Здраво
Во наредниве неколку месеци ќе бидам во можност да соберам 3000-4000€ за половна кола, ме интересира дали некој можи да ми даде совет. Јас сум возач почетник, прв пат ќе купувам возило и немам буквално никакво искуство со автомобили. Полагав на бензин/плин, но имам возено и дизел и реално ми е полесно на дизел, се имам распрашано и имам читано дека на дизел помалку троши и е поевтино горивото но се поскапи поправките и дека бензинците во просек биле поевтини за одржување но се со поскапо гориво.
Потребите ми се за возење низ град и неколку пати во месец релација Скопје-Битола, би преферирал возилото да има ниска потрошувачка и да е ефтино за одржување. Не ми се битни толки перформансите, секако не сум некој што вози брзо и на автопат никогаш немам возено повеќе од 110.
Од автомобили конкретно имам разгледувано и ми се допаѓаат Opel Astra 2004-2006, mazda 3, opel corsa, seat leon, fiat punto, dacia sandero и последно време гледам дека за ваква цена на огласите се најдува голф 5 и mazda 6.
Е сега не знам ништо во врска со мотори и модели, имам слушано дека некои мотори се имаат покажано како поквалитетни, и би ми било од помош ако некој може да даде сугестија за каков модел/мотор/гориво. Пример за астрата 1.7 cdti имам читано различни коментари, некој се задоволни некој пишуваат дека не ја бива.
А и секако пред да купам кола ќе истражам детално и би ја однел да ја прегледа автомеханичар, пред да дадам пари.