Автор Тема: Мобилен дитејлер  (Прочитано 47130 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
Одг: Мобилен дитејлер
« Одговори #180 на: 02 Септември 2021, 22:20:08 pm »
Интере, брате латиничен.

Комплетно те разбирам, на место се забелешките.
АМА, кој regular joe ќе го однесе автомобилот на detailing? :)

Site sto dosega mu nosat koli. Od eden na drug go preporacuvaat pretpostavuvam. Abe ima edno dete kako gi mie kolite... Sigurno ne vikaat daj da ti preporacam mobilen detajler da ti izvrsi hemiska dekontaminacija so iron remuver, pa mehanicka so clay bar pri sto ke bide prebriseno so IPA i ke bide nanesen sealant so 6 mesecna zastita od elementalna zastita i uv zraci. A vnatresnite plastiki ke bidat premackani so dresing 😁

Bratu Lupz od mobilen pisam nesto mi e izremeten i nemam mkd font... ama ke proguglam da go resam i toj problem

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #181 на: 02 Септември 2021, 22:24:30 pm »
Relax, ke bide. Da ne mu zagaduvame tema na Diesel. Iako diesel e zagadeno samo po sebe 😭😁

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #182 на: 02 Септември 2021, 23:36:28 pm »
Со дпф е овој дизел, не загадува.  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #183 на: 03 Септември 2021, 07:55:24 am »
Списокот можи на пола да се скрати за обичниот чоек, за тебе како чеклиста можиш да си ја користиш. Јас не знам дитејлер и силант шо се, само восок, башка другите работи.

„Одмаралиште за рака“  ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #184 на: 03 Септември 2021, 08:08:42 am »
Сега гледам и дезинфекција со пробиотско антибактериско средство? Што е тоа??? Со Бимилк Баланс јогурт ќе поминеш па после со некој Амоксиклав? :) 

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #185 на: 03 Септември 2021, 08:16:05 am »
Пред повеќе години за телеком поставуваа оптички кабел. Ги гледав и ги слушав често како спомнуваат израз тубата/тубите. Каква е таа туба јбт :)
Се чудев извесно време, потоа ги поврзав работите, туба (tube) - цевка, јебала ве цевка :)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #186 на: 03 Септември 2021, 08:50:53 am »
Чекајте сеа малку...

Секоја струка си има стручни изрази и термини.

Пример - јас сум правник по вокација. Кога ќе ти вметнам клаузула интабуланди во договорот, (пример) секако дека нема да знаеш што значи тоа. Но, дали тоа значи дека јас треба да го поедноставувам терминот, во зависност од странката од другата страна? Ако е правник, тогаш да стои "сlausula intabulandi", а ако не е правник, во договорот ќе ја оптегнам пола страна само за дефиницијата што всушност значи клаузула интабуланди.

Не мислам така. Кога веќе термините, изразите и самата работа диктираат можност да се расфрлам со "фенси" зборови, зошто да не? Neisseria gonorrhoeae е уствари трипер, ама докторот во дијагноза или во упат не ти пишува трипер или капавец, него си го пишува стручниот, официјалниот назив.

Музичарите си имаат, уметниците си имаат, архитектите си имаат, дури и механичарите си имаат...

"Ајншлаг цинцилатор е ротациона гебланга за доток на масло во дефуфната". Се разбира, се заебавам.

На крајот од краиштата, прашај "што е ова"? Стварно сум правник, општо сакам да зборувам, а не па за дитејлинг. И тоа што не те интересира ќе ти објаснам.

А за "перење од надвор" и "хемиско внатре", ене ги пералните што перат за 40 минути и што кошта услугата 250 денари. Со сета должна почит кон нив, ама мојата замисла е малку поинаква.

Мене лично ми е многу подраго кога ќе видам дека некој си ја сака работата, се потрудил да воведе нешто ново, и е професионален "до каде што оди". Е сега, јас ако не знам што значи конкретно нешто, или ќе прашам, или чичо Гоогле е тука. Тоа е, ако ме интересира. Ако не, имам доверба во тој што сум му ја оставил колата кај него - колку чини, дај да ти платам и чао.

