Автор Тема: JAMO 707i висока класа на звучници  (Прочитано 4399 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20113
Одг: JAMO 707i висока класа на звучници
« Одговори #30 на: 17 Ноември 2021, 14:34:38 pm »
А што е тоа стерилен звук?

Звук што му фали топлина(во главно рекреација на звуци под 2000хз и ниски тонови), најчесто заради тоа што доаѓа од мал драјвер и самиот звучен бран не е доволно голем да ги долови фреквенциите што ги свири.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 636
« Одговори #31 на: 17 Ноември 2021, 14:38:28 pm »
Џабе се коментари после ова што го кажуваш.
Убаво реков ги немаш слушано, или си ги слушнал половично па затоа вака коментираш.
Овие звучници имаат од се она што треба да има еден звучник.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #32 на: 17 Ноември 2021, 14:38:36 pm »
Дали мислиш на рамна апмлитудно фрекфентна карактеристика? Или на недостаток во некој дел од фрекфентниот опсег? Или доцнење на звукот во некој дел? Можеби фазната поместеност пречи? Затоа ме интересираше кој е делот што недостасува. Пред се затоа што споредуваш среднотонци на овие звучници, со бас драјвери на други звучници. Или пак си видел 8 инчни среднотонци? Многу нејаснотии, затоа препрашав на што се алудира.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #33 на: 17 Ноември 2021, 14:59:45 pm »
Дали мислиш на рамна апмлитудно фрекфентна карактеристика? Или на недостаток во некој дел од фрекфентниот опсег? Или доцнење на звукот во некој дел? Можеби фазната поместеност пречи? Затоа ме интересираше кој е делот што недостасува. Пред се затоа што споредуваш среднотонци на овие звучници, со бас драјвери на други звучници. Или пак си видел 8 инчни среднотонци? Многу нејаснотии, затоа препрашав на што се алудира.

Кај овие звучници мене не ми се свиѓа драјверот што е 5 инчен и звукот не ми е исполнет како од 6.5 или 8 главни драјвери. Едноставно не доаѓа комплетниот звук од едно место кога седиш пред нив. Басовите имаат добра репродукција ама не е баш стегнат бас за комплицирани ствари како пример Praise the Lord или Tool Lateralus, но не за секој жанр на музика и додатно не ми се свиѓа што ниските звуци не доаѓаат од исто место од каде што доаѓа остатокот од музиката. Ова многу се доловува кога се слушаат звучнициве.

За филмови гледање се топ искрено.

Инаку 5ки драјвери никогаш нема да имаат моќ како поголем драјвер и тоа ми смета мене кај овие звучници. Задржуваат многу чист звук при слушање гласно иако за мене почнуваат премногу на високи тонови да одат, ама поради самата големина на звучникот нема доволно удар звукот што се слуша затоа и реков дека им фали сабвуфер за музика.

Отвори ги T8V или T7V ќе видиш на што мислам, тие се комплетни звучници за мене во поглед на звукот кој излегува од нив за било кој што не му менува дека се bookshelf изведба и немаат никаква потреба од дополнителни сабвуфери.

И пак ќе повторам, звучниците се топ, само да се знаат кои се ограничувањата.

Џабе се коментари после ова што го кажуваш.
Убаво реков ги немаш слушано, или си ги слушнал половично па затоа вака коментираш.
Овие звучници имаат од се она што треба да има еден звучник.

Ок :)
« Последно менување: 17 Ноември 2021, 15:07:45 pm DarthJe5us »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #34 на: 17 Ноември 2021, 16:05:21 pm »
Цитат
ниските звуци не доаѓаат од исто место од каде што доаѓа остатокот од музиката

А од субвуфер доаѓа, легенда :)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #35 на: 17 Ноември 2021, 16:18:17 pm »
Цитат

Од сабвуфер треба да доаѓаат звуци под 50хз кои не се препознава од каде доаѓаат кога ги слушаш заради должината на самиот звучен бран. Заради тоа и не е битно каде се става сабвуфер во собата. Пробуваш да си смешен и да тролаш ама не ти оди.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #36 на: 17 Ноември 2021, 16:22:50 pm »
Цитат

Од сабвуфер треба да доаѓаат звуци под 50хз кои не се препознава од каде доаѓаат кога ги слушаш заради должината на самиот звучен бран. Пробуваш да си смешен и да тролаш ама не ти оди.
А над 50hz до 300hz да не доаѓаат од среднотонците?

