Автор Тема: Полагање за возачка дозвола во Скопје  (Прочитано 8057 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Полагање за возачка дозвола во Скопје
« Одговори #30 на: 26 Јануари 2022, 08:57:05 am »
Јас од 6та положив градска, не ми текнало да обвинувам некого за моите грешки, ниту пак софри да нудам.
Наместо софри си возев дополнителни часови.

Тоа со точките е најнормална работа, како поинаку да фатиш ориентир наспрема габаритот на колата.
Во секоја нова кола што ќе се седне инстиктивно (потсвесно) се фаќаат точки, бидејки знаеш што да гледаш, додека возач кој првпат седнува не знае ни што да гледа.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #31 на: 26 Јануари 2022, 10:48:03 am »
Samo ednas imam padnato gradska, no koga zaobikoluvas avtobus so avtobus i pritoa pominuvas preku iscrtano ostrovo i bese za ocekuvanje. Sledniot pat otidov "poskromen" i tolku bese :).( Kao pomlad mnogu merak imav na avtobusi :) :), doduse i na alfi ama pomina)

Sto se odnesuva do tockite normalno e na pocetnik da mu se olesni da dobie nekoja orijentacija vo prostor. Ne e normalno sto posle x godini i nekoe iskustvo dobar del od ludjevo ne znaat da parkirat.... ili da vozat . Hmm
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1753
« Одговори #32 на: 26 Јануари 2022, 11:01:53 am »
Јас од 6та положив градска, не ми текнало да обвинувам некого за моите грешки, ниту пак софри да нудам.

Тоа со точките е најнормална работа, како поинаку да фатиш ориентир наспрема габаритот на колата.
Во секоја нова кола што ќе се седне инстиктивно (потсвесно) се фаќаат точки, бидејки знаеш што да гледаш, додека возач кој првпат седнува не знае ни што да гледа.

Како паркираш по точки во нова кола? Јас пример на осет одам, проценка, никогаш не ми помагале точки, запирки и слични финти. Едино со "точки" помага на паралелно паркирање, да знаеш кој дел од колата треба да го израмниш паралелно со колата пред тебе, рикверц да вратиш додека не видиш ивичњак на ретровизор и слично, ама ни тоа не го користам.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5493
« Одговори #33 на: 26 Јануари 2022, 11:10:54 am »
Пес да ме еби не памтам тоа со точките како одеше, уште кога полагав го гледав бледо инструкторот кога ми објаснуваше, си велев зошто мора нешто толку глупо сложено да ми го прави. Мака јадев да го сватам оти ми беше нормално како и сега што ми е без размислување да паркирам било паралено или обично.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1818
« Одговори #34 на: 26 Јануари 2022, 11:13:05 am »
Кога полагав јас колку што памтам точките беа само за паралелно на задното стакло од вратата на средина некаде и толку други точки за полагањето немало за испомош, колку и да мислев дека сум спремен тогаш те пука трема што треба да ја победиш и пристоен останеш јер се понашаат ко паши тие а на 18 години јасно е као размислуваме, и фала богу кога првиот пат да не направев грешка иако се држев пола саат на вракање да се паркирам на стоп знак на празен булевар никојј не идеше усшорив и наместо скроз да застанам ја лазев со кумплуг и фала богу си паднав. Се мислам дека и некој инстуктори се врзани со комисијата и такви скришни места како што беше мојов стоп знак првпат ме однесоа таму па нати го дај ми го си го имаат очигледно. А твое е да се снајдеш

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #35 на: 26 Јануари 2022, 11:40:02 am »

Како паркираш по точки во нова кола? Јас пример на осет одам, проценка, никогаш не ми помагале точки, запирки и слични финти. Едино со "точки" помага на паралелно паркирање, да знаеш кој дел од колата треба да го израмниш паралелно со колата пред тебе, рикверц да вратиш додека не видиш ивичњак на ретровизор и слично, ама ни тоа не го користам.
Потсвесно, значи дека влезено ти е во рутина одредени делови од каросеријата да ти послужат како ориентир каде се наоѓаш во просторот и времето :)

Ако на некој што првпат седнува зад волан инструкторот не му ги посочи точките на конкретното возило за ориентација, навистина не знам друг начин на кој би се објаснило на што да се внимава.
Класичен пример би бил хауба на 101 во однос на регистерска табличка од возилото пред тебе..., ако некој се сеќава :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #36 на: 26 Јануари 2022, 12:01:12 pm »
...
Пред се За креаторот на темата имам едно прашање на кое се надевам дека искрено ќе одговори?

Од каде си ти сигурен, дека детето твое е доволно обучено за да вози кола? Од автошколата ли ти велат така?
Свесен си дека една раскрсница и мала грешка може да биде фатална?
За крај имам една порака за креаторот на темата и сите оние кои што некогаш можеби ќе го изгуглаат постов во потрага по одговор пред да полагаат..
Исто и за оние што мислат да местат, подмитуваат итн.

@volenos
ABE TE POGODI OVA U REKET DRUSTVOVO SI KAO STO GLEDAM, NA DETOL TI E OVALESINARSKOVO http://www.aic.mk/ AVTO ISPITEN CENTAR !!!??
mnogu onaka pedersko demagoski tekstov ti e koo za u koperaciijaa, tamu proaga ne ne vregUvaj nas so vaka eFtina demagogija... najdobro u kooperacija i tamu kakaj si go moeetov...!!?? :D
« Последно менување: 26 Јануари 2022, 14:19:10 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 418
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #37 на: 26 Јануари 2022, 15:33:23 pm »
Здраво дечки,

Темава ја отворам со цел да ве прашам и консултирам во врска со насловот на темава а тоа е полагање за возачка дозвола во Скопје.

