Автор Тема: Opel Mokka-E  (Прочитано 8324 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
Одг: Opel Mokka-E
« Одговори #75 на: 21 Јануари 2026, 17:11:47 pm »
Малце е тешко за разбирање, ама ако 20км ги поминуваш 1 саат (градско возење), за тој саат ќе потрошиш 4-5KW за греење и 2-3KW за возење, а ако ги поминуваш со 100км на час, тие 20км ќе те чинат 10 минути, односно ќе потрошиш само 1-1,5KW за греење и 4-5KW за возење. Вкупно, 20km на отворено во зима помалку коштаат од 20km во град. Во лето - обратно :) Логиката е скроз различна од коли со МВС, каде греењето ти е гратис, уствари го имаш како нуспродукт.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6668
« Одговори #76 на: 14 Февруари 2026, 09:59:17 am »
Се утепа вчера снег цел ден, но goodyear vector 4seasons на висина на задачата  :)

Имам чувство дали дека е тешко возилото и дека батериите се всушност низ целото подвозје многу лесно стартува без разлика колку снег има натрупано. Со голфот иако е на зимски класични гуми мишелин алпин6 дека предницата е многу лесна стартувањет е секогаш позаебано.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #77 на: 14 Февруари 2026, 13:02:11 pm »
Сеа коа ќе ти дое @Mikius да ти каже „каде со тоа 4 сизонот“ ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #78 на: 14 Февруари 2026, 14:27:49 pm »
Таму е една работа со гуми стари 2 години кои не виделе ниту 500км врел асфалт низ Македонија, Грција, Турција, сеедно.
Сосема друга работа е по 5-6000км на истиот тој врел асфалт после 2-3 години, кога некој што смета дека ќе ги вози уште 4-5 години и истовремено дека е опремен за на снег(макар еден ден во годината).

Тоа на тестови и ривјуа не го кажуваат, но од сопствено искуство и исчукани коли сум го дознал.

Што е најбитно, зимската не се вози летно време на врел асфалт, па така и се овозможува подолг животен век.
Летна гума дури со 5.000 км годишно не може да протурка преку 6-7 години, што да правиме муабет за олсизн која има добар дел во себе гени од зимски гуми.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6668
« Одговори #79 на: 14 Февруари 2026, 16:08:31 pm »
Абе ја на Сибир не живеам. Летно време и тука е 30 степена, асфалтот е минимум 45. Сум ја возел со гумиве и до Полска лани јули месец пекол беше 35 степена 600 км ништо не им фали на гумите. Од каде тоа дека целосезонски се абеле повеќе во врел асфалт не разбирам. Македонија е топло да, но не е Дубаи

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34423
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #80 на: 14 Февруари 2026, 18:03:31 pm »
Се утепа вчера снег цел ден, но goodyear vector 4seasons на висина на задачата  :)

Имам чувство дали дека е тешко возилото и дека батериите се всушност низ целото подвозје многу лесно стартува без разлика колку снег има натрупано. Со голфот иако е на зимски класични гуми мишелин алпин6 дека предницата е многу лесна стартувањет е секогаш позаебано.

Коефициентот на фрикција зависи во гооолема мера од притисокот што се става врз гумите. Потешко возило посилно притиска врз гумите, поголем е коефициентот на фрикција, очекувано е полесно да трга и да кочи. Затоа рели возилата што возат на снег имаат многу тенки гуми од истата причина.