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #37 на: 17 Ноември 2021, 16:28:19 pm »
Стандард cutoff за сабвуфери е 80хз, над тоа оди низ главните драјвери до кај 3к.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #38 на: 17 Ноември 2021, 16:52:16 pm »
Стандард cutoff за сабвуфери е 80хз, над тоа оди низ главните драјвери до кај 3к.
120hz (барем на стандарните субвуфери).
Таман работа да му сосечеш 100hz на вуферот, а сателитите тешко да ќе можат да репродуцираат како што треба до 150hz.

Ти си помешал малку hz и db во твоето слушање музика, односно сакаш одредена херцажа да и набилдаш децибелажа и сигурен сум дека катофот на вуферот ти е наместен на 50hz.

Откако настана манијата за сараунд на која и јас подлегнав па си купив ресивер, сателити и субвуфер, со тек на време изгубив мерак за слушање музика, најголем виновник е субвуферот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43698
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 17 Ноември 2021, 17:10:08 pm »
Многу дрвење за џабе. Ете, за трап и хипхоп не се. Кој сака, нека си уклопи и саб со нив. Јас не би. Уствари, истиве звучници ги набави кумот мој, со моја помош при избор, добро ги знам, и знам колкав им е звучниот распон. Јас тогаш му препорачав дека не му треба саб. И денес го тврдам истото. Ама он сака изобличен звук. Сака да има басои. Со тоа не може да се изборам, ниту има потреба да се борам. Некој сака басовите да маваат, некој сака високите да прштат, некој и двете.
Си купи саб, сеа е среќен.  Јас и понатаму тврдам дека звучнициве се одличен прајс/перформенс што се однесува до линеарност на звукот, од 40хз до највисоките фреквенции што може да ги слушнам. Нема истакнување на некој сегмент посебно, ниту утишување на некој друг.

На тоа се сведува. Ако на некој му е малку бас, може да си го надополни со соодветен саб и да продолжи да ужива. Перцепцијата за звук е прилично индивидуална работа. Штимајте си го по ваш ќејф. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 636
« Одговори #40 на: 17 Ноември 2021, 17:51:31 pm »
Она кое е најважно, дали овие или било кои други звучници се слушаат на стерео појачало или сараунд ресивер. Бидејќи разликата е небо и земја од стерео до сараунд појачало или ресивер.
Секогаш секој спрема својата потреба.
За да се извади максимумот односно она што го нудат овие звучници, си треба јако и добро појачало.
И да не заборавиме, просторот каде што се поставени играат доста голема улога во звукот.

Така да тој што ќе ги земе, знае што зема и нема потреба од олку објаснување.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #41 на: 17 Ноември 2021, 17:54:12 pm »
Врска нема големината. Јас прв пат ко слушнав Sonus Faber Memento  со 6 инчен драјвер, баравме под тие жиците на сталките да не има скриeно вуфер негде. Just sayin...

Edit: греота е овие на ресивер да се слушат.  Стерео само минимум Marantz pm6006

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #42 на: 17 Ноември 2021, 18:18:03 pm »
Да додадеме дека тој што сака да грофта бас со помош на субвуфер, и не му ни требаат овакви звучници.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #43 на: 17 Ноември 2021, 18:27:03 pm »
Врска нема големината. Јас прв пат ко слушнав Sonus Faber Memento  со 6 инчен драјвер, баравме под тие жиците на сталките да не има скриeно вуфер негде. Just sayin...

Edit: греота е овие на ресивер да се слушат.  Стерео само минимум Marantz pm6006
Иако Маранцот е одличен и многу ми се допаѓа целиот концепт и цена, во случајов не е соодветен и е преслаб. Мислам дека треба да се оди на A-S701 кој е со слична цена, но со многу посоодветна моќност.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #44 на: 17 Ноември 2021, 19:24:49 pm »
Пошто ресивер не може да се пушти во стерео мод и нема ресивери со 150W+ моќност по сите канали :) Стерео појачало само или смее да е од “модерните“ со фм ресивер во него?

1 инч не е мала разлика кај звучници.
« Последно менување: 17 Ноември 2021, 19:30:29 pm DarthJe5us »