Автор Тема: Seat leon 1.6tdi 2011  (Прочитано 5446 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
Одг: Seat leon 1.6tdi 2011
« Одговори #30 на: 20 Јануари 2023, 14:23:29 pm »
Другар како бе вака даваш мислење со точност од една децимала, не знаеш ни точна рута низ Скопје која ја вози и колку е долга рутата, дали колата воопшто ќе загрее или не, ни временски период во денот, стил на возење не знаеме, ништо???

Па милион фактори влијаат, 5 непознати имаш во равенката а кажуваш 6.5-6.7?

Епа тогаш да ги затвориме сите производители што даваат проценка со точност од една децимала. Пошто никој од нив не ја знае точната рута на луѓево низ Скопје, дали колата им е загреана, стилот на возење не им го знаат, абе ништо.
И сите воопшто на форумов што пишуваат потрошња со една децимала се будали.

Добар си и ти вака.
Сам си пишал -  „Другар како бе вака даваш мислење“.
Да бе „другар“, си давам мислење на форум. Да не треба научни трудови да поднесувам за лично мислење за потрошња од сопствено возило (со соодветниот мотор) од 6.5-6.7?

Оти во наводници си пишал другар?  :'(

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6919
  • French diamond
« Одговори #31 на: 20 Јануари 2023, 14:28:46 pm »
Од тоа што производителите го пишуваат, во реалност е најмалку 1.5л плус.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2291
« Одговори #32 на: 20 Јануари 2023, 15:03:56 pm »
Од тоа што производителите го пишуваат, во реалност е најмалку 1.5л плус.

Како вака се дрзнуваш да напишеш со една децимала - 1.5L плус
Срамота.

Отсутен Matej2007

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #33 на: 20 Јануари 2023, 16:20:47 pm »
Denes niz grad posle 220 km kolku sto primetiv pocna regeneracija a trebase da odam do jonsnon,koga stignav do jonson obrtaite si padnaa.posto se zadrzav negde okolu 4 casa,na vracanje nakaj doma( jonson dracevo)preku kadino realno bez mnogu guzva koga stignav prosek bese 5.8 za toj pat.kako.

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #34 на: 20 Јануари 2023, 17:21:25 pm »
Ама доаѓаш од Штип, возиш на отворено па влагаш во Скопје. После назад. Претпоставувам тоа е рутата. Друго е кога возиш низ Скопје од една населба во друга и поминуваш во шпицот низ најголемите гужви. Затоа мерење градска во Скопје не е многу прецизна работа, те може да даде многу различни резултати зависно од времето и релацијата која се вози. Порелевантно е потрошувачката на отворено да се измери.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #35 на: 20 Јануари 2023, 17:27:46 pm »
Плус во тој случај влегуваш во град со кола целосно загреана. Да пробаш Скопје да ја запалиш во 8 сабалје, и Кисела вода по Димо Хаџи Димов да стигниш до Капиштец :D веројатно 10Л ќе биди просечна.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #36 на: 20 Јануари 2023, 17:41:06 pm »
Толку, 10 ќе потроши  :)
Провери си ја колата ако ти троши толку, што да ти кажам. Или ја возиш со пуна гас од семафор до семафор, не знам.
8.5L градска за 2.0, 140 коња на дизел VAG CR е ПРЕМНОГУ.

Зборите како да не си ја знам колата. Или како некое непознато лице да ми става гориво, а не јас од сопствен џеб.
Или пак лажам можеби заради некаква "корист", кој да ме знае а...

Си го возел леонот низ Скопје само низ гужвите во работен ден? Сум имал и јас дизели па знаеле во Скопје да ми потрошат и 5.5, но и 9. Најдобро би било да си го истера тестот на обиколница за да види пореална потрошувачка, па ако не е во ред, да почне да го бара проблемот.
Само со стандардниот тест на Карклуб може да се декларира потрошувачка. Се друго е субјективно и нерелевантно.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #37 на: 20 Јануари 2023, 17:43:34 pm »
Ама доаѓаш од Штип, возиш на отворено па влагаш во Скопје. После назад. Претпоставувам тоа е рутата. Друго е кога возиш низ Скопје од една населба во друга и поминуваш во шпицот низ најголемите гужви. Затоа мерење градска во Скопје не е многу прецизна работа, те може да даде многу различни резултати зависно од времето и релацијата која се вози. Порелевантно е потрошувачката на отворено да се измери.

