Автор Тема: Прашање за сообраќајка и суд  (Прочитано 8155 пати)

Отсутен ShotCaller

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Прашање за сообраќајка и суд
« на: 26 Јануари 2022, 19:37:09 pm »
Здраво на сите, ќе ве замолам за помош во врска со сообраќајка. Се работи за другарка, никогаш немала ваква дешавка, официјално не е возач почетник (има 21 год) али као да е, затоа што не вози толку често.

Значи другарката била учесник во сообраќајка, еве детаљи:

Дешавката е на булевар во Скопје, во нејзината лента кола нагло застанала да пропушти пешак на пешачки (што другарката не приметила тогаш дека има и пешак пред возилото во таа паника) ама баш нагло и другарката проценила дека нема да може да закочи без да го удри возилото пред неа, па свртела во другата лента за да го избегне тоа возило (во меѓувреме пешакот истрчал до другата страна на булеварот и не бил удрен од никого) и она удрила во возилото што било во таа лента. Иначе тоа возило исто не го пропуштило пешакот, али пешакот успеал да претрча зад тоа возило и испред возилото на другарка ми. Затоа што другото возило веќе било понапред од другите две возила. Се надевам дека добро ја опишав случката како било.

Е сеа...

Другарката удрила од позади во тоа возило од другата лента (во меѓувреме возилото од претходната лента си продолжило да си вози бидејќи никој не го удрил него) и застанале двете возила да праат муабет и да пробаат да се договорат што како. Е сеа следен проблем - колата на другарка ми со истечена регистрација (помалку од 6 месеци али сепак). Она незнаела за тоа, бидејќи знаете како е, девојче како девојче, седнува во кола и вози, не се замара да проверува сообраќајна, уље ова она... јбг. Другиот возач предложил европски, ама она кога извадила сообраќајната, видела дека е истечена регистрацијата и тоа му го кажала искрено на другиот возач. Тогаш другиот возач и побарал пари на рака за да оди во овластен сервис за неговата кола (и побарал 500 евра на рака) ама проблемот е што неговата кола има мало оштетување што може да се среди за околу 100 евра (јас ги видов сликите со свои очи). Она не се разбира во тие работи, ама му рекла искрено дека нема 500 евра да му даде. Он ја прашал зошто и она му кажала искрено - дека не работи, дека е студент и дека нејзините родители се починати, еднинствено може да го замоли за тие пари нејзиниот роднина и дека ќе збори со него, па ќе му се јави. Исто така му предложила наш другар механичар да ја sирне колата, ама он не сакал други механичари, само пари на рака и во овластен сервис. Он на тоа побарал име презиме и број од нејзиниот роднина (не и верувал дека ќе му се јави итн) ама она не му дала, од причина што нејзиниот роднина е политичар што сите го знаеме и не може туку така да дава негов број. Она нормално не му кажала причина, само не му дала ни негово име и презиме ни број. И ваљда тоа го изнервирало него, по што ја излажал - и рекол дека нема потреба од пари, дека сам ќе си ја направи колата и да си одат. Она го прашала неколку пати дали да се вика полиција (пошто нели неригистрирано возило нејзиното) али он одбил и она си отишла..

Он потоа викнал полиција, ги излажал дека она откако удрила во неговата кола избегала од лице место, дека му се заканувала со другари полицајци (си нема везе) итн. Иначе на нејзиното возило има полициско обележје внатре ама ваљда останало заборавено од некој нејзин другар полицаец, не знам. Полицајците му правеле алко-тест и испаднало дека он бил пијан (над дозволениот лимит). Он изглеа мислел дека во меѓувреме му спаднал алкохолот под дозволениот лимит ама ете, го измериле над дозволениот лимит. Ова на другарката го кажале полицајци кога ја викнале нејзе во полициска станица да ја каже нејзината страна, како што било. Ама бидејќи он вртел на 192 ништо неможе да се направи, сега сето ова ќе оди на суд и сакам да прашам што може да се деси на другарката?

Полицајци кажуваат дека на него поради алкохолот во крвта ќе му ја земат возачката (сам себе го заебал лол) али нејзе на терет и се става предизвикување на сообраќајка (удирање од позади нели), возење на нерегистрирано возило и "бегање од лице место" (што е лага ама ај) и сето ова ќе оди на суд поради тоа што е преку лимитот за само во полиција за прекршоци. Другарката е загрижена иако неколку полицајци и рекле да не се грижи за ништо, она сака да дознае кои се последиците за ова и дали и е потребен адвокат таму за на суд? Иначе она не била пијана (она никад не пие, не и се свиѓа алкохол) ама тоа секако не и правеле алко-тест бидејки нели си отишла од лице место, затоа што другиот возач ја излажал. И сеа што може да испадне од сето ова?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
Одг: Прашање за сообраќајка и суд
« Одговори #1 на: 26 Јануари 2022, 19:51:46 pm »
Зошто напиша "помалку од 6 месеца али сепак"?

