Автор Тема: Банки, заштеди, сметки  (Прочитано 6070 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
Одг: Банки, заштеди, сметки
« Одговори #30 на: 16 Јануари 2025, 10:16:16 am »
Сакате сигурна инвестиција? Се знае каде се ставаат парите - Америка.

Се друго е мачкање очи.

Правен е многу пати муабетов на форумов.

Ако си купел TESLA акции 2017 година да речеме, во вредност од 3000 евра, денес ќе си имал 76000 евра.

Ни Комерцијална, ни НЛБ ни Уни Банка ни никој таква заработка не ти дава.

Ако сте купеле државна обврзница со 5%, пак сте зијан кога реално имавме инфлација од 20% а реалната беше преку 30%.

Мој совет Америка, злато и/или CHF.

За некретнина е исто одлично да размислуваш, само не во Македонија. Германија, Скандинавија е доста евтина, Шпанија, Грција, Италија па и може и Турција мада пре би Скандинавија.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2344
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #31 на: 16 Јануари 2025, 10:36:32 am »
Само квадрати бајо мој

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1892
« Одговори #32 на: 16 Јануари 2025, 10:40:00 am »
Toa што го викаш е така за уплатници во други банки, да, ама чудно ми дојде дека истата порака ми излезе ко го променив лимитот,
вака изгледа дека ми е променет, ама ако одам во нептун и купам фрижидер од 100к сакам таму да го сменам и да фати, значи тоа работи моментално ако те сфатив јас убо.
Плаќав пораѓај во ремедика дома го сменив лимитот отидов таму со картица помина целата сума, утре дента сакав да го намалам али видов дека сам се ресетирал така да ако смениш денеска за пос идеш плаќаш немаш проблем утре ако идеш и пробаш ке имаш проблем со лимитот ке треба пак да менуваш. (и совет со халк да не го јадеш ко јас ако одамна немаш ажурирано податоци појди у некоја филијала или нови документи ако си извадил мегувремено, без известување ми блокираа све сметки цел ден се дриблав со контакт центар полош амин)

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 292
  • Macedonia
« Одговори #33 на: 16 Јануари 2025, 10:52:27 am »
Одма фаќа промената за ПОС терминали, а тоа за 24ч дека се враќа не е кај сите банки исто. Има кај некои се враќа автоматски заради безбедност после 24ч, а кај Комерцијална Банка на пример не, освен ако не се јавите самите во контакт центарот (бројот позади на картичката) и да ви биде намален повторно на стандардниот лимит од 30.000 денари.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9099
« Одговори #34 на: 16 Јануари 2025, 13:08:52 pm »

Се друго е мачкање очи.

Ако си купел TESLA акции 2017 година да речеме, во вредност од 3000 евра, денес ќе си имал 76000 евра.

Ако сте купеле државна обврзница со 5%, пак сте зијан кога реално имавме инфлација од 20% а реалната беше преку 30%.

За некретнина е исто одлично да размислуваш, само не во Македонија. Германија, Скандинавија е доста евтина, Шпанија, Грција, Италија па и може и Турција мада пре би Скандинавија.

Kako se investira vo Amerika kako makedonski drzavjanin?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #35 на: 16 Јануари 2025, 13:23:31 pm »
Плаќав пораѓај во ремедика дома го сменив лимитот отидов таму со картица помина целата сума, утре дента сакав да го намалам али видов дека сам се ресетирал така да ако смениш денеска за пос идеш плаќаш немаш проблем утре ако идеш и пробаш ке имаш проблем со лимитот ке треба пак да менуваш. (и совет со халк да не го јадеш ко јас ако одамна немаш ажурирано податоци појди у некоја филијала или нови документи ако си извадил мегувремено, без известување ми блокираа све сметки цел ден се дриблав со контакт центар полош амин)

Ажурирав пред некој месец, преку други дознав дека блокираат без најава.
Кај мене е обратен случајот, го намалив лимитот, па да видиме утре дали ќе се врати на 30.000ден.  ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #36 на: 16 Јануари 2025, 14:18:12 pm »

Се друго е мачкање очи.

Kako se investira vo Amerika kako makedonski drzavjanin?

IBKR можеш самиот, ако сакаш оди и преку Комерцијална ама и тие користат IBKR 😂

Trade 212 исто можеш...и таа е сеа достапна.

Имаш опции...

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #37 на: 16 Јануари 2025, 14:22:21 pm »
@Carpathian Lord  вака отприлика со колку пари би играл ти во тие работи? Пример зборам со 5.000€ заштеда најверојатно не вреди да се игра, е со 50.000€ веќе е сериозно нели?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9099
« Одговори #38 на: 16 Јануари 2025, 15:21:42 pm »
Nepoznati mi se opciive, poshto neznam ni kako vlozuvash ni kako dobivash pari. Za sekoj priliv od stranstvo bilo koja banka bara poteklo ako dobro znam.

Ama ke gi otvoram ke procitam so pisuva

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1209
« Одговори #39 на: 16 Јануари 2025, 15:53:24 pm »
Nepoznati mi se opciive, poshto neznam ni kako vlozuvash ni kako dobivash pari. Za sekoj priliv od stranstvo bilo koja banka bara poteklo ako dobro znam.

Ama ke gi otvoram ke procitam so pisuva

IBKR се брокер, ќе си ги добиеш сите потребни документи преку нивната апликација за да пријавиш капитална добивка.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #40 на: 16 Јануари 2025, 17:25:28 pm »
Кој од начините за ставање пари на IBKR вклучува најмалку контакт со банката? :D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 498
  • The best or nothing.
« Одговори #41 на: 16 Јануари 2025, 17:36:47 pm »
Само ако ја пуштиш девојката/сопругата или адвокат како твој застапник.  ;D

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1209
« Одговори #42 на: 16 Јануари 2025, 18:47:10 pm »
Кој од начините за ставање пари на IBKR вклучува најмалку контакт со банката? :D

Преку Wise. Само зависно од твојата банка/картичка може да ти се провизиите неисплативи.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #43 на: 16 Јануари 2025, 19:15:21 pm »
NLB мобилната апликација си имала и девизни трансфери, да видиме само дали ќе пројде без да се јави службеник да потврди се што сум внесол таму.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #44 на: 16 Јануари 2025, 19:22:06 pm »
NLB мобилната апликација си имала и девизни трансфери, да видиме само дали ќе пројде без да се јави службеник да потврди се што сум внесол таму.

Фунционира на НЛБ апликација префрлање и менување на лимит. Исто мислам дека е инстантно во двете ситуации.