Автор Тема: Problemi na noviot Tucson  (Прочитано 15485 пати)

Отсутен dekicot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Одг: Problemi na noviot Tucson
« Одговори #105 на: 28 Декември 2023, 14:57:30 pm »
Benzincite imaat problem so GPF. Inace jas pishav do Evropa (Cechka) i odma posle toa dobiv povik od Hyundai (MK) i mi spodelija info deka Q1 od 2024 treba da dobijat softver koj KAO bi go reshil problemot. Voedno spodelija deka od niv e pobarano da zemat primerok od gorivo i da go pushtat na ispituvanje, i na kraj seto toa kje bide za da si se zashtitat tie samite.

Истиов случај peugeot 2000-ти години го имаше со првите HDI. Се востанови дека бризгалките умираат од неисправен бензин. Само сега не ми е јсно шо се силат толку за дизел. Јас возам toyata дизел и мислам ја згрешив, требаше бензин.

И  секако, дали ти до моментот на нивно добивае на софтверот ќе добиеш заменско возило???? Да не ти е ебан периодов.....

Do sega mi nemaat dadeno zamensko vozilo, imaat taksist shto im vozi na faktura :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #106 на: 28 Декември 2023, 15:01:29 pm »
Mnogu triki situacija e, bash i so advokat kje razgovaram za ova. Jas pred problemot so prviot DPF stavav na Makpetrol, posle toa na Lukoil, ama pak isto. I zaklucokot na kraj, da odam vo Grcija da tocam gorivo :/

Поправете ме ако грешам, ама горивата кај нас се од Грција :) Немаме ние рафинерија веќе 10? години.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #107 на: 28 Декември 2023, 20:01:48 pm »
Mnogu triki situacija e, bash i so advokat kje razgovaram za ova. Jas pred problemot so prviot DPF stavav na Makpetrol, posle toa na Lukoil, ama pak isto. I zaklucokot na kraj, da odam vo Grcija da tocam gorivo :/

Поправете ме ако грешам, ама горивата кај нас се од Грција :) Немаме ние рафинерија веќе 10? години.
Точно од Грција се , од вработени во окта се шпекулира дека нафтоводот ке биде пуштен до крајот на годината 24та.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #108 на: 28 Декември 2023, 21:05:36 pm »
Gorivoto nema nikakva vrska so ova

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #109 на: 28 Декември 2023, 21:24:07 pm »
Gorivoto nema nikakva vrska so ova
Нормално.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3473
« Одговори #110 на: 28 Декември 2023, 22:38:03 pm »
Рафинеријата престана да работи 2012г.
Нафтоводот е исчистен и ќе биде скоро пуштен во употреба, но не за сирова нафта, туку за рафинирана. ОКТА ќе се проширува доста во однос на складишни капацитети, планот е складот на НИС во Ниш да презема од ОКТА гориво, да не влече директно од Солун за Србија со цистерни.
Горивото што се точи на Макпетрол и ОКТА во МК е истото гориво. Во Косово 99% од пумпите се снабдувани од ОКТА. ЕКО пумпите во Србија исто, итн. :D

Отсутен dekicot

• Почетник
  • *
« Одговори #111 на: 29 Декември 2023, 08:30:32 am »
Jas prviot pat koga mi se pojavi problemot stavav gorivo na Makpetrol, posle prvata promena na DPF se prefrliv na Lukoil no posle 6 meseci istoto se sluci povtorno. Spored toa shto imam citano deka na Lukoil naftata e podobro, no vo mojov slucaj ne mi smeni nishto :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #112 на: 29 Декември 2023, 08:46:23 am »
Remap+DPF OFF+EGR OFF 😄😄

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #113 на: 29 Декември 2023, 08:49:00 am »
Tуксонот го остави ли во Хјундаи ако не зошто и што чекаш?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #114 на: 29 Декември 2023, 08:51:12 am »
Празници се бе Jimny. 😄

