Автор Тема: 2021 Volkswagen Arteon Shooting Brake Facelift Elegance+  (Прочитано 6518 пати)

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
Одг: 2021 Volkswagen Arteon Shooting Brake Facelift Elegance+
« Одговори #75 на: 21 Октомври 2024, 02:00:43 am »
+1 за GoodYear Vector AllSeason, тивки, меки, удобни и сигурни при динамично возење и на сув и на влажен коловоз. Драстично потивки и поудобни од сите гуми кои сум ги имал на повеќе возила кои сум ги возел во животот. Патем, овие ми се сеуште на возилото веќе 3-та година. Детално ми се тестирани на возилото кое е со погон на задни тркала, што знае да ги нагласи негативните карактеристики на гумите особено на влажен коловоз. Според мене карактеристиките на влажен коловоз се најзначајни. Во зима не се однесуваат како зимски, но се доволно добри за претпазливо возење по снег и подмрзнат коловоз (и пред се се легални, не се само М+S, туку го имаат и потребниот симбол за употреба во зима што е задолжително во некои европски држави).

Претходно користев два сета на гуми и бандажи. Ако имаш простор и време да се замараш со тоа тогаш дефитнитивно подобар избор е да имаш два сета со бандажи -еден сет на премиум летни гуми со докажани карактеристики на влажен коловоз и уште еден сет со Сава зимски гуми (не ти треба да бидат со неверојатни карактеристики, во зимно време се очекува да се вози со особена внимателност, а секако дека Сава зимските се подобри од All-season гуми за во снег и на мраз).

Јас сепак давам предност на All-season бидејќи ќе го научиш подобро возилото како се однесува во сите услови и нема со секоја промена да ти биде учење од ново. На гумите кои моментално ги возам им ги знам границите во ссекакви услови на коловозот бидејќи непрекинато ги возам 3 години.
Made in Japan ☮

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5498
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #76 на: 21 Октомври 2024, 10:03:16 am »
Pocnav da razgleduvam, problem e sto vo dimenzijata moja (245/35/20) mnogu od modelite ne se dostapni vo taa dimenzija. Kako i da e imam vreme, ke se istrazuva, do togas i nekoj nov model ke izleze. Sega za sega Good Year All season modelite kako so najdobri oceni da se po testovi a i dosta dobri iskustva ima od korisnici.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1380
« Одговори #77 на: 21 Октомври 2024, 10:35:06 am »
Pocnav da razgleduvam, problem e sto vo dimenzijata moja (245/35/20) mnogu od modelite ne se dostapni vo taa dimenzija. Kako i da e imam vreme, ke se istrazuva, do togas i nekoj nov model ke izleze. Sega za sega Good Year All season modelite kako so najdobri oceni da se po testovi a i dosta dobri iskustva ima od korisnici.

Зошто да возиш стара кола кога имаш нова? Од лично искуство ти кажувам уште кога ја возев Ланчијата, па дали да купам дали не, па нема да возам зима дрн дрн, возев и ќе се потепав.
Значи купи си зимски 20ки и монтирај ги на овие бандажи. Купи си 20ки за летни (или VW или некои OZ or....) и монтирај ги летните. Секое друго решение е жалосно за колата а за тебе секогаш ќе биде "се заебав, требаше така..."

Отсутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 911
« Одговори #78 на: 21 Октомври 2024, 14:03:51 pm »

Зошто да возиш стара кола кога имаш нова? Од лично искуство ти кажувам уште кога ја возев Ланчијата, па дали да купам дали не, па нема да возам зима дрн дрн, возев и ќе се потепав.
Значи купи си зимски 20ки и монтирај ги на овие бандажи. Купи си 20ки за летни (или VW или некои OZ or....) и монтирај ги летните. Секое друго решение е жалосно за колата а за тебе секогаш ќе биде "се заебав, требаше така..."

Плус колава е буквално правена да ја носиш на пат, не да ја чуваш в гаража.

@DENDE-LANCERED ставај си зимски во оваа димензија или евентуално 19ки и да си ја изнауживаш и преку зима и на скијање и секаде. Никако помало од тоа и никако челични, остај што те лажат.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3736
« Одговори #79 на: 21 Октомври 2024, 19:17:55 pm »
Купуваш половна кола од 30.000€ за да не ти се даваат пари за зимски гуми, со лансер од 2007 година ке оди на скиање... Чоек биди сериозен покрај ваква кола ти со лансерот ке одиш на пат... Добро намерен совет купи си зимски и монтирај ги на истиве бандажи, краток е животот уживај во бродов!!!