Имено, знаејќи каков е системот па како и сите останати кои што се снаоѓаат и јас би сакал да и помогнам на блиска личност да побрзо ја заврши голготата наречена полагање за возачка дозвола. Станува збор за последното полагање односно градска вожња каде што по непишано правило кандидатите се паѓаат и по 5-6-7... пати само за да се полни буџетот или нечиј џеб.

Настрана тоа, бидејќи не можам да одам сам против тој систем, би сакал да ве прашам дали некој има контакт од лице/лица кои би можеле да не упатат или излезат во преспрет како би можеле побрзо да завршиме работа? Секако, за соодветната услуга што се вели должни нема да останеме никому.

Коментари од типот ако знае да вози ќе положи или слично кој како сака нека си ги зачува за себе, бидејќи личноста е многу добар шофер која одлично ги помина сите часови и претходни полагања.

Слободно контактирајте ме и во пп ако некој не сака јавно да пише порака тука, па ќе продолжиме со комуникација настрана.

Поздрав

Не е само во Скопје ова, низ цела МК е истото. Летото полагав за категорија А, првиот пат градска ме паднаа, вториот пат положив. Ко завршив со полагање вториот пат, еден од комисијата му рече на инструкторов "Абе супер си извоза и првиот пат, требаше да го пуштиме, ама ете, не се договоривме". Да не зборвам дека ко полагав за Б категорија, првиот пат типот од комисија шо седеше напред ми ја згасна колата на сред возење (ми стегна кочница), ми се сврте, и ми викна "Шо напрај бе?!".

Ontopic, јас би ти рекол да ја спремиш блиската личност за то шо ја чекат. Ако вистина возит како шо тврдиш, ќе го/ја паднат еднаш, два пати. Не 6 или 7. Место да плаќате за врски, платете го полагањето, парите секако ќе завршет на истото место.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2204
« Одговори #38 на: 26 Јануари 2022, 16:55:39 pm »
Не бе брат џаба е , Ете го стрелаа Чаушот сосе жена му, 30+ години поминаја пак за кур не ги бива романците, ѓупштана од народ уште поголема се, истото е кајнас...Смрди народот однатре, нема лек за тоа.

Романците многу повеќе имаат напреднато од 89 па наваму,а ние се уназадивме.Имаат повисок стандард од нас моментално,за нас пред 30 години биле дно дна,сега ние сме дно дна а тие се над нас.Во 2017 ми се чини бев службено во Питешти 3 недели,платите  на колегите во фабриката во Питешти му беа х2 повисоки од нашите.

Брадучеда ми пред некоја година полагаше во Германија.
Таму нема како кај нас 40ч возење со инструктор,таму инструкторот одредува кога си спремен за полагање,може 10ч ама може и 60 и повеќе часови обука.
Се вози со релативно нови возила,братучеда ми возела Ауди А3 2018год со некои си 12000-13000км.
Посебно ме изненади моментот кога ми кажуваше дека последните часеви ги возела на автопатот,прво и велел да вози со 160км/ч а потоа тој стиснал на гаста и наа таа брзина и кажувал да смени станица на радиото,да намали и појача греење.

Полагањето ја чинеше околу 1000е,што е некаде 1/3 од просечната плата.

Кај нас за Б категорија ќе те чини мин.550е ако положиш од прва,односно реално едно 600+е или некаде две просечни плати.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #39 на: 26 Јануари 2022, 17:20:55 pm »
Да не се тродупло поевтини кај нас горивата и останатите потрошни материјали од Германија па да биде полагањето 1/3 од плата?

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #40 на: 26 Јануари 2022, 19:53:59 pm »
Еве ги, 90% од децата "за глупости ме паѓаат, 6ти пат градска возам само за пари земање се"
Ќе отвораат теми сеа и на кривата права ќе бараат..
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,25215.msg1225368/boardseen.html#new

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7796
  • Плинаш!!!
« Одговори #41 на: 26 Јануари 2022, 19:54:09 pm »
Незнам што е толку тешко нашиве да препишат нешто вакво од земја каде што тоа функционира? Едноставно е оди види како се полага во Германија и спроведи го тука истото за неколку месеци. Е сеа може ке летаат глави, раце и остали екстремитети додека се доведат во ред автошколи и инструктори, ама мора од некаде да се почне.

Едно време асуц даваше да земат 5та година (да полагаат за инструктори) само сообраќајни техничари а сега верувам дека секој може да полага што завршил 4та година.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #42 на: 26 Јануари 2022, 20:28:36 pm »
Еве ги, 90% од децата "за глупости ме паѓаат, 6ти пат градска возам само за пари земање се"
Ќе отвораат теми сеа и на кривата права ќе бараат..
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,25215.msg1225368/boardseen.html#new

Добра новела е тоа, остај ти...
Преска прочитав, не сакам ни да почнувам на темата. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #43 на: 26 Јануари 2022, 20:31:56 pm »

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6391
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #44 на: 27 Јануари 2022, 07:09:57 am »
Незнам што е толку тешко нашиве да препишат нешто вакво од земја каде што тоа функционира?

Ги прескокна ти првите постови.
Целта е да се накалапат што е можно повеќе пари од народот.  :)