Башка, овие работи ќе стануваат се почести. Сите ќе почнеме да си го цениме малку повеќе трудот и знаењето.

Оувер-симплификацијата мислам дека не е здрава, во никој случај. Мислам дека е и една од причините што тапкаме во место толку долго, ама тоа е тема за друг муабет.

А и мислам дека самата листа е напишана наједноставно, колку што дозволува нашиот речник за конкретната работа. Ама, кажав, сакам да се расфрлам малку...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #187 на: 03 Септември 2021, 09:11:20 am »
Напротив, попара се прави кога некој сака да се расфрла со англицизми наместо да употреби македонски израз, и затоа стигнавме таму каде што сме.
Се губи прецизноста на изразувањето и почнува паушално толкување на значењето и доаѓа до намерно и ненамерни недоразбирања.
Ова општо го зборувам не навлегувајки во зона на стручна терминологија.

Дистанца/растојание
Суспектни/сомнителни
Туба/цевка
Протекција/заштита
итн да не набројувам

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #188 на: 03 Септември 2021, 09:16:42 am »
ОК, прифаќам. Така е.

Но... Тука, конкретно, кој термин би го заменил со кој?

Агитација /
Ајрон ремувер / отстранувач на метални честички
Глинирање /
Лубрикација / подмачкување
ИПА раствор / алкохол
Дитејлер /
Силант / запечатувач (!)
Дресинг /
Пробиотско /

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #189 на: 03 Септември 2021, 09:17:45 am »
Дизел стручните изрази се употребуваат со колега, а не со странка. На свадба сигурно некое пијано чиче не му вика на музичарот или обратно, дали сакаш сонетата во г-дур да ти ја исвириме додека трепери баритонскиот глас на Благица Павловска а жичаниот инструмент нежно ги гали високите Ц тонови (лупам).

Ако мислиш дека целата листа ќе ти помогне околу клиентите, да делуваш профи, а да не си перална за 40 минути, тогаш полн погодок ти е тотално :) А анкетата што ни ја спроведе е без поента:) Крајно терај по твое, така секогаш е најдобро, ние секогаш ќе мрчиме со или без основа. Ти само терај работа, а листот и изразите се најмал проблем. 

Едит: Но... Тука, конкретно, кој термин би го заменил со кој?

Пробиотско / - Ова можеш со Баланс Јогурт да го замениш без проблем.

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #190 на: 03 Септември 2021, 09:18:45 am »
Така си е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #191 на: 03 Септември 2021, 09:21:41 am »
Цитат
ОК, прифаќам. Така е.

Но... Тука, конкретно, кој термин би го заменил со кој?

Агитација / http://drmj.eu/show/%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B6
Ајрон ремовер / отстранувач на метални честички (iron remover) - вака.
Глинирање / Отстранување на микро честички со глинена плочка
Лубрикација / подмачкување
ИПА раствор / алкохол
Дитејлер / Не знам што е ова :)
Силант / мек заштитен филм (sealant)
Дресинг / Незнам што е ова :) Ама ако е за гуми - хидрофобна и UV заштита
Пробиотско / WTF? Јогурт? :)

П.С. Ако сакаш некој странски збор, ставаш оригинал на англиски и готово. :)

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #192 на: 03 Септември 2021, 09:37:25 am »
Најблиску до агитација (во дитејлинг) на македонски е "буричкање", со цел да ја разложиш нечистотијата, за послесно да ја отстраниш.

Дитејлер - спреј за брзо нанесување заштита, или БСД, за нас.

Мек заштитен филм? На што? И дитејлерот остава мек заштитен филм.

Дресинг може да има на гуми, пластики, кожа. И не е само за заштита, него и за личос.

Пробиотско е ова...

ОК, ќе поработам на листата, но нема да ја кратам, дефинитивно.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #193 на: 03 Септември 2021, 09:46:43 am »
Може предлог нејасните зборови што би биле на задната страна да имааш објаснување кратко за нив што значат и решен проблем

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #194 на: 03 Септември 2021, 09:51:43 am »
Добар предлог.