Автор Тема: Предлог за компресорска пумпа  (Прочитано 3696 пати)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
Одг: Предлог за компресорска пумпа
« Одговори #15 на: 23 Јануари 2022, 23:19:34 pm »
@balanar подобро купи за 1200/1500 (толку се, на фб има неколку продавачи) оригинален од ваг групација, ги вадат од удрените коли. Преку 10 години го дрнкаме, тера, не се дава.
@MartinAlfista во аутолидер имаш метални рачки за чепови со 10 чепови во паковањето. Мислам 250 или 300 денари се. Ако сакаш ќе ти ги сликам рачките, полно железо, саглам правено. А имаш и пластикарија за 100/150 денари
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3058
« Одговори #16 на: 23 Јануари 2022, 23:53:31 pm »
Ова го имам и го препорачувам, од Србија го земав. Можеби и кај нас го има.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7784
  • Плинаш!!!
« Одговори #17 на: 24 Јануари 2022, 00:19:42 am »
Сум имал бе како не сум имал,од 8 , 5 дупнати се кајмене, вадам дупнатата  ставам резервата и тоа е тоа. Резервната а припумпувам вишок 1-2 пати годината на 2.6 и си држи вишок,незнам шо би праел со компресорот освен како шо реков да се правам вулканизер на сред пат да ја лепам па са се чмаам и со тоа плус време на сред асвалт 200ц ако е лето., 150 денари шеќер нека ги јадат на вулканизер за таа работа.
Не се проблем парите за вулканизер. Јас имав случка пред 15тина години. Се враќам од Претор, само што излегов од Претор ми се дупна гума. Ја ставам резервата која не беше нешто солидна ама не беше ни лоша. Резервата ми пука пред Велес и останувам без гума во 10 навечер во недела. Па ми текна ја вратив дупнатата ја напумпав со обична пумпа и со неколку пумпања по пат стигнав во Скопје!

Затоа викам не боли глава да си има едно компресорче во кола.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6368
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #18 на: 24 Јануари 2022, 08:00:48 am »
Компресорчето е покомпактна работа и побрзо ќе ја напумпа гумата, барем ОЕМ од опел што имам видено. Со рачна пумпа од 0 ти требаат едно 300 пати ако не и повеќе за до 2 бара да стигниш.
Подобро е помало копресорче, ќе го почекаш минута плус него поголемо да не можиш вбагашник каде да го скриеш.

@MartinAlfista 😁
https://www.facebook.com/102251598687461/posts/104106765168611/
https://m.facebook.com/RTT-Vulk-%D0%A0%D0%A2%D0%A2-%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%BA-102803728458172

Тоа за чивијата ставање 13-15€, а реално е 1€.
Чивијата кај мене втора зима уште држи, од тие ефтините, поквалитетна ако беше можи ќе ја пумпаше и гумата.  :-\

А за душеци, треба кубикажа, V12, како оваа:  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
« Одговори #19 на: 24 Јануари 2022, 09:31:47 am »
Сум имал бе како не сум имал,од 8 , 5 дупнати се кајмене, вадам дупнатата  ставам резервата и тоа е тоа. Резервната а припумпувам вишок 1-2 пати годината на 2.6 и си држи вишок,незнам шо би праел со компресорот освен како шо реков да се правам вулканизер на сред пат да ја лепам па са се чмаам и со тоа плус време на сред асвалт 200ц ако е лето., 150 денари шеќер нека ги јадат на вулканизер за таа работа.

Ако е шрафче што се гледа, ако имаш к'смет, со брз сет за репарација со жива гума и компресорче, би вадел резервна?

Јас не би ја валкал.

Имам и таков сет со чивија и компресорче во ѓепек. Резервна би вадел АКО МОРАМ.

Па на крај краева, имам и членство во АМСМ. Нека дојдат, нека менуваат, лепат, прават...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6368
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #20 на: 24 Јануари 2022, 09:41:16 am »
ти спремен за апокалипса 

гума тебе на пат не те остава
уште кит за рапарација ти фали ;D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
« Одговори #21 на: 24 Јануари 2022, 10:01:00 am »
Изваена ми е вбагаж ради плинот,пак побрзо ќе завршам работа него ли со кит шо е со сумлив квалитет како и шо се кај нас, па тоа компресорите сите шо ги имам видено досега друкаат воздух како пушач асматичар, ја ќе ја намумпа ја не , чекај два сати, па китот заебавај се па фатило или еј не фати или пак си ебало мајката по 2 километри.....Менваш за 5 мин си пак на пат како господин, гумата нека ја мислат вулканизерите за 150/200 денари. На истиот пат ако ја дупниш и резервната незнам шо да речам....За такви малери в црква се оди..
Уствари сеа мо текна, имам некаде напикано околу резервната и спреј за лепење и пумпање, ете и од тоа сум обезбеден ако дојди апокалипса и дупнам 2 гуми на истиот пат...
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #22 на: 24 Јануари 2022, 10:08:07 am »
Штрафче шо се глеа ќе имаш ксмет да го мениш случајно на паркинг ако го видиш и да не е истушена гумата, тогаш можи кит со чивија, ако си спретен со спремно се нема ни воздух да ти избега од гумата за да е неопходен компресор.. А по автопати ако ја дупниш, отиде јабана, тој штрафот шо си го возел како шо се туши ќе ја прошири дупката, па дур да ја приметиш кога ќе ти пролупа па да дур да застаниш ако си на сред сообраќај, со издишана гума 3 сати да се заебавам со нешто без душа шо пумпа, па кај е дупката итн,па да ја затвораш оти нема сила да пумпа, па фати/ не фати чивијата, не знајш ни колку штета е можно да има на внатрешен зид ако ја повози не фала, 5 штрафа вадам враќам назад и терам.
« Последно менување: 24 Јануари 2022, 10:14:40 am vladic3110 »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2180
« Одговори #23 на: 24 Јануари 2022, 10:18:31 am »
@vladic3110 - Со погрешни пумпи си имал искуство 'што едвај имале душа', затоа вака пишуваш.

