Автор Тема: Проблем со редовен сервис BMW М-Кар Македонија  (Прочитано 2470 пати)

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
Знам дека сеуште немам отворено нова тема, за возилото m340i, ама ке отворам.

Вака, редовен сервис на m340i после увоз и редовни сервиси во Германија. Свратив во М кар и решив да ја оставам колата да ја сервисираат, редовен сервис беше време за промена на свекици, масло, филтер за масло нешо чек на возило, филтер за воздух.
И идам ја и ксжувам дека си иам нарачано филтер за воздух КН да не менуваат. И вика ок ја зиам колата и глеам, ај прво сумата, второ масло внатре 7.2л а наплатено 8. И му викам друже зашо 7.2л вели епа така е по спецификации. Секаде ама баш секаде по спецификации на m340i  2019 374konja 275kw B58B30B мотор пишува 6.5 капацитет, и регуларно LL04 5w-30 или 0-30w.
И ок ваљда овластен сервис знаат повеќе од мене.
Глеам на фактурата ставано BMW M TWIN POWER TURBO LL-12 FE 0W30 и го прашувам зошто ова? Вели а па сите М коли мора такво масло,  прво му велам ама ова не е m3 или m4 зошто вели мора, ај штом мора мора. И си лежам сеа глеам всушност он го бележал моделот со 285kw тоа се 382коња поновиот модел g21 2022-2023 LCI кој мислам дека вклучува 7.2l.
И му реков на братучед ми да праша во Германија каде што е сервисирано што е правено кое масло и количина и одговорот е: 5w-30 LL-04 6.5l
Искрено од кај знам и дали тие свекици и филтер за масло одговараат?
Ај сеа кажете ми шо да правам?

Божем овластен знаат најдобро иди си таму ако сакаш се да ти е ок?
И сеа совет чаре?

https://www.auto-data.net/en/bmw-3-series-sedan-g20-m340i-374hp-xdrive-steptronic-36119

https://www.auto-data.net/en/bmw-3-series-sedan-g20-lci-facelift-2022-m340i-374hp-mhev-xdrive-steptronic-45839

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 18 Август 2023, 22:13:44 pm vlavot »
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
Одг: Проблем со редовен сервис BMW М-Кар Македонија
« Одговори #1 на: 18 Август 2023, 22:10:18 pm »
Како "го завел", не влече податоци по шасија!?

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 18 Август 2023, 22:16:54 pm »
Не знам еве и сообраќајна и се имаат, не знам шо да правам сеа, 700ml не е многу али 700ml???

“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #3 на: 18 Август 2023, 22:49:23 pm »
Ќе си го сркне како пијан, супичка.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2660
« Одговори #4 на: 18 Август 2023, 23:00:40 pm »
auuu cekaj da se sozemam pa da pisam...
Aj kaj ti udrule satarot , si preplatil, ama barem da e se po pripis.
Ovaka upm

Ja bi im pisal direkt vo Germanija BMW imaat kontakt za after sales.

A na ovie nasive da im odis so podatoci za voziloto na vtora proverka.
Da go ispustat toa ulje, ne ti treba LL12, da ti nanocat novo LL04 5W30 koe e poeftino barem 10 evra od litar, da ti vratat razlikata vo pari i da ti se izvinat.
Baraj priem gore kaj direktorot ili sefot za after sales.
« Последно менување: 18 Август 2023, 23:15:01 pm M3V8 »

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 18 Август 2023, 23:14:45 pm »
auuu cekaj da se sozemam pa da pisam...
Aj kaj ti udrule satarot , si preplatil, ama barem da e se po pripis.
Ovaka upm

Ja bi im pisal direkt vo Germanija BMW imaat kontakt za after sales.
Ке пишам, ај дај контакт.
И да знам уше коа видов 2300 ден по литро за масло. А буквално возилото си користи обично 800-900-1000 ден по литро масло.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #6 на: 18 Август 2023, 23:22:49 pm »
Eve sajtot na Ravenol, proveri dali e bas ova tvojot model ili selektiraj.
Za ovoj 340i vika 6.5l
https://oilguide.ravenol.de/?lang=en

Za kontakt BMW:

Please contact BMW Customer Service.
kundenbetreuung@BMW.de.
bewerber.hotline@BMW.de.
info.werk-landshut@BMW.de.

