Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 784200 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Opel и неговите модели
« Одговори #3945 на: 19 Февруари 2018, 12:56:55 pm »
Јас сум сериозно загреан за Insignia-ва, добро не во GSI варијанта туку чисто 2.0 Turbo, ама никако да добијам реална понуда од Ауто Mакедонија или Ауто CEM.

Ако дадат добра цена, летово можеби ќе се нарача една во "rioja red" варијанта.... во случај да не преовлада балканското кај мене и да купам мечка :)

Има некој искуство како се флексибилни за цени кај нас?

Сигурно секаде цените се флексибилни, некаде помалку некаде повеќе..
A oколу изборот на бојата, пред некој ден наидов на ова..па види си..

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #3946 на: 19 Февруари 2018, 13:37:33 pm »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #3947 на: 19 Февруари 2018, 13:54:37 pm »
No ,not the butthurt creme...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Битно ремек делото на дарко преживеало. ;D

На суво ;D

p.s. zero, nisto licno, malku majtap :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3948 на: 19 Февруари 2018, 13:59:22 pm »

http://www.jdpower.com/press-releases/2017-uk-vehicle-dependability-study

Интересно, што мислите?

Смешки.
Дојде време Инсингнија да е по релијабилна од Мерцедес, а Мерива од Џез..
VW ионака никад не биле некој фактор на ова поле..;D

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3949 на: 19 Февруари 2018, 14:01:56 pm »
Едно време знам дека имаа попуст за доктори и попови во опел, многу грев на земјава треба да го испере некој пред одење на тој свет.

Испратено од мојот прекрасен мобилен користејќи Тапаток

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3950 на: 19 Февруари 2018, 14:02:42 pm »
Ctrl+f на линкот ни абер нема од reliability ама пуста желба. Инаку сметам дека точниот збор е доверливост, релијабилност некако по англиски ептен.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3951 на: 19 Февруари 2018, 14:07:29 pm »
Ctrl + f на линкот со dependability...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3952 на: 19 Февруари 2018, 14:11:32 pm »

http://www.jdpower.com/press-releases/2017-uk-vehicle-dependability-study

Интересно, што мислите?

Смешки.
Дојде време Инсингнија да е по релијабилна од Мерцедес, а Мерива од Џез..
VW ионака никад не биле некој фактор на ова поле..;D
Ете ја Шкодата 3то место, изгледа послабо се продава DSG во Шкода па им рипнал просекот во однос на VW. Ауди патос веројатно сите со DSG ги продале. Волво којзнае што им се продавало, знам дека бајаги 2.0 дизели беа килави.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3953 на: 19 Февруари 2018, 14:11:52 pm »
Озбилен си сега со муабетов? Не се докопувај кога и самиот знаеш дека си грешка. Знаме што е синоним ама исто и знаеме што значи зборот reliability во автомобилискиот свет и неговата употреба.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #3954 на: 19 Февруари 2018, 14:23:57 pm »
Не знам како успева све да ви пречи, стварно не ми е јасно...

Или сеа и англискиот не чини?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3955 на: 19 Февруари 2018, 14:24:53 pm »
Озбилен си сега со муабетов? Не се докопувај кога и самиот знаеш дека си грешка. Знаме што е синоним ама исто и знаеме што значи зборот reliability во автомобилискиот свет и неговата употреба.

Кој дел од problems per 100 vehicles во табелава не ти е јасен?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3956 на: 19 Февруари 2018, 14:36:12 pm »
Кој дел од problems per 100 vehicles во табелава не ти е јасен?

Проблемот е што во тие 100 возила Киа, Хјундаи, Сузуки, Тојота се влезени со 80% продадени атмосферски бензинци. Стара технологија која нема речиси никакви конструквитни маани што останатите директни конкуренти од листата ја имаат напуштено.

Останатите пробуваат да наметнат нови технологии на пазарот, турбо бензици, ДСГ менувачи кои што си имаат свои бебешки проблеми. Нормално е и надежноста на овие возила да е намалена.

Но штом овие недоследности се надминати, тогаш бројките ќе бидат други.

Никаде нема споредба, кој е нај надежен турбо бензинец?

Еко буст на Форд ќе растури, потоа можеби ТСИ на VAG па Pure Tech на ПСА ќе доjдат на листата.

Самата листа е релевантна колку што е релевантен било кој натпис на Курир, Нетпрес и останатите кликбајт сајтови.

Инсигнија-та е единственото солидно возило што Опел го има произведено во последните 10 години.

Единствено, таа може да влезе во директен судир и споредба со конкурентите.

