Автор Тема: помош за кое возило да одберам  (Прочитано 15392 пати)

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
Одг: помош за кое возило да одберам
« Одговори #15 на: 04 Август 2023, 19:08:57 pm »
а луѓе, сега детево го земав од тренинг и со еден од газдите на теретаната се погоди тука додека чекав и онака уз муабет ми рече нешто ко порано и тој имал мерцедес Е класа, и дека скоро сите мерцедеси се задња вуча, и дека тоа на снег и мраз знаело да прави големи проблеми и колаа да биде доста нестабилна. и ми рече да барам да е 4x4. а овој што сакам да го купам не е (се јавив прашав) задња вуча бил. некој совет/искуство околу тоа?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #16 на: 04 Август 2023, 19:09:24 pm »
Со здравје да си го возите Мерцедесот.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #17 на: 04 Август 2023, 19:23:00 pm »
ne ti treba 4x4 kola za na otvoren pat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #18 на: 04 Август 2023, 19:51:03 pm »
прво на сите да се извинам ако поставувам глупи прашања ама прашам се што би го прашала продавачот во салонот таму, ама знам дека од него ке добијам одговори кој што ке сакам да ги слушнам само за да ми продаде нешто, а овде верувам дека ке добијам искрени одговори.

друго, под отворен пат подразбирам, еве на пример, почесто одиме во банско или златибор. лани паметам кога се вракав од банско па се до благоевград снег имаше до врат. до златибор на пример поголем дел е автопат, али последните 40-50 километри кога има снег за ужас. за такви ситуации прашав за 4x4, не сакам во зимо да си ја чувам во гаража. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #19 на: 04 Август 2023, 19:55:29 pm »
прво на сите да се извинам ако поставувам глупи прашања ама прашам се што би го прашала продавачот во салонот таму, ама знам дека од него ке добијам одговори кој што ке сакам да ги слушнам само за да ми продаде нешто, а овде верувам дека ке добијам искрени одговори.

друго, под отворен пат подразбирам, еве на пример, почесто одиме во банско или златибор. лани паметам кога се вракав од банско па се до благоевград снег имаше до врат. до златибор на пример поголем дел е автопат, али последните 40-50 километри кога има снег за ужас. за такви ситуации прашав за 4x4, не сакам во зимо да си ја чувам во гаража. :)

Имаш во делукс А5ка 3.0тди кватро. Чисто онака ја отворив, одма ми излезе. Ако е за тракторење и снег, мислам дека ќе пројде без проблем низ такви работи.

Од друга страна последниве 3 години планиниве снегулка немаат, Банско цела планина имаше снег само горе, и на паркингот пред хотел. Овие работи со Континентал/Мишелин зимски не би требало да се осетат во ниедна кола.

Ама мечката за автопат е измислена во основа. Буквално за тоа е правена. Да работиш на 40-80км од дома и секој ден да брчи до работа и назад, и така 15 години...

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #20 на: 04 Август 2023, 20:44:43 pm »
а луѓе, сега детево го земав од тренинг и со еден од газдите на теретаната се погоди тука додека чекав и онака уз муабет ми рече нешто ко порано и тој имал мерцедес Е класа, и дека скоро сите мерцедеси се задња вуча, и дека тоа на снег и мраз знаело да прави големи проблеми и колаа да биде доста нестабилна. и ми рече да барам да е 4x4. а овој што сакам да го купам не е (се јавив прашав) задња вуча бил. некој совет/искуство околу тоа?
Со ваков Мерцедес и неколку други еден модел постари имам поминато многу километри. Ниеднаш не сум имал проблем, коливе со задна вуча денес не се како пред 30 години.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #21 на: 04 Август 2023, 22:48:19 pm »
Освен мерцедес и ауди си разгледала некој друг автомобил?
Ако ти е изборот помегу овие два јас би мерцедесот

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #22 на: 04 Август 2023, 22:50:21 pm »
Нестор креирал нов профил гарант.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #23 на: 04 Август 2023, 22:57:29 pm »

Ако е за мене муабетот, година ипол работев како шофер, возилата беа 5 х W212, една W213 и две Мерцедес Вито

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
« Одговори #24 на: 04 Август 2023, 23:03:02 pm »

Ако е за мене муабетот, година ипол работев како шофер, возилата беа 5 х W212, една W213 и две Мерцедес Вито
Не е за тебе.

Отсутен marija_skk

• Почетник
  • *
« Одговори #25 на: 04 Август 2023, 23:12:07 pm »
гледав да, веке месец дена пред да се одлучам за овие две, али прифакам сугестии.

Освен мерцедес и ауди си разгледала некој друг автомобил?
Ако ти е изборот помегу овие два јас би мерцедесот

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #26 на: 04 Август 2023, 23:36:05 pm »
Ако веќе овие две се влезени во финален избор,со здравке да си го возиш Мерцедесот.
Имав 2 генерации постара Е класа со 430 000км озминати,3-4 пати бев Де-Мк-Де и направив 464 000км и ја продадов и уште се вози колата.
Зима,снег со Алл сизн гуми со цркнат сензор за абс(а тука не работат повеќе системи) без проблеми се искачив Хотел Молика -Битола...
Поздрави го тренерот и спомни му дека сме 2023г,1990 беше пред 33г.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #27 на: 05 Август 2023, 08:33:03 am »
Факт е дека 4х4 далеку подобро ќе се справи со предизвиците, во комбинација со премиум зимски гуми.

Тоа да не се залажуваме дека не е така.

А дека повеќе од доволно ќе заврши работа и обичен 2х4 со нови скапи зимски, ќе заврши.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #28 на: 05 Август 2023, 09:04:42 am »

Нема врска тоа што ти кажал тренерот. Тоа важеше кај старите Мерцедеси од пред 35 години. Кај новиве има еден куп системи за спречување на пролизгувањето. Само ставаш зимски гуми и ништо не те запира на цивилен пат. Иначе и Мерцедесот и Аудито се одлични коли за на отворен пат, со ниту едното нема да се замараш на отворено. И до Копенхаген да тргнеш со нив нема ни да трепнат, тие се за тоа створени. Штета би било да ги возиш низ град, ама за на отворено подобро со нив да одиш него со авион.
Јас би го одбрал Мерцедесот кога би имал 44 години, сега кога имам 42 би го одбрал Аудито ;D

Отсутен stanzli

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #29 на: 05 Август 2023, 09:11:34 am »
Изборот треба да ти иде вака: Е класа, па А6ка седан или авант...
Ни едното  ни другото да не е под 3.0 мотор со 250+ коња 😁