Автор Тема: Увоз на половен автомобил од Германија - детална процедура  (Прочитано 2745 пати)

Отсутен ivo_v

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Разгледувам опција да увезам половен автомобил од Германија. Добивам парцијални информации и сеуште не се одлучувам да купам затоа што немам искуство со целиот процес. Би одел во Германија да ја пробам колата. Доколку е ок, ме интересира процесот од купување на колата, префрлање пари на фирмата од сметка во МКД, што документи треба да земам од фирмата, што документи треба да земам од друго место, како да извадам еур.1 за пасат, колку кошта тоа во пари и во време. Како да вратам данок, како да поминам граници со колата итн... Ако соберам целосно инфо ќе го документирам процесот и ќе го споделам тука за да им помогне на другите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Земаш фактура за колата.
Најбитно,бриф(голема сообраќајна),сообраќајна,колата мора да има ТУВ за да извадиш Цол табли(ако ја слегуваш надолу со возење),за на камион не ти треба ТУВ и не ти требаат ЦОЛ табли(имање важечки  ТУВ  значи дека горе долу е исправна).
Еур 1 од Германија нема шанси да добиеш(скоро невозможно).
Зависи како ќе се договориш со фирмата,ако ја платиш со се данок,ќе треба да извадиш извозна декларација(Т1),кое ќе го завериш на излез од ЕУ(Унгарија или Хрватска) па одкако ќе ја цариниш во Мк ќе им пратиш доказ во фирмата дека колата ја напуштила ЕУ и дека е царинета и регистрирана во Мк ќе ти го вратат ддв-то.
Граници ќе поминиш со возење.Дел од услугите ги бркаат и плацевите,тоа ќе се договориш со нив.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ivo_v

• Почетник
  • *
Која е институцијата што дава цол табли?
Дали истата таа дава и осигурување (читав дека треба осигурување за 3ти лица за да добиеш цол табли)?
Дали наместо еур.1 некој има царинето со изјава од фирмата што ја продава колата дека е еу производство? Дали помина ок?
Кај се вади тој Т1 документ?
Документите ок е да бидат на германски за царинењето?

Поздрав
На излез од ЕУ, на царина се заверува т1?

Отсутен MecheTo

• Легенда
Каде што ќе вадиш цол табли таму плаќаш и за осигурување заедно.
Цол табли се вадат на повеќе места,претежно такви услуги се нудат каде што има Zulassungsstelle за одјавување и пријавување на возила.
За со изјава од фирма незнам шо да ти кажам.
Т1 документ вади шпедитер и го заверуваш на царина на излез од ЕУ.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
Od firma ako zimas sekako prasaj si da ti pomognat za col tablite

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Цол табли се вадат на повеќе места,претежно такви услуги се нудат каде што има Zulassungsstelle за одјавување и пријавување на возила.
Vo Zulassungstelle i za COL tabli treba termin ili kako odi toa?

Отсутен MecheTo

• Легенда
Доста фирми,плацеви помагаат околу се,али сепак со тој што ќе стапиш во контакт ќе видиш што ти нуди.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Изјава на фактура важи само до 6000еур ако е вредноста на фактурата.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Vo Zulassungstelle i za COL tabli treba termin ili kako odi toa?

Мислам дека не,ама не сум сигурен.Пример Минстер не вадиш Цол табли во Цуласунгштеле туку надвор има едно како бутка и таму ги земаш.Во Цуласунгштеле незнам дали даваат Цол табли воопшто,мислам дека не.Али никогаш и не сум пробал да побарам.

Отсутен ivo_v

• Почетник
  • *
Со оглед на тоа што голем дел од колите се увоз од Германија, сигурно има начин да се земе еур1 сертификат. Немој да препорача шпедитер во МК што би знаел како се вади сертификатот?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
Ne davaat eur1

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
Сертификатот треба да го издаде фирма од земја која што е членка на Европска Унија. Од Македонија неможе да се извади ЕУР1 серитификат.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ivo_v

• Почетник
  • *
Ги контактирав германска царина и ми одговорија дека од 2016 германските производители не издаваат документ за половни коли кој е основа за еур.1 сертификат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Тоа го знаеме и ти го посочивме веќе. :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Многу ми е јако кога ќе дојде некој нов член и бара некој совет, како во конкретниов случај, заедницата форумџиска му дава совет, во главном 80% го потврдуваат советот, и он пак не го слуша советот и тера даље. Па зошто побогу прашуваш ако не планираш да прифатиш ништо што ќе те советуваат? :D