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 514
« Одговори #2 на: 26 Јануари 2022, 20:09:21 pm »
Шпански серии...

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #3 на: 26 Јануари 2022, 20:10:12 pm »
I ja imav slicna slucka, samo ne stigna do policija i sud. I moja drugarka takodje. Vakvi slucki se cesti i ne se seriozni. Tuka problemot e sto devojceto naletalo na pokvarena osoba. Sea ja ke kazam sto da se naprai sledno i kako da se pomogne. Prvo ne treba da se prasuva na forumi, do sea se raspravav na drug forum za ovie stvari. Se pomaga samo so advokat koj nema da te osuduva zatoa sho na forumi "moralot" e pushten na najjako.

Znachi;

1) Advokat obavezno
2) Vo policiska stanica i sud ce se kaze deka vlegla vo kola za da odi na lekar i od brzanje i zagrizenost ne i teknalo da proveri saobracajna dozvola a ne zatoa sto e zensko. Polot nema veze na sud
3) Ce se kaze deka ne izbegala tuku vozacot na drugata kola i rekol da si odat, ova obavezno da se kaze deka taka se dogovorile
4) Ako i e prv pat i nema drugi kazni ce kaze deka i e zal za celokupnata situacija, deka se custvuva kako pocetnik i deka i e prv pat
5) Nikako spomnuvanje na pesak. Zosto zastanal naglo? Ostajte toj da kaze i negov zbor protiv nejzin
6) Policiskoto obelezje da se trgne od kolata i da se negira takvo nesto, kako i zakani ako se zakanuvala so drugari dzandari. Pak nejzin zbor protiv negov
7) Da se kaze deka i baral pari vo kesh i odbil da mu nosi kola kaj drug mehanicar
8) Obavezno da kaze deka e student na sud, da kaze deka nema finansiski sredstva, bez spomnuvanje na rodninata politicar toa ke e samo kontraproduktivno. Neka mu kaze na nego privatno i znaes ponatamu da ne zboram sea
9) Da ne kazuva za negovata alkoholiziranost toa ke si ima sudijata pred nego bez griza, zatoa sto ke ispadne policajcite davale informacii
10) Stom policajcite rekle da ne se grizi, ke bide ok. Relax

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #4 на: 26 Јануари 2022, 20:26:33 pm »
Во кратки црти да сумираме :
Не јузерот од погоре него другарка
-Не внимава на застаната кола на пешачки

-Успат пешакот спасил жива глава оти ќе го споебела и него

-Мава возило в во другата лента

-Оштетениот се понудил за европски

-девојката вози пола година нерегистрирано возило оти "девојче како девојче" не е нејзино да се замара со тоа.

Се прикажува статус со полициско обележје миризливо МВР на ретровизор

- Се отвора картата имам роднина политчар за договор со пари ама не е битно за тебе кој е.

-Неа не и правеле алкотест,успат не била љубител на алхохол ама на оштетениот му правеле и ќе изгубел возачка

-Бара правдина на суд да се пресуди во нејзина корист
.
Нешто ако пропуштив нека дополни некој.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен ShotCaller

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #5 на: 26 Јануари 2022, 20:35:39 pm »
Не знам како да ставам цитати во еден пост да бидат, нека префрли админ ако може ја не се разбирам во форуми.. ќе пробам вака да одговорам:

Дени - затоа што над 6 месеци се одзема возилото на 30-90 дена по новиот закон. Под 6 месеци е 500 евра казна

Аце - фала многу

Владич - и возилото во кое удрила не го пропуштило пешакот, тоа го пишав веќе. Нее миризливо МВР на ретровизор туку полициска значка заборавена на шалт-табла значи тоа другиот возач го видел сам ништо она не покажувала статус и затоа он почнал да лаже нели за закани со полицајци ова она а девојчето не е такво лол. Она не ни кажала на него дека роднината нејзин е политичар туку само му рекла "ќе замолам роднина за пари и ќе ти се јавам" затоа што он и барал пари 500 евра одма на лице место, а девојчето е студент, родителите и се починати. Од каде? Другиот возач ја почнал таа тема за пари и за договор и и барал име и презиме и број од роднината и се наљутил дека она нејкела да му дае а он нејкел со нејзе да се договара (ваљда дека женско), нејќел кај наш другар механичар него само во овластен сервис (извини молим те) и викнал полиција иако одбил да се вика полиција и чекал она да си отиде прво. Све ова напишав веќе. Не знам зашто одма напаѓање место да се помогне...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14232
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6 на: 26 Јануари 2022, 20:46:31 pm »
Роднината ќе среди се и на суд и во полиција и со оштетениот,само се надевам дека не и е роднина Миле Јанакиевски,во тој случај другарка ти наебала.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7 на: 26 Јануари 2022, 20:57:50 pm »
Да не дошло до сообраќајкава со значката на табла уште колку време ќе возела? Студент не врсботена нема пари, а вози кола… Некако ништо ми нема логика, не знам… Кој во нејзинава кола си заборавил значка? Или значкава е на газдата на колата па како привилигиран нема потреба да ја регистрира. И тоа дека заборавила не е возможни затоа што кур ќе ти пукнат осугурувањето и од техничкиот преглед со потсетување последниот месец