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #115 на: 29 Декември 2023, 09:10:50 am »
Ако е до горивото, нека не продаваат возила во Македонија. И нека им е со среќа ако докажат дека горивото не чини, кого ќе тужат тогаш? МП, ЛукОил и останатите? Тој муабет ми личи како за пред кооперација и да го одвлечат корисникот на возилото да ги тужи нив.
Секој автомобил има прирачник за користење за возачот , верувам дека секој го има прочитано и е пожелно секој овластен што продава коли има свои услови со кои си запознаен со потенцијално купување нарачка и слично , овластениот дилер е должен при пристигање на автомобилот да го преиспита детално и после тоа да го пушти во употреба при проверка дилерот стои позади исправноста на автомобилот и ти го предава со цела документација последно што знам е дека го даваат со празен резервоар колку да имаш до бензинска, и никој не ти гарантира дека од фабрика ке ти биде се супер затоа постајат тие гаранции 3,5,7години 50,100,150 илјади километри или може да се појави проблем после 1 месец или 2илјади км и слично затоа има гарантен лист ке го прочиташ гарантниот лист и ке видиш што опфаќа истиот , лимарија,мотор,мењач и етц за секој модел е различна гаранција во овој случај и во сите секогаш ситуацијата е трики точно клиентот вели едно овластениот вели друго , во овој случај проблемот наидува со дпф овие велат гориво не е квалитетно ке се испитува гориво процедурата е таа која ја налага дилерот тоа ти што мислиш дека си во право така мислат и они тоа што ти имаш пат истрасиран до сопствено убедување кон правдината така и спротивната страна во овој случај секогаш треба да се има писмени докази и правно лице или веќе некој адвокат/ка запознаен и работено на баш ваков  случај сепак сумата и да е 400 евра а не 40к има тежина сепак ова се брендови со долгогодишна традиција на пазарот па и да се известат медиуми и да се изнесе јавно вистината и проблемот со кој клиентот е оштетен во овој случај не е лошо можеби ке допре до некои глави па ке сватат поука во овој случај неможат да се оградат и да го влечат ова за Македонија Хјундаи е тоа и мора да донесат одлука ако не ке ја бараш преку правни лавиринти и ке си ги дадеш на суд  треба всушност и кон кој поднесуваш тужба и како ке гласи ... па судот ке одлучи кој е крив а кој Прав . Според мене извести медиуми и објасни се што имаш јавно да кажеш јас верувам во едно нешто ако сум јас чист од моја страна немам што да се плашам срекно ,купување на нов автомобил треба да е задоволство а не измачување срекно.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #116 на: 29 Декември 2023, 09:15:38 am »
Празници се бе Jimny. 😄

Денеска е 29 ти не гледам никаков празник и е работен ден а веке помина подолг период како се пожали господинот за проблемот , и не знам кои празници во цел Декември на прсти ги има да ги изброоиш а и може да се провери кои се неработни денови во мкд. Од тоа што гледам јас се работи нормално

Отсутен dekicot

• Почетник
  • *
« Одговори #117 на: 29 Декември 2023, 11:36:47 am »
Tie vekje go smenie DPF-ot, momentalno voziloto e so tret DPF. Momentalno ne sveti "check exhaust" no prashanje na vreme e koga povtorno kje se pojavi (koga kje rikne i tretiot DPF). Od nivna strana muabetot e deka se ceka softver da stigne, a vo megu vreme ako pak neshto se sluci imale DPF na lager :(

So drugi zborovi vozi ti i na sekoi 5-6 meseci doagaj nerviraj se a nie kje menuvame DPF.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #118 на: 29 Декември 2023, 11:42:42 am »
Празници се бе Jimny. 😄

Денеска е 29 ти не гледам никаков празник и е работен ден а веке помина подолг период како се пожали господинот за проблемот , и не знам кои празници во цел Декември на прсти ги има да ги изброоиш а и може да се провери кои се неработни денови во мкд. Од тоа што гледам јас се работи нормално

Ако има решение сигурно нема да дојде од увозникот туку од централата во Европа. А таму од кај 20ти декември до 2-3ти Јануари или сите се на колективен одмор или пола вработени си имаат земено индивидуално одмор.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #119 на: 29 Декември 2023, 11:42:48 am »
Tie vekje go smenie DPF-ot, momentalno voziloto e so tret DPF. Momentalno ne sveti "check exhaust" no prashanje na vreme e koga povtorno kje se pojavi (koga kje rikne i tretiot DPF). Od nivna strana muabetot e deka se ceka softver da stigne, a vo megu vreme ako pak neshto se sluci imale DPF na lager :(

So drugi zborovi vozi ti i na sekoi 5-6 meseci doagaj nerviraj se a nie kje menuvame DPF.
Уште колку време има гаранција колата за да продолжи ова случување?