Во Солун викендов поминав 70km, таа ми е потрошувачката. Или и Солун не се важи, мора да е Скопје за да е „релевантно“? Во Софија кога сум возел - исто.
Скоро три години го возам Леонот, не дека не знам колку ми троши градска. Во било кој град каде сум возел барем минимум 50km.

Не знам точно до милилитар, ама знам отприлика. Никогаш не е 7.5L и тоа е факт. Барем кај мене.
« Последно менување: 20 Јануари 2023, 17:49:08 pm balanar »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #38 на: 20 Јануари 2023, 17:44:24 pm »
Еден скриншот, илјада зборови :D

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #39 на: 20 Јануари 2023, 17:51:12 pm »
Denes niz grad posle 220 km kolku sto primetiv pocna regeneracija a trebase da odam do jonsnon,koga stignav do jonson obrtaite si padnaa.posto se zadrzav negde okolu 4 casa,na vracanje nakaj doma( jonson dracevo)preku kadino realno bez mnogu guzva koga stignav prosek bese 5.8 za toj pat.kako.

На ова рачунај плус барем еден литар за реална потрошувачка - 6.8.
На мојот борд секогаш е така.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #40 на: 20 Јануари 2023, 19:23:27 pm »

Во Солун викендов поминав 70km, таа ми е потрошувачката. Или и Солун не се важи, мора да е Скопје за да е „релевантно“? Во Софија кога сум возел - исто.
Скоро три години го возам Леонот, не дека не знам колку ми троши градска. Во било кој град каде сум возел барем минимум 50km.

Не знам точно до милилитар, ама знам отприлика. Никогаш не е 7.5L и тоа е факт. Барем кај мене.
Од мостот близнаци (од мерцедес) до бриколаж на семафори 45 минути... Дај ми го леонот на два дена ако потроши помалце од 8 јас ке ти купам уште еден да имаш за делови..
Луѓе скопје нема кола што троши под 8 освен лексузот на работа пошто е Кибрит
Фиат добло го пишува сити дека е 6 литри ама јас под 8 немам видено дека е..
Пежото ми троши 9 литри град ама тоа коа бев на викенд во неготино иначе низ скопје е 12 литри

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #41 на: 20 Јануари 2023, 20:18:39 pm »
Ау мене сите коли изглеа ми се расипани, или дисплеите не ми ставаат запирка измеѓу цифрите :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43917
  • Il Moderatore
« Одговори #42 на: 20 Јануари 2023, 20:59:41 pm »
Ау мене сите коли изглеа ми се расипани, или дисплеите не ми ставаат запирка измеѓу цифрите :D
Заокружуваат на цел број ;D И тоа двоцифрен! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Matej2007

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #43 на: 20 Јануари 2023, 22:14:35 pm »
balanar na 67 strana imas video snimano kako ti varira i zvuk vau vau, imam i kaj mene primeteno nekoj slicen zvuk takov nekad mnogu tivko duri i ne se slusa,nekad e mnogu poglasno ama se slusa samo vo kabina,kako davas gas taka se zgolemuva kako da struga nesto,pustam klima ili gi razmrduvam komandite od parnoto i go snemuva.dali go resi toa,a moze i da ne se raboti za istiot problem.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #44 на: 21 Јануари 2023, 01:44:24 am »
balanar na 67 strana imas video snimano kako ti varira i zvuk vau vau, imam i kaj mene primeteno nekoj slicen zvuk takov nekad mnogu tivko duri i ne se slusa,nekad e mnogu poglasno ama se slusa samo vo kabina,kako davas gas taka se zgolemuva kako da struga nesto,pustam klima ili gi razmrduvam komandite od parnoto i go snemuva.dali go resi toa,a moze i da ne se raboti za istiot problem.

EGR  вентилот беше проблем, варираа вртежите ситно, затоа се слуша како гребење.
Се реши со гасење на вентилот софтверски.