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #8 на: 26 Јануари 2022, 20:59:22 pm »
Бројот од  роднината политичар бил менат, позивниoт бил унгарски, го чека на вибер да дој онлајн и ќе среди се.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 26 Јануари 2022, 21:06:14 pm »
Да не дошло до сообраќајкава со значката на табла уште колку време ќе возела? Студент не врсботена нема пари, а вози кола… Некако ништо ми нема логика, не знам… Кој во нејзинава кола си заборавил значка? Или значкава е на газдата на колата па како привилигиран нема потреба да ја регистрира. И тоа дека заборавила не е возможни затоа што кур ќе ти пукнат осугурувањето и од техничкиот преглед со потсетување последниот месец

Mozda kolata e na nejzin decko, mozda e na nejziniot rodnina politicar, mozda e na drugar? Eve jas imam 18 godini i ne zarabotuvam svoi pari, a vozam kola i sigurno nema da pobaram pari za na nekoj da mu davam 500 evra da nosi kola vo ovlasten servis hahahahahahaha.. abe druze ili prifati sto ti se nudi ili mrs, ne da se prais pokvaren i da vikas policija otposle. I kakva vrska ima znackata? Toa zakana li e za pokvarenjakot da laze deka devojceto mu se zakanuvalo so policajci? Takodje tipot bil pijan i on kao ne e kriv? Svasta

Kako i da e, ova e mala slucka i advokat sve toa lesno ke resi, nema potreba od tolku panika diganje. Relax

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 514
« Одговори #10 на: 26 Јануари 2022, 21:09:23 pm »

Mozda kolata e na nejzin decko, mozda e na nejziniot rodnina politicar, mozda e na drugar? Eve jas imam 18 godini i ne zarabotuvam svoi pari, a vozam kola i sigurno nema da pobaram pari za na nekoj da mu davam 500 evra da nosi kola vo ovlasten servis hahahahahahaha.. abe druze ili prifati sto ti se nudi ili mrs, ne da se prais pokvaren i da vikas policija otposle. I kakva vrska ima znackata? Toa zakana li e za pokvarenjakot da laze deka devojceto mu se zakanuvalo so policajci? Takodje tipot bil pijan i on kao ne e kriv? Svasta

Kako i da e, ova e mala slucka i advokat sve toa lesno ke resi, nema potreba od tolku panika diganje. Relax
Кога ќе си заработиш за твоја кола ти одлучувај си каде ќе ја носиш на сервис, а доколку си крив и удриш туѓа кола ќе ја носиш на сервис каде што ќе ти кажат.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 26 Јануари 2022, 21:16:41 pm »
Epa druze mnogu jaka "usluga" si naprail tipot so toa sho viknal policija na kvarno :D sakajki reket da pravi od 500 evra. Bas me interesira kolkava mu e stetata, pretpostavuvam za nekoja grebanica baral 500ce haha

Полицајците му правеле алко-тест и испаднало дека он бил пијан (над дозволениот лимит). Он изглеа мислел дека во меѓувреме му спаднал алкохолот под дозволениот лимит ама ете, го измериле над дозволениот лимит. Ова на другарката го кажале полицајци кога ја викнале нејзе во полициска станица да ја каже нејзината страна, како што било. Ама бидејќи он вртел на 192 ништо неможе да се направи, сега сето ова ќе оди на суд и сакам да прашам што може да се деси на другарката?

Полицајци кажуваат дека на него поради алкохолот во крвта ќе му ја земат возачката (сам себе го заебал лол)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
« Одговори #12 на: 26 Јануари 2022, 21:17:07 pm »
Кој знае дали и пијан бил и дали му се нема заканувано, од позиција на моќ секој може се да каже и да биде во право.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6791
  • French diamond
« Одговори #13 на: 26 Јануари 2022, 21:21:13 pm »
Сега наместо тие 500€ што требало да му ги плати на оштетениот, ќе плати малку поќе.

Отсутен Ace03

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 26 Јануари 2022, 21:21:54 pm »
Ete da receme mu se zakanuvala pa se branela deka ne mu se zakanuvala ali pazi praime muabet za devojce :D a dzandarite sho mu izmerile alkohol u krvta? Toa nemoze da se fejkuva
Kojznae tipot kakvi filmovi si naprail u glava koa videl policiska znacka u kola kaj devojceto pa "zakani" ova ona ahahah
Ja sum imal vakvi slicni slucki do sea 3 a imam samo 18 godini i vozam tek 5-6 meseci pa sea ti vidi kakvi pokvarenjaci vozat u Skopje