Автор Тема: Купување преку интернет..  (Прочитано 12405 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17464
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Купување преку интернет..
« Одговори #15 на: 29 Ноември 2011, 22:48:41 pm »
И рецимо си регистриран на Словенија. Сакаш да нарачаш нешто, и како иде процедурата? Го контактираш продавачот да смени државата во Македонија, или како?

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #16 на: 30 Ноември 2011, 00:34:21 am »
натаму незнам како е, знам само дека наместо Македонија се одбираше Словенија, а другите информации остануваа исти. Ке го најдам објаснувањето и ке го постирам

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11737
  • Архитект
« Одговори #17 на: 30 Ноември 2011, 00:51:02 am »
Pay pal со ebay немаат врска за адресата. Ти си правиш акаунт на и беј и кај сакаш во светов праќаш. Јас имам со мојата картица плаќано за да стигни на адреса во уса. А во мк до сега на 5-6 адреси различни имам порачувано.

Отсутен Driver

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #18 на: 30 Ноември 2011, 02:26:59 am »

И рецимо си регистриран на Словенија. Сакаш да нарачаш нешто, и како иде процедурата? Го контактираш продавачот да смени државата во Македонија, или како?

Таа процедура е за да си отвориш paypal account. Потоа кога порачуваш нешто од интернет ти си пишуваш на која адреса да ти стигне порачката, а paypal ти е само за плаќање.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7250
« Одговори #19 на: 30 Ноември 2011, 02:54:58 am »

Кога се регистрираш на ејеб, мора да си ставиш Shipping address ...

Кај мене стои
T.... Ц..........
Адреса Куманово 1300
Македонија
Словенија ...

Koлку и да изгледа смешно, пратките стигаат во Македонија .... Досега нарачани преку 30 работи и сите стигнаа ..
И ке возам вака се дур ми важи картичката до наредната година ...

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #20 на: 30 Ноември 2011, 08:06:30 am »
   Пак не кажавте дали ја користевте виза кредитната или таа картичката-сметката која  ја даваат во стопанска.
   Таму ми рекоја префрлиси износ кој мислиш да го потрошиш и си заштитен од кражба. Само изумив да прашам како се врши конверзија во валута.   

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #21 на: 30 Ноември 2011, 09:30:51 am »
Мojата е Виза од НЛБ и е вржана со пејпал акаунт, само извадена е порано 2008 чинам ...
Новите како што рече gOJDO, не ги прифаќа веќе ...

Ја имам таа од Стопанска за плаќање преку интернет, ама никогаш ја немам користено ... Ми дадоа и Токен и све живо и диво ...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #22 на: 30 Ноември 2011, 09:36:13 am »
Nikoj od nas ne koristi od stopanska karticka. Bar jas kolku sto sfativ.

Jas koristam Visa Electron, debitna od Tutunska. I nemam dopolnitelna smetka za internet plakjanja, taka da toa od stopanska ne veruvam deka funkcionira so PayPal.

Na kratko:
1. Pravis PayPal account so karticka od tutunska(vikaat ne funkcionira so novite) biras zemja Slovenia (ja nema MKD) a si ja pisuvas makedonskata adresa, kako grad go vnesuvas Skopje, Macedonia.

2. Za ebay pravis account so zemja makedonija i normalno si ja vnesuvas tvojata adresa. Inaku so paypal mozes da plakas i na drugi strani na net, ne samo na ebay :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #23 на: 30 Ноември 2011, 09:40:02 am »
Nikoj od nas ne koristi od stopanska karticka. Bar jas kolku sto sfativ.

Jas koristam Visa Electron, debitna od Tutunska. I nemam dopolnitelna smetka za internet plakjanja, taka da toa od stopanska ne veruvam deka funkcionira so PayPal.

Na kratko:
1. Pravis PayPal account so karticka od tutunska(vikaat ne funkcionira so novite) biras zemja Slovenia (ja nema MKD) a si ja pisuvas makedonskata adresa, kako grad go vnesuvas Skopje, Macedonia.

2. Za ebay pravis account so zemja makedonija i normalno si ja vnesuvas tvojata adresa. Inaku so paypal mozes da plakas i na drugi strani na net, ne samo na ebay :)

За второто мислам дека си грешка ...

Пробав да си нарачан кастомизирани Nike, и ми јави проблем дека картичката не е валидна, не успеав да платам ... Веднаш потоа ја употребив на ејеб...

Пробав на Parthenon храна да нарачам, ми ја јави истата грешка како на сајтот на Nike....
Обајснувањето беше нешто во стил, картичката доаѓа од земја која не е на Пејпал листа ...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #24 на: 30 Ноември 2011, 09:49:34 am »
Sum plakal so paypal na drugi sajtovi. Americki i angliski :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8886
« Одговори #25 на: 30 Ноември 2011, 10:13:41 am »
   Пак не кажавте дали ја користевте виза кредитната или таа картичката-сметката која  ја даваат во стопанска.
   Таму ми рекоја префрлиси износ кој мислиш да го потрошиш и си заштитен од кражба. Само изумив да прашам како се врши конверзија во валута.   

Јас колку што знам од Стопанска е следново, отвораш трансакциска ако немаш кај нив, и ставаш пари на неа, таа сметка ти е поврзана со сметката за интернет плаќање- односно една гумена картичка. Одиш во банка и викаш сакам да ставам 100 евра на интернет сметката за плаќање. Они ти префрлаат средства на сметката за интернет и готово, нема конверзии никакви, мислам дека во денари ги префрлаат а парите кога ке ги потрошиш во било која валута се пресметува по дневниот курс и ај со здравје.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17464
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #26 на: 30 Ноември 2011, 14:03:26 pm »
А што правиме со оние продавачи кои имаат наведено "shipping only to pay-pal confirmed addresses" ? Ќе ти ја пратат на „блабла“ број 94, Скопје Македонија, Словенија. Или не?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #27 на: 30 Ноември 2011, 14:04:05 pm »
Да. И ќе ти стигне во Скопје. Ми стигале и така работи ;)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8886
« Одговори #28 на: 30 Ноември 2011, 14:04:20 pm »
А што правиме со оние продавачи кои имаат наведено "shipping only to pay-pal confirmed addresses" ? Ќе ти ја пратат на „блабла“ број 94, Скопје Македонија, Словенија. Или не?

нема да купуваш од нив ;)

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #29 на: 30 Ноември 2011, 14:08:51 pm »

Ja до сега немам налетано на таков ...