Останатото е само обид да се произведе возило што ќе биде слично на конкуренцијата.

Недовршени полупроизводи кои што се продаваат под беџот "Мејд ин Џермани". Не го заслужуваат приматот што Опел го заработи како бренд во минатото (девеесетите години на минатиот век) со Вектра, Калибра, Омега, Корса кец ...

Атмосферските бензинци на Опел кои што сеуште ги вградуваат во 2018 година се едни од полошите атмосферци што се нудат на пазарот. Споредено со атосферците на корејските конкуренти, Форд, и Тојота. Тромави до бесвест, трошат екстремно многу и гориво и масло. Не дека конткурентите се нешто многу фантастични, ама ако веќе мериме на кантар, Опел тука нема што да покаже.

Автоматските менувачи со двојна спојка им се исто така најлошите во понудата на пазарот. Лоши преносни односи, неинтуитивна логика за менување на пренос, тотално непрактични за употреба.

Турбо бензинците кои што на хартија имаат по 150 коња се килави затоа што ги врзуваат најчесто со менувачи кои се конструирани со лоши преносни односи или се земени од "залиха" од возила кои што не се произведени, а требало да имаат атмосферски мотори.

Се надевам дека новите сопственици на Опел од Франција ќе успеат да ги испеглаат сите недоследности што Опел свесно ги продава на крајниот потрошувач.

Прво што треба да направат во Франција е да ги напуштат Опеловите платформи врз кои што се гради цела генерација на возила затоа што се претешки. MQB платформата на ВАГ е 400-600кг полесна од таа на Опел.

Второ ќе успеат да конструираат солиден автоматски менувач кој ќе го врзат со Pure Tech турбо бензинец на Пежо. Турбо бензинците што опел ги нудеше досега треба да ги остават и да не ги користат воопшто, затоа што Pure Tech на ПСА се поисплатливи за развој и употреба на поголема гама на возила.

Трето ќе се отарасат од цела GM технологија која што Опел ја користи и ќе направат чекор понапред кон унапредување на производствените линии на Пежо/Цитроен.

Околу коризија и крцкање на пластики неможам да направам споредба затоа што не сум поседувал опел подолго од 1 година за да дадам некакво директно мислење.

Четврто, јавно да им се извинат на сите потрошувачи кои што купиле полупроизводи во последните 10 години (освен Инсигнија) и да им дадат некаков бонус за замена на полупроизвод со производ.

Дачија беше катастрофална во секој поглед пред да ја купат французите, па денес е респектабилен играч во авто индустријата.
И Шкода, Сеат, Киа, Хјундаи, само што овие последниве ги "купија" (земаа под закрила) Германци, а не французи.

Искрено се надевам дека Опел ќе се врати на местото каде што сите го очекуваме да биде, кога Вектра кец беше сионим за добро семејно возило. Воедно ми е драго што Французи го купија Опел затоа што и на ПСА им недостигаше оноа малку што ги прави конкурентите по пристапни за купувачот. И мислам дека Опел ќе може да да го даде.

Ќе треба да поминат барем 5 години откако Опел отиде под Французи, за да видиме конечно нешто добро од нив. Има умни глави таму само им треба време.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3957 на: 19 Февруари 2018, 14:41:12 pm »
Јас се воздржувам од вакви исцрпни субјективни мислења и ставови и постирам официјани тестови, табели и мерења на луѓе кои тоа им е работа...

Бидејќи who the fuck am i, па било кој мене да ми верувa..Нели?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3958 на: 19 Февруари 2018, 14:50:08 pm »
Јас се воздржувам од вакви исцрпни субјективни мислења и ставови и постирам официјани тестови, табели и мерења на луѓе кои тоа им е работа...

Бидејќи who the fuck am i, па било кој мене да ми верувa..Нели?

Ок.

Јас на луѓе кои што пишуваат статии на интернет, табели и мерења не им верувам.

Работа им е да земат пари за промоција на бренд. Резултатите не секогаш им се реални.

Плати па клати.

Затоа можам секогаш да дебатирам со субјективни (лични) искуства и ставови кои што ги носам врз основа на тоа што ми прошло низ раце. И да се обидам нај објективно и непристрасно да ги споделам со секој кој што сака да дебатира.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3959 на: 19 Февруари 2018, 14:53:14 pm »
После 15.000 постови на коли.ком.мк и 15.000 на овој форум, имам сфатено дека дебата врз осова на лични ( субјективни) ставови е бесцелна.
Затоа видео линк/скриншот со извор и потпис..па ко воли нек изволи.