Автор Тема: H7 / H4...  (Прочитано 8060 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
H7 / H4...
« на: 11 Декември 2011, 14:32:53 pm »
Оваа тема верувам ќе ни е од корист на многумина кои не знаат во кои сум и јас.

Не сакам тука воопшто да се зборува за ксенон освен ако е потребно да се објасни и темава нека биде општа и за новитети од овој тип, не само за мојот конкретен случај.

Ме интересира за H7, кај мене се 12V / 55w (според линкот на Осрам), мене не ми се свиѓа светлото, слабо е и непродорно и заморно за возење, халогенките помагаат ама се казнува за нив.
Јас ја имам колата 9 месеци, немам мењато сијалички, фаровите ок би било да се исполираат ама не се до толку батал да е дојдено до полирање, можда се ослабени сијалиците - не знам...
Зборот ми е што има во понуда, ми спомна еден продавач имало H7 давале 30% појако светло а иста ватажа, може ли да ставам појаки, треба ли нешто да доставам (стабилизатор или друго нешто да не лупам) ако ставам појаки сјалици?
Што е H7 a што е H4, кои опции идат у предвид, што се нуди по продавниците, лумени и јачина, дајте некој совет и објаснение и цени кој сретнал или знае...

Благодарам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
Одг: H7 / H4...
« Одговори #1 на: 11 Декември 2011, 14:40:20 pm »
Удри еден срч низ форумов, имаше за Philips bluevision и за Osram nightbraker и други, - овие вториве од искуство даваат подобра светлина од ОЕМ. Едно време користев и Philips, ама ОЕМ, од тие +30% или +50% не се сеќавам, добри беа. Инаку Wurth OEM во Хубо има и по макпетрол бензинските, сега моментално ги имам тие на Стилото - одлична ОЕМ сијаличка. Ти може имаш некој „ќумур“ инсталирано на фаровите пошто не знаеш со какви си ја земал, па пробај смени ги - може и поквалитетн ОЕМ сијаличка ќе го подобри осветлувањето.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #2 на: 11 Декември 2011, 14:43:11 pm »
А бе жолто светло како на Застава 101 и така транспарентно непродорно  >:(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 11 Декември 2011, 14:46:33 pm »
А бе жолто светло како на Застава 101 и така транспарентно непродорно  >:(
Има некои фалцови - ПЛАСТИЧНИ и тие се ќумур никакви! Х немаат од Халогено светло :) Земи си за почеток нови ОЕМ (Wurth, Philips, Osram), чисто за да видиш да не се случајно рефлекторите изгорени пред да пукнеш повеќе пари за "uprated" сијалици.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
« Одговори #4 на: 11 Декември 2011, 14:55:57 pm »

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3896
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #5 на: 11 Декември 2011, 15:18:24 pm »
што конкретно бараш, што точно ти треба?

ја би прво ко шо ти вика Carrier166. земи прво обична сијалица од бензиска, по 100 и нешо денари се. пробај прво види така, да се увериш да не е до фарот. е штом се увериш, види шо и како, и кажи што точно ти треба.

Osram Nightbreaker се екстра. имаат доста подобра (можеби и најјака од сите шо ќе ги спомнам тука) светлина од онаа стандард. малце се побели, ама има жолта нијанса. моментално ги возам на матизот.

Philips Crystal Vision иам користено, на матизот ми беа ОК, на опелот ми се погодија тиње. како и да е, у класа на Osram Cool Blue, со малце побела светлина, веќе накај плавкасто. или кратко кажано, 5000к. H4 иам, здрави се уште. H1 една ми пукна у фарот на опелот, а H7 ми прегоре.

Osram Cool Blue се 4300к. најблиску до стандардните, само мааалце побели и за некои 10% можеби појаки. ги дадов на невестата за Ibiza-та, и ги иам H1 за долго светло на опелот.

Вчера купив Osram Cool Blue Hyper. 5000k сијалица, свелита скоро иста со ксенон, ама со помал интензитет од ксенон. ги имам H7 за средно светло на опелот.

ова е све од лично искуство, што сум купувал, сум пробувал...

H7 и H4, ти се само различен тип на сијалица. H4, доколку нели се такви у твојата кола, се и за долго и за средно светло. една сијалица, двете функции ги тера. доколку имаш фар, кај шо имаш една за средно, а една за долго, тогаш е најверојатно комбинација H7 за средно, H1 за долги светла (има и исклучоци).

стандард јачина се 55/60w. значи ако ставаш вакви, не ти треба ништо дополнително да чачкаш. вадиш стара, ставаш нова. тоа е тоа. ако зимаш појаки, е тука веќе имаш заебанција со реле, нова инсталација и слично.

ова е вака, на народски јазик објаснето, од тоа што јас знам. ако некој знае поубаво и поПРОФИ да ти каже и разјасни, нека пише. :)

п.с. од тие фалцовите, не зимај никако. поише греат, а не светат. тапа се. ќе се излажеш, ќе земеш појаки (90/100W), и пак ништо.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #6 на: 11 Декември 2011, 16:00:32 pm »
Јас менував H4 на пунтото пред некој ден, 180 денари на бензиска беше ОСРАМ ОЕМ
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #7 на: 13 Декември 2011, 20:26:43 pm »
jas na puntoto koristam Philips Blue Vision Ultra veke 7-8 meseci i se top, idea vo paket so plavi pozicija no tie izgorea :(
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
« Одговори #8 на: 13 Декември 2011, 20:40:33 pm »
H7 12/55w се околу 340 денари на бензинска, такви имам на ибицата, пред 2 години ставив ОСРАМ cool blue, светат феноменално ама траат како ланскиот снег, многу брзо ми прегоруваа на 3/4 месеци. тогаш беа 800ден една сиаличка па ми пукна филм и си земав обични Х7 од макпетрол бензинска и си тераат гајле немаат, сега скоро ги сменив после 2 години

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #9 на: 13 Декември 2011, 21:06:44 pm »
"Longer lifetime" ќе излезе празна реклама само или пишање уз вјетар...

А како ослабуваат сочивата(слушнат муабет)???

Ќе ги полирам фаровите прво па после ќе правам зафати ама ај да објасниме малку и за сочивата, кај мене ми се гледаат ок...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 13 Декември 2011, 23:36:59 pm »
Горат, рефлекторот пожолтува.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #11 на: 14 Декември 2011, 08:46:27 am »
Оштетен фар се мења цел и ајт. Кај некој коли како Нисан, за 5 години парче се направија фаровите кај другар... Си нарача нови.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 14 Декември 2011, 09:42:06 am »
Море ако се оштети на Алфава, ќе гледам со сите сили да го направам - нов е ѓавол ипол + ДДВ :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #13 на: 14 Декември 2011, 09:47:03 am »
Море ако се оштети на Алфава, ќе гледам со сите сили да го направам - нов е ѓавол ипол + ДДВ :D
Tи викам зависи и од колата. Детето фрли пари за полир, џабе. Кариес до даска. Матни до степен да не се гледа внатре. Катастрофа. Рефлекторот матен исто. За 5 години во Скопје. Ужас. Не се правеше, пробавме све. И најтбрејкери зема... Свети на сите страни, само напред не.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #14 на: 14 Декември 2011, 13:27:28 pm »
кога ке се уништи рефлекторот се прави замена со леќи и мука немаш