I drugo, zarem ne go brcnaa klucot vo toa aparatceto da otcita kade sto e servisirano.
Bi trebalo da gi pokaze site servisi vo ovlasten i koga sto e menuvano.
Baska broj na sasija...abe cudo ako stvarno go utnale modelot/tip na motor.
Ono mozda mode da vozi i LL12 FE ulja (fuel economy) ama zasto da plakas na nesto sto e poloso a poskapo.

Ja ne im odam veke skapi mi se.
Posleden pat koga menuvav ulje kaj niv pred edno 3 godini cena bese 1000 den za litro LL04 5W30.
Zavcera sam si smeniv svekici. Izvadiv Champion platinesti gi zameniv za podobri NGK Iridiumski za upola cena.
Potrosiv dva dena da procackam koi svekici mi trebaat. doznav brzo no sakav da sum siguren dali da odam na 1 stepen poladni svekici deka sum na remap Stage 1.
« Последно менување: 18 Август 2023, 23:33:06 pm M3V8 »

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 18 Август 2023, 23:33:30 pm »
Za ovoj 340i vika 6.5l

Za kontakt BMW:

kundenbetreuung@BMW.de.
bewerber.hotline@BMW.de.
Така и дава, моделот m340i 285 kw кажува 7.2l а m340i 275kw 6.5-7.2 ама секаде пишува јасно 6.5l имаат грешка направено. Не дека е лошо моменталното масло и 7.2 мош ај ќе помине. Амаа тоа е моментот а што е М кола ајде да видеме што можеме, иако тотално нормално масло како b48 моторите си прима.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 18 Август 2023, 23:40:26 pm »
Za ovoj 340i vika 6.5l

Za kontakt BMW:

kundenbetreuung@BMW.de.
bewerber.hotline@BMW.de.

I drugo, zarem ne go brcnaa klucot vo toa aparatceto da otcita kade sto e servisirano.
Bi trebalo da gi pokaze site servisi vo ovlasten i koga sto e menuvano.
Baska broj na sasija...abe cudo ako stvarno go utnale modelot/tip na motor.
Ono mozda mode da vozi i LL12 FE ulja (fuel economy) ama zasto da plakas na nesto sto e poloso a poskapo.

Ja ne im odam veke skapi mi se.
Posleden pat koga menuvav ulje kaj niv pred edno 3 godini cena bese 1000 den za litro LL04 5W30.
Zavcera sam si smeniv svekici. Izvadiv Champion platinesti gi zameniv za podobri NGK Iridiumski za upola cena.
Potrosiv dva dena da procackam koi svekici mi trebaat. doznav brzo no sakav da sum siguren dali da odam na 1 stepen poladni svekici deka sum na remap Stage 1.
Друже ако ми веруваш се ова шо е сервисирано се менува нс моделов зс помалку од 5 мин, комплетно сум сподобен и алат и се за 5мин и свекици и се се менува, ама ај велам нека стои сервис тој глупав idrive официјален. И кажи ми како после ова да идам пак на сервис во М кар. И најинтересно е што ми имаат наплатени 8 литра, а имаат ставено 7.2л кое секако е погрешно требало 6.5л. И сеа ем имаад грешка повеќе и згора на тоа плус 8 литра wtf wtf. И коа прашав зошто, ми рече епа пошо неаме туби моравме да отвориме уште едно литро??????

Чек а ако немавте 1 литарско и ви фалеше 200ml и отворевте цистерна од 20 тона останатите 19 тона и 980 кила ја ке ги платев пошо отворивте???

