Чудно ми е малку тоа да треба да се замараат да поправаат дел на кола под гаранција.
Проблем е што викаат дека нема проблем(нема реален тест што може да се направи според нив). Претпоставувам да им покажеше на компјутер дека има проблем, ќе го сменеа без мака.
Се чудев на Интер кој критикуваше зошто не се замарале во сервис да поправаат дел, туку најлесно им било да го заменат со нов.
А доколку па тоа се случи, повторно критика, зошто не му го замениле делот со нов, туку го поправале?
Колку што знам, темава е за возило под гаранција.
Да е под 5 годишна гаранција. Ама проблем е што викаат " Нема проблем на компјутер, нема реално како да го истестираме-исто како air bag на колата. Не можеш да го истестираш дали работи или не работи ". Ова се нивни зборови. И мене не ми е јасно.
И тебе зошто ти е нејасно пак да ти повторам. Од официјалниот сервисер друг одговор не очекувај. Негово е само борд компјутерот и толку. Им покажува дека нема проблем и за нив готово веќе нема проблем. Да покажел било каков проблем ќе ти го заменеле со нов.
Зошто нема проблем, нема како тие да постапат. Сега или барај сервисер на дачија неовластен, па од негово искуство прашај што како, ако треба плати 1000-2000 ден за прегледување и совет или во фабриката праќај мејлови додека не добиеш одговор на прашањето твое. Може стварно се си е ок, а ти малку претеруваш. Може ете до 10км работи на пример а ти одиш со 100, може... како и да е овде проблемот не може да ти го решиме. Ти дадовме совети, а сега ти терај твоја работа понатака, па еден ден пиши што било цаката.
Мене ми е јасно веќе. Принцип, остануваат четири работи што можам да ги направам:
1. Да верувам на зборот(или да претерувам како што кажа), и да се надевам дека нема да дојде ситуација каде што би требало сензорот да изреагира. Но ако дојде, се надеваме дека ќе работи.
2. Некогаш кога ќе бидам во друга држава(Бугарија, Грција, Србија), па да тркнам и до кај нивниот официјален сервис на Рено и Дачиа. Ете чисто како второ мислење.
3. Необластен сервис на кола(сега со 5.000 км поминати) нема да носам во никој случај.
4. Да најдам исто возило па да пробам на него. Ако се понаша исто-тоа е тоа.
Секако сум благодарен за сите совети. Секако дека кога би имал инфо во иднина, би пишал што како овде, затоа што нели за тоа е форум-да си помагаме едни на други.