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #80 на: 21 Октомври 2024, 21:23:12 pm »
Ja би идел на практичност.

Би купил саглам 18-ки бандажи, OEM, нешто што ке го личи Артеонов колку толку, и ке ставам зимски 18-ки, и ке имам 2 пара бандажи, зимски и летни. Причини неколку. Првин, не би сакал да ризикувам оштетување на оригиналните 20" при евентуално вадење на летни и ставање на зимски гуми, па по неколку месеци, пак истата процедура. На црн бандаж, и најмала гребнатинка ке се види. Далеку помека вожња и помало страдање на подвозјето. Далеку поголем избор на зимски гуми со 18-ка големина, по прифатлива цена.

Cons е изгледот на колата за тие 4-5 месеци, но пак ке кажам, тоа е нешто со кое што јас би можел да живеам. 

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5656
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #81 на: 21 Октомври 2024, 21:36:20 pm »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #82 на: 21 Октомври 2024, 22:11:43 pm »
Супер се Goodyear Vector 4seasons gen-3, и мене ми беа прв избор, но кога јас купував пред 2 години, немаше од каде да се купат.
Се што најдов беа во Vulco, и тоа 2 со 2 (под тоа подразбирам 2 со ист дот, неколку месеци стар, и 2 до година дена постар дот).
Затоа земав Michelin CrossClimate 2, сите 4 со ист дот и сите со нов дот.
Дури имаше и избор од 3 места да бирам.

Искрено, не верувам дека има голема разлика помеѓу All Season гумите на Michelin, Goodyear, Continental.
Едноставно сите се слично добри, а кај нас е мал пазар, и одев на картата да ги купат тие кој ке се најнови, и сите со ист дот.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
« Одговори #83 на: 29 Октомври 2024, 11:56:26 am »
Da proveram so vas edna rabota pred na nosam odluka za vtor set felni.

Spored slikata podolu, za 18ki ET treba da bide 40, no vo tretata kolona ima navedeno 38-42. Dali toa znaci deka e toa dozvolena otstapka?

upload image

Primer, dali felnite na linkot podolu bi odgovarale na Arteonot?
Sirinata 8J odgovara, 5x112 odgovara, samo ET39 ne sum siguren dali odgovara.

Konkretnive felni se od Q5 modelska godina 2022ra.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4881757
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5656
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #84 на: 29 Октомври 2024, 13:17:22 pm »
Одговара. Има мал простор за отстапка.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17441
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #85 на: 29 Октомври 2024, 15:10:54 pm »
Da proveram so vas edna rabota pred na nosam odluka za vtor set felni.

Spored slikata podolu, za 18ki ET treba da bide 40, no vo tretata kolona ima navedeno 38-42. Dali toa znaci deka e toa dozvolena otstapka?

upload image

Primer, dali felnite na linkot podolu bi odgovarale na Arteonot?
Sirinata 8J odgovara, 5x112 odgovara, samo ET39 ne sum siguren dali odgovara.

Konkretnive felni se od Q5 modelska godina 2022ra.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4881757

Кога ги читаш бројките, имај во предвид дека тоа се милиметри. Разликата од препорачаното е 1 милиметар.

Во офсет (ЕТ) не прави никаква приметлива разлика, и најчесто може да се оди до 10 милиметри ± без да налеташ на проблеми. Се над 10 милиметри е веќе игра на среќа бидејќи има клешти, пластики, вилушки, поткрила на кои тркалото потенцијално може да закачи.

Така да, имај го и тоа во предвид при бирање на бандажи, не мора да е баш толку кнап до ЕТ40. Јас би прифатил и бандажи со ЕТ35 (поисфрлени кон надвор).

