
« Одговори #4268 на: 03 Ноември 2022, 09:31:59 am »

Тоа повелкува и други законски обврски - во смисла муабетот дека колата ако седела на плац шест месеци била стара кола или поедноставно објаснето кога ќе треба да ја платиш (значи плаќаш данок) ти ја рачунаат како нова.

Муабетот дека 6 месеци се рачунала за стара, е ветер во магла.

Не може да има два контрадикторни закони за тоа што е нова кола, барем не во ЕУ.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30257
    • CARclub.mk
« Одговори #4269 на: 03 Ноември 2022, 09:36:55 am »
Плус, стапката на ДДВ е иста и на ново и на користено возило, секаде низ Европа.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #4270 на: 03 Ноември 2022, 10:04:22 am »
Овде вели и регистрирано дека може да е ново

The car is new. For VAT purposes, a new car has done no more than 6 000 km OR has been supplied to the owner within 6 months of its first registration

Поточно ако дилерот ја регистрира па ако се продаде во првите 6 месеци се смета за ново.

Мислам имам читано дека дилери низ европа ги регстирираат новите коли за да прикажат поголема продажба, или за чистење на стари залихи.

Еве го текстот

https://bestsellingcarsblog.com/2020/01/france-december-2019-pre-malus-rise-demo-sales-lift-market-up-27-7-to-9-year-high-new-renault-captur-and-peugeot-2008-gear-up/

Demo sales, which are for the most part self-registrations by the dealerships of cars that are then sold to real customers as 0km used, surge to 50.652 units and 24% share in December
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1903
« Одговори #4272 на: 08 Ноември 2022, 06:54:37 am »
Почнува...

https://dodajgas.mk/ima-chipovi-no-nema-kupuvachi-pochnaa-prvite-popusti-na-novite-avtomobili/

Којзнае, баш вчера гледав Свифт, добро опремен скоро 20к евра го направиле.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #4273 на: 08 Ноември 2022, 07:47:18 am »
Почнува...

https://dodajgas.mk/ima-chipovi-no-nema-kupuvachi-pochnaa-prvite-popusti-na-novite-avtomobili/

Којзнае, баш вчера гледав Свифт, добро опремен скоро 20к евра го направиле.
Будала работа.

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 412
« Одговори #4274 на: 09 Ноември 2022, 01:57:17 am »
Чек, дур оваа состојба на пазарот се стркала до кај нас, ќе не фати 2024 можда