На мисла сум да купам лесна приколка за товар со максимална тежина од 750кг - О1 категорија која се вози со Б категорија. Барав да изнајмам од некаде на пар дена но во МК таква опција не постои.
Би се превезувале повремено кабасти работи, можеби некогаш ствари од Икеа до Скопје, минималните димензии на товарниот дел мора да се 2300мм х 1200мм, треба да има кипање и (опционално) рампа за со количка да се утовараат ствари на приколката ако нејќам да ја кипам.
Во игра се:
1.
Vesta Light 25 - српско производство, по форуми викаат дека како марка и изработка е ок за цената - 1050 еур од Евро Тео Пет Скопје.
2.
Vesta Light 25 W основата е иста со претходната но страниците се со водоотпорна панелка која мислам дека ќе биде поотпорна на удари од страниците од поцинкуван лим која ги има претходната приколка. 1060 еур од Евро Тео Пет Скопје.
3.
Vesta Light 30 иста како ставка 1 само подолга, мислам дека е предолга за моите потреби. Цена не знам.
4.
Trigano P233 кнап димензија на товарен простор, исто како марка фалена по форуми за цената - 990 еур. Made in Serbia, за разлика од некои други Trigano кои се правени во Франција - брендот е француски.
5.
Trigano D250 слична на приколката од ставка 2, цена 1090 еур.
6.
Faro Pondus 2 не ја сретнав маркава по форуми. Цена 890 еур.
7.
Stema Rex 25 наводно Ролс Ројс меѓу ваквите приколки, има и рампа на задната страна, има и механизам за кипање, цена ~1700 еур. Можеби е најдобра од сите наброени но сметам дека е преценета.
Тема продаваат Евро Стил Битола но ги имам видено во живо кај нив и не ми се допаѓа изработката, а и не читав најпофални зборови за марката.
TPV (словенечки) ги носат Агро Сервис 2000 Неготино но не знам ниту модели ниту цени.
Ниедна од горните приколки нема кочница, ниту мислам дека би ми требала.
Гледам има и приколки со вкупна маса до 750кг со 2 оски но сметам дека немам потреба од истото и истите се направени за да се товарат над 750кг (О2 категорија) а да се регистрираат и возат како О1 категорија. Арњеви и церада не ми се во план, но резервно тркало, задна рампа (ако нема) и стабилизатори би докупил.
Ако имате некој совет или друга препорака добредојдени се.