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14229
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #86 на: 29 Октомври 2024, 18:51:02 pm »
Кај Артеон би барал бандаши со шо помал ЕТ,да ги "фрла" на надвор бандашите повеќе,пошо како шо му се дизајнирани крилата и подвозјето со 20ки идат како 16ки.
Така да ако фабрички одат ЕТ 45,можиш ЕТ40 или ЕТ35.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
« Одговори #87 на: 29 Октомври 2024, 22:49:45 pm »
Denes svrtev krug niz prodavnicite za Bandazi i gumi i izborot se sveduva na slednovo;

Turbomaks repliki kineski navodno so sertifikati za kvalitet, od 520 evra za set do 600 evra za 18ki.

https://turbomaks.com.mk/wheels?page=1&pageSize=10&wheelsBoltCount=5&wheelsBoltDistance=112&wheelsBrand=Volkswagen&wheelsRadius=18

Gumi ponudija Tracmax Ice plus - 245/45/18 100V S210XL 310 evra
                      Pirelli P Zero Winter XL vo ista dimenzija = 800 evra

Dog Security slicni ceni za bandazi, navodno so TUV sertifikati, jas iskreno ne mozam bash razlika da pronajdam od gore navedenite, mozebi ima.
Gumi ponudija;
Toyo  - 617 evra
Matador - 483 evra
Barum - 598 evra
Riken  = 390evra
Comforser  = 260 evra

https://www.dogsecurity.mk/product-category/alu-felni-bandazi/?filter_%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8=volkswagen&query_type_%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8=or&filter_%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0=18&query_type_%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0=or

Multibrend ponudija
Uniroyal - 600 evra
Windforce - 295 evra

Motocentar ponudija bandazi od Italijanskiot brend GMP  so ceni od 220evra do 260 od parce
Od gumi ponudija (plus 1080den za montaza)
Matador - 500 evra
Barum - 593 evra
Nexen - 634 evra
Riken - 384 evra

Olimpiko gi prodavaat Alutec, poznat germanski brend, na Lancerot dvobojnite bandasi se Alutec :), i cenite im se od 220 evra nagore, no imaat eden model koj im e na akcija i go davaat 150 evra parce ili 600 evra. E sega, ne bi bil moj prv izbor sekako, ali mislam deka e dosta dobra ponuda.
Prodavaat i Mak ama nemase nesto dobro a i bea 250 evra nagore od parce.

Od gumi ponudija BF Goodrich so cena od 585 evra.

Mi ostanuvaat uste Stop & Go, od web site gledam Hankook im e 727 evra.

Od oglas osven 2-3 seta koi se OEM za Audi drugi nema, i odat okolu 500evra, dodusa vo dobra sostojba barem kozmeticki.
Za Arteon konkretno tesko se naoga kaj nas, ova e muabet i od eden preprodavac sto nosi od Germanija, duri i tamu retko se naogaat radi specificnata sirina 8J, Passat i Golf R nosat 7.5J pa ne moze bas da se kombinira bez da se napravi otstapka, i zatoa moze da vleze vo kombinacija od Audi A5.

Matematikata kazuva, dokokolku stavam premium all season(ova e must) na postojanite 20ki ke me kosta okolu 1000 evra set so toa sto letnite P zero imaat uste dosta za vozenje taka da bi bilo suludo da gi menuvam sega.
Za gore dole istite pari (premium all season 20ki) zavisno od izborot na  zimski 18ki gumi i so dopolnitelen set felni bi dobil novi zimski koi kaj mene ke traat dolgo poradi nacinot na vozenje a i cuvanje na kolata vo garaza a i gumite von sezona, plus letnite isto taka ke im se prodolzi vekot i mislam deka e no brainer da se ide na all season, edinstvena prednost e izgledot  :)

Aktivno barame i po germanski oglasi, ako ne im e problem na kolegite forumasi da spodelat nekoj proveren web site kade bi mozel da najdam OEM za Arteon, (toa mi e pred se prioritet) bi im bil blagodaren sekako  :D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2153
« Одговори #88 на: 29 Октомври 2024, 22:57:53 pm »
Ако не те снабди дијаспора...јас би одел со понудата од Олимпико. Алутек + БФ гудриџ.
Тоа би бил некој компромис за да останиш со 2 сета за на логн терм.
Батали кинески копии со некава лепенка за сертификат.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6790
  • French diamond
« Одговори #89 на: 29 Октомври 2024, 23:08:41 pm »
GMP од Мотоцентар ги возам 1 година без никакви проблеми, еден го поебав па купив нов во Германија, исти се потполно со тие од Мотоцентар т.е не се реплики и кај нас.