Овие што ги збориме тука се далеку од тоа, реално.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #24 на: 24 Јануари 2022, 10:24:34 am »
Да тоа сакав да допишам, видов горе power to the people пишал за ОЕМ. Сите по ги имам  во лрактична примена видено од праксис и остали од по бензински еууро тулс и остали места се толкави говна шо поарно да ги немаш. Вервам дека има салам компресори мали само шо вероватно ќе се солени во цената, кај нас, по светот се поефтино, овде колку гума со бандаш ќе го платиш.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2180
« Одговори #25 на: 24 Јануари 2022, 10:32:05 am »
Да тоа сакав да допишам, видов горе power to the people пишал за ОЕМ. Сите по ги имам  во лрактична примена видено од праксис и остали од по бензински еууро тулс и остали места се толкави говна шо поарно да ги немаш. Вервам дека има салам компресори мали само шо вероватно ќе се солени во цената, кај нас, по светот се поефтино, овде колку гума со бандаш ќе го платиш.

Па не баш.
Не можам да тврдам за тие од 500 - 1000 денари, за другите што се 1500+ до 2500 денари - и те како ќе ти напумпаат брзо и ефикасно. Не сум сигурен дали би издржале да напумпаат 4 гуми една по друга (скоро на сите пишува да не се користат повеќе од 15 минути нон-стоп), ама за две гуми ќе ги напумпаат без чекање и мачење. А и ако си стигнал да треба да пумпаш повеќе гуми одеднаш - ни ти е проблемот во пумпата.

Ова од лично искуство со 2 различни пумпи од 1500+ денари. Првата не знам каде загина, втората ја убив користејќи (сега отиде кај стариот во колата, затоа ја отворив темата).
Сум пумпал на автопат во Грчка на 37c, сум пумпал на -5, сум ги допумпувал сите 4 гуми без да ја оставам да се излади. Ни да чуе.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #26 на: 24 Јануари 2022, 10:46:28 am »
Само 2 пати сум имал проблем со потполно издишана гума, а као за секој случај имам ножна пумпа која се матка низ гепек, реално никогаш употребена.

Еднаш на Јужен булевар со Југото влетав во еден кратер при што расцепив гума, не можев да ги отшрафам шрафовите и си фатив такси.

Вторпат пред неколку години со i30 пред патарина Миладиновци. Немав проблем да ја заменам со резервна бидејки си купив втор сет бандажи и сам си вршам промена и стегање штрафови, во Куманово на прв вулканизер ја залепив и продолжив со нормално тркало.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #27 на: 24 Јануари 2022, 11:54:50 am »
Јас го имам оваа,си брка работа 😊

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 565
    • ibiz.mk
« Одговори #28 на: 24 Јануари 2022, 12:04:15 pm »
со такви малечки сум пробувал, една гума напумпа, другата загрее и се изгаси.(265/65/18)
а ми се дешава почесто за offroad да ги издишам гумите.

некаде начекав за 2500 компресор со 2 клипа, али немаа на лагер.

инаку нема штета тоа да се има во багажник, тоа и гума/лепенка
не секогаш имате во близина вулканизер, бензинска пумпа,...

последна таква несакана случка, лефкада на кривините ми се избуши, ја сменив со резервна(која беше напумпана и добра). за неколку км и резервна отиде.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7784
  • Плинаш!!!
« Одговори #29 на: 24 Јануари 2022, 15:28:30 pm »
со такви малечки сум пробувал, една гума напумпа, другата загрее и се изгаси.(265/65/18)
а ми се дешава почесто за offroad да ги издишам гумите.

некаде начекав за 2500 компресор со 2 клипа, али немаа на лагер.

инаку нема штета тоа да се има во багажник, тоа и гума/лепенка
не секогаш имате во близина вулканизер, бензинска пумпа,...

последна таква несакана случка, лефкада на кривините ми се избуши, ја сменив со резервна(која беше напумпана и добра). за неколку км и резервна отиде.
@Tomce јас и ти под рака и во црква

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk