Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170  (Прочитано 65201 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
Одг: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170
« Одговори #90 на: 03 Јуни 2021, 10:43:27 am »
Не бе брат не си во Уганда во Скопје живејте, ела си во останатите градови еве  сеа правев сервис ист, минус антифризот 2920 е цената, 20 минути работа е да се менат, работна рака 200 денари. Исто официјален сервис е заведен во сервисна книшка.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5856
« Одговори #91 на: 03 Јуни 2021, 10:56:57 am »
Толку.
Мене на фиато масло 5Л,филтер масло и воздух ме кошта 3000 ден.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #92 на: 03 Јуни 2021, 11:29:55 am »
Не бе брат не си во Уганда во Скопје живејте, ела си во останатите градови еве  сеа правев сервис ист, минус антифризот 2920 е цената, 20 минути работа е да се менат, работна рака 200 денари. Исто официјален сервис е заведен во сервисна книшка.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тоа викам... Сервис со сите филтри и работна рака, 2.900,00 во јануари ме кошташе. Е сега, не е Скопје и не е овластен.

Сепак, и Скопје да е, за наши услови, 150 евра, или 9000-ки за уље и еден филтер... За Алфа?

Ами за Лексус? Јагуар? Колку ќе биде?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #93 на: 03 Јуни 2021, 11:31:20 am »
Поевтини се тие.
Алфа Ромео е премиум бренд.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #94 на: 03 Јуни 2021, 11:32:21 am »
Не сакате да видете како колат за BMW :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #95 на: 03 Јуни 2021, 12:36:06 pm »
Те разбирам, но од нивна гледна точка не се едноставни работите, се работи за официјален сервис. Тие плаќаат плати и придонеси, финансираат обуки цело време, сами плаќаат за нови алати и сето тоа кошта пари. Не е исто како во локална гаража не се знае кој пие кој плаќа.  Секој сам си одбира.

Иначе тоа дека е многу, е стварно субјективно. Да зимаш 500 евра плата во МК а сервисот да те кошта вкупно 50 евра, нема да е многу тогаш нели? :)
Работам во шпедиција која има и сервис за камиони.Истото шо го зборуваш,се плаќаат плати,придонеси,данок,набавка на алати и сл...
Во тие 60€/час е пресметано сите трошоци и плус ќар за газдите и нешто ситно ќе стават ќар на деловите.Овде имаме случај каде што е наплатено 3х повеќе.
320€ е сервис на камион.40л масло Ликви Моли,филтер маслен,филтер за клима,филтер воздух,филтер нафта.
Шо е многу е многу,ние можине да се убедуваме до бескрај.
На крај краева не е ниту под гаранција па нешто ќе ти гарантира овластениот сервис.

Цитат
1000 € плата во Германија? Не е малку за Германија? Толку земаа пред 10-тина години овие што одеа преку лето да чистат соби.
Зависи шо работиш,која даночна класа си итн.итн.Но @n1kola  има напоменато со платени давачки за стан,значи чисти 1000€.
Мене месечните трошоци,стан,кола,тел,интернет,осигурување и сл. ми се 1040€.
Многу е ако работниот час е 200 евра. Работниот час во германија во овластен сервисер за нормален бренд (не праиме муабет за порше или ролс ројс) се движи од 60тина евра па нешто ситно над 100 евра. Тоа дали е многу или е малце ќе си прашаш просечно германско семејство кое има нето примања месечно од преку +5.000 евра.

Гаранцијата си важи за деловите, баш зошто правиме муабет за овластен сервисер.

Иначе прашај во овластен сервисер за сканиа на пример, колку кошта промена на уље? 320 евра? Аха :D
Не бе брат не си во Уганда во Скопје живејте, ела си во останатите градови еве  сеа правев сервис ист, минус антифризот 2920 е цената, 20 минути работа е да се менат, работна рака 200 денари. Исто официјален сервис е заведен во сервисна книшка.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тоа викам... Сервис со сите филтри и работна рака, 2.900,00 во јануари ме кошташе. Е сега, не е Скопје и не е овластен.

Сепак, и Скопје да е, за наши услови, 150 евра, или 9000-ки за уље и еден филтер... За Алфа?

Ами за Лексус? Јагуар? Колку ќе биде?
Нешто многу збунет си ми. Замисли си имаш семејни месечни примања од 6.000 евра. 250 евра за обичен сервис нема ништо да ти значат.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #96 на: 03 Јуни 2021, 14:18:43 pm »
Не е скапо, лошо сте удани.

Честито количе другар, да се изнашеташ и изнаклецаш во него.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #97 на: 03 Јуни 2021, 14:22:18 pm »
@vlatko.klp Не ти сум грешка остај ја Германија, гледај ги фактурите, кај мене работен час 200 денари, кај Симо во Скопје работен час 1100. Шо со позлатени нараквици да не работат сервисерите во Скопје, газдата два пати до Карибите да не ги пушта на одмор вработените..и по еден докторат да не му плаќа во Италија на сите ?

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #98 на: 03 Јуни 2021, 14:26:07 pm »
@vlatko.klp

Брате, нема што да размислувам.

Правиме муабет за реална ситуација. @MarceCvarce вика дека за Алфа Џулиета во Македонија сервис од уље и еден филтер кошта 150 евра. @Skywalker вика дека во овластен 230 евра чини сервис уље и сите филтри. Пази, за Алфа.

Ај вака - реално, по твојата споредба:
- просечна плата 500 евра, просечни семејни примања 1000 евра (мада не се толку), сервис 230 евра.
- просечни примања 6000 евра, 250 евра сервис.

Ти не си збунет? Свака част ондак.

Или треба цената на сервисот во Македонија да се намали, или треба да порасне таму каде што викаш дека имаат 6000 евра месечно семејни примања.

Па тек тогаш споредби ќе правиме.

А што е претеризам, претеризам е. Џабе верглаш.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #99 на: 03 Јуни 2021, 15:46:18 pm »
Цитат

Иначе прашај во овластен сервисер за сканиа на пример, колку кошта промена на уље? 320 евра? Аха :D
Колата на членот е надвор од гаранција,и да дојди до било што несакано,ништо нема да му признаат.

А и шо гаранција на масло и филтер ќе ми даде?Да монтира некој сензор,пумпа и сл ок,ама на масло.
Види,за некој милијардер и 1 милион евра се малку пари за сервис и ќе ги плати,ама тоа не го менува фактот дека платил многу повеќе од шо тоа реално чини.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3845
« Одговори #100 на: 03 Јуни 2021, 15:48:02 pm »
@vlatko.klp Не ти сум грешка остај ја Германија, гледај ги фактурите, кај мене работен час 200 денари, кај Симо во Скопје работен час 1100. Шо со позлатени нараквици да не работат сервисерите во Скопје, газдата два пати до Карибите да не ги пушта на одмор вработените..и по еден докторат да не му плаќа во Италија на сите ?

Работен час од 200 денари во 2021 година е срамота за фирмата, работникот, професијата, браншата, државата и регионот. Ама ако они не си се ценат, кој сум па јас да им судам. Се надевам имаат поголем ќар на деловите па тоа е математикава во сервисот.
« Последно менување: 03 Јуни 2021, 15:55:14 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #101 на: 03 Јуни 2021, 15:54:38 pm »
Цитат

Колата на членот е надвор од гаранција,и да дојди до било што несакано,ништо нема да му признаат.

А и шо гаранција на масло и филтер ќе ми даде?Да монтира некој сензор,пумпа и сл ок,ама на масло.
Види,за некој милијардер и 1 милион евра се малку пари за сервис и ќе ги плати,ама тоа не го менува фактот дека платил многу повеќе од шо тоа реално чини.
Ти се запна за гаранција, затоа ја спомнав. Мене реално ништо не ми значи. Ако платил 200 евра во Македонија да, тогаш платил повеќе од што реално чини. Во Германија не, толку чини просечно обичен сервис.

Ти возиш камион така? Ама верувам возиш таму пошто подобро си платен од тука? Ете ти го одговорот.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #102 на: 03 Јуни 2021, 16:15:35 pm »
Јас ја спомнав гаранцијата во смидла да ако колата е сеуште под гаранција и со самото сервисирање во овластен си ја тераш процедурата како шо треба,знаеш дека те коли ама ај си викаш ако има нешто несакано,можеби ќе игра улога.
Да беше маслп и соте филтри ај,ќе се трпи некако,ама масло и маслен филтер,не ме зафркавај...

Јас возам тука пошо тука дојдов да живеам.Во Мк дур возев имав поголема цена по км.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #103 на: 03 Јуни 2021, 16:35:32 pm »

Работен час од 200 денари во 2021 година е срамота за фирмата, работникот, професијата, браншата, државата и регионот. Ама ако они не си се ценат, кој сум па јас да им судам. Се надевам имаат поголем ќар на деловите па тоа е математикава во сервисот.

Не се секирај да одиш со твои делови да им речеш сменете ми уље нема да ти наплатат 200 денари. Не знам за другите делови ама пример маслото е дупло поскапо.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1413
« Одговори #104 на: 03 Јуни 2021, 16:59:15 pm »
200 денари работен час. Затоа се мали и платите.