Автор Тема: Потрошувачка на Opel Astra J 1.7 cdti 2011  (Прочитано 1530 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5708
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Потрошувачка на Opel Astra J 1.7 cdti 2011
« Одговори #15 на: 07 Декември 2023, 21:43:01 pm »
Потрошувачката кај тебе е од ДПФ-от. А ДПФ-от може да се расипал и од лоши дизни. Од лоша дизна колата повеќе троши. Проблемот е механички, не е софтверски, барај добар дијагностичар. Ако си од Скопје оди кај Енко Тунинг ќе ти каже точно што е и ќе ти даде совет како и што понатака.
А и пошкарт масло од тоа ГМ нема.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6678
  • Бенве сие бенве
« Одговори #16 на: 08 Декември 2023, 07:41:55 am »
Може да ти се запали колата, ти не си отишол кај мајстор, ја на тој ни магаре не би му дал.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5145
  • Пиши лаже
Потрошувачка на Opel Astra J 1.7 cdti 2011
« Одговори #17 на: 08 Декември 2023, 07:52:20 am »
Да искористам темава како инфо. Таа проверка на ДПФ може да ја исчита било кој со Опком или да се ѕвони кај овој Енко?

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #18 на: 08 Декември 2023, 08:00:11 am »
Кај нас од од приучени јутјуб мајстори многу коли се упропастени. Дпф сам по себе не се расипува така лесно, секогаш друг фактор влијае да дојде до проблемот со него, кај VW најчесто од промена на ребрест каиш без запазена процедура. Кај некои коли поради изгорен греач не започнува регенерација, некаде од лоши дизни, некаде поради двотактол како адитив во нафтата по совет на мајсторот итн итн. Но најчесто колите со дефектен дпф се тешки канти што треба да бидат исклучени од сообраќај поради уште куп други неисправности.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #19 на: 08 Декември 2023, 08:03:10 am »
Прилепчанец бил човеков, па може да го пофалиш на форумов ако не ти ги врати парите  ;D
Да искористам темава како инфо. Таа проверка на ДПФ може да ја исчита било кој со Опком или да се ѕвони кај овој Енко?

Можеш и сам, ама не е целосна проверката. :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #20 на: 08 Декември 2023, 09:13:18 am »
Кај нас од од приучени јутјуб мајстори многу коли се упропастени. Дпф сам по себе не се расипува така лесно, секогаш друг фактор влијае да дојде до проблемот со него, кај VW најчесто од промена на ребрест каиш без запазена процедура. Кај некои коли поради изгорен греач не започнува регенерација, некаде од лоши дизни, некаде поради двотактол како адитив во нафтата по совет на мајсторот итн итн. Но најчесто колите со дефектен дпф се тешки канти што треба да бидат исклучени од сообраќај поради уште куп други неисправности.

Tocno, mada golem problem e toa ja vozam kolata vo grad i ponekogas ja izduvuvam na avtopat.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #21 на: 08 Декември 2023, 09:18:10 am »

Tocno, mada golem problem e toa ja vozam kolata vo grad i ponekogas ja izduvuvam na avtopat.

Сигурен сум дека ја издувува, според тоа што најбитно од се му е потрошувачката, најверојатно за издувување смета 120 у 6та 3/4 километри.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #22 на: 08 Декември 2023, 09:30:50 am »
Јас не ги разбирам луѓево, дошол на форумов, имал проблем, бара решение, му се нудат членови за решение и објаснуваат што и како, тој оди на маалски сезнајко во обид мајстор за сѐ и сешто и после пак се жали.
Јас да бев на ваше место, немаше нит еден одгоцор да пишувам повеќе во темава.
Со негов памет нека си тргне по патот кај што си мисли

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6795
  • French diamond
« Одговори #23 на: 08 Декември 2023, 11:11:55 am »
Тој бил на  мајстор со надеж дека ќе му го решат проблемот, а не дека ќе го заебат како што му направиле, после одговорите тука што ги доби рече ќе оди да си ги бара парите назад, не гледам каде погрешил.

Отсутен StefanMK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
    • proskytv.net
« Одговори #24 на: 08 Декември 2023, 11:56:35 am »
Јас не ги разбирам луѓево, дошол на форумов, имал проблем, бара решение, му се нудат членови за решение и објаснуваат што и како, тој оди на маалски сезнајко во обид мајстор за сѐ и сешто и после пак се жали.

АРЈАН , ја возам на секои 7 дена 30 км на автопат над 20000 обртаи 4/5 брзина, мислиш дека ова на секои 7 дена треба да го правам да возам бадијала 30 км. Како што реков ДПФ филтерот се вклучува .

Тебе брат AllMightyMe не те прашав ништо лично и немораш да се вклучуваш во темата. Затоа е форумот кој сака може да одговори.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #25 на: 08 Декември 2023, 12:14:14 pm »
Toa e rabotata sto modernite dizeli ne se za grad, ednostavno ne se efikasni za taka da vozis. I porano ili pokasno ke pokaze maki so dpf i egr

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #26 на: 08 Декември 2023, 12:25:56 pm »
Toa e rabotata sto modernite dizeli ne se za grad, ednostavno ne se efikasni za taka da vozis. I porano ili pokasno ke pokaze maki so dpf i egr

Совет; откачи тоа чудо земи си 2021 год опелче

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #27 на: 08 Декември 2023, 12:29:43 pm »
Hahah eve go talentov se javi

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #28 на: 08 Декември 2023, 12:45:12 pm »
Во приватна порака и тука ти дадов најпријателски совет, зошто некој би ти упропастил возило? Тој не ти го купил за така да прави, ти фино си платил.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #29 на: 08 Декември 2023, 12:53:34 pm »

АРЈАН , ја возам на секои 7 дена 30 км на автопат над 20000 обртаи 4/5 брзина, мислиш дека ова на секои 7 дена треба да го правам да возам бадијала 30 км. Како што реков ДПФ филтерот се вклучува .

Тебе брат AllMightyMe не те прашав ништо лично и немораш да се вклучуваш во темата. Затоа е форумот кој сака може да одговори.
20000 обртаи мислам дека Ф1 само достигнува, 2000 мислиш најверојатно. Малку се и обртаите и растојанието, треба голема температура за да почне процесот, треба колата “да се запне” за да помине регенерацијата како што треба. Сакал или не мораш да најдеш добар мајстор затоа што веќе си го оштетил дпф-от. Ете Несторот ти кажал, отиди таму кај што те праќа но не верувам дека ќе ти ги врати парите првиот мајстор.  Ќе си направиш поголема беља ако продолжиш да ја возиш со дефект.