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #9 на: 18 Август 2023, 23:43:17 pm »
I da odgovara masloto,
1. Zosto da ti natocat 0.7 maslo poveke u da platis poveke, pa da go isfrli posle niz svekici.
 2. Zosto da ti natocat duplo poskapo maslo ako moze i LL04. A veruvaj LL12 e poloso pomalce go stiti motort za nekoj benefit malce pomalce da trosi 1% ili taka nesto. Tebe ako ti bilo do stedelje ne bi kupil takov dzver 30.0 cestak.

Odi direkt gore kaj direktorite, toj sto e za after sales.
Bi trebalo da uvidat deka zgresile.

I za pamet za drug pat :) i ako odis vo servis del po del dogovori go pred montaza.
Bezobrazni se upm. Sekoj te demne da te ebne.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #10 на: 18 Август 2023, 23:56:27 pm »
Sega pogotovo letno vreme im e najgolema guzva nasive od stranstvo se tuka gi nosat na servis.
Cepaat ceni, kolku i da zacepaat e upola poeftino od svajcarija ili germanija.
I taka si teraat, kaj pomine pomine.
A ne bi trebalo da e taka vo ovlasten.

Zatoa ti spomnav za da se pozalis direkt vo germanija, normalno ako ti se provereno deka ustvari utnale model/motor. Mada i oni moze da recat deka moze i 7.2 a moze i LL12, ama muabetot e zasto nepotrebno da te udrat po dzep. Moze da ti ponudat pa ti da izberes edno ili drugo maslo ako sakas da doplatis, ali nikako da prepolnat.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #11 на: 19 Август 2023, 07:33:43 am »
Jas da sum na tvoe mesto mame ke im rasplakam. Ke pisam i gore i ke insistiram da se prepravi se kako sto treba.
Banda....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 19 Август 2023, 09:26:18 am »
Sega pogotovo letno vreme im e najgolema guzva nasive od stranstvo se tuka gi nosat na servis.
Cepaat ceni, kolku i da zacepaat e upola poeftino od svajcarija ili germanija.
I taka si teraat, kaj pomine pomine.
A ne bi trebalo da e taka vo ovlasten.

Zatoa ti spomnav za da se pozalis direkt vo germanija, normalno ako ti se provereno deka ustvari utnale model/motor. Mada i oni moze da recat deka moze i 7.2 a moze i LL12, ama muabetot e zasto nepotrebno da te udrat po dzep. Moze da ti ponudat pa ti da izberes edno ili drugo maslo ako sakas da doplatis, ali nikako da prepolnat.
Истото го мислам и јас, отидов таму се m3 m4, m8 на швајцарски таблици, ја кутриот со штипски таблици, и опа и на мене кланица. Мислам стварно ако треба ок, ама не може германија да става 5w-30 6.5l ll-04 овие да буткаат 7.2 некое си синтетичко еко масло... мислам. А кој е директор таму кој да барам.
До сеа со vw возила во ауто стар не сум имал баш никаков проблем секогаш фер послушни, овоа м кар....

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #13 на: 19 Август 2023, 11:07:53 am »
Иначе да знаеш, веројатноста е да ти сменаме масло оние на Илинденска ако не си бил сведок на менување.

За такви сервиси таму ги праќаат.

Јас кога разбрав таму си го носев BMWто, мада на крај испадна дела Bimmer си ја бркат добро работата и поефтино беа.

Сега треба јас да го носам BMWто па ќе прибирам понуди за основен сервис, да видиме што ќе кажат сите.

Иначе да се вратам на муабетот. Пиши им на BMW дали на официјалната страна на Facebook, email ... враќаат 😉

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #14 на: 19 Август 2023, 11:41:13 am »
Ова може е специјална понуда за увезени коли, 3-4 вакви сервиси за да си ја вратат маржата од што не ти го продале они возилото.