Автор Тема: Корисни Совети за ауто-озвучување  (Прочитано 156304 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: Корисни Совети за ауто-озвучување
« Одговори #345 на: 30 Ноември 2024, 12:09:24 pm »
Сакам да ставам нови звушници на пежото (старите прдат 😂) но сакам да си остане фабричкото радио,напред се 165мм а назад 130мм,е сеа на кои спецификации да обрнам вниманије

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Штом сакаш да си остане старото радио, во тој случај барај звучниците да бидат со хартиена мембрана и сунгераст амортизер. Само така можеш да го задржиш квалитетот во звукот. Се друго што ќе ставиш да се компатибилно со препораки за полипропиленски мембрани, незнам какви амортизери, волку снага моќност итн итн , знај дека само ќе изгубиш и на квалитет и на јачина да ја наречам на звукот.
Фабричките радија немаат доволно моќни појачала за да ги побудат тие пластични звучници.
Ако си од Скопје, би ти препорачал да поминеш до Аутолидер, имаа ROADSTAR сосема солидни звучки кои ке бидат одлични за тоа што сакаш да го направиш.
Ако ти се даваат повеќе пари, погледни во Вокс дали имаат некои Кларион останато...И тоа од тие најефтините...И повторно ке те убедуваат дека подобро е поскап и појак звучник да си ставиш :D
Ова ти е мој совет и препорака од моето досегашно скромно искуство ...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #346 на: 30 Ноември 2024, 12:38:14 pm »
Значи ништо од овие модели шо ги сакав,има избор во Зец гледам 😊
Него треба да гледа шо по минимална ватажа т.е шо помала RMS моќност така?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #347 на: 30 Ноември 2024, 13:00:19 pm »
Цениве се за пар звучници или за еден?

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #348 на: 30 Ноември 2024, 13:08:14 pm »
Пар

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #349 на: 30 Ноември 2024, 13:39:24 pm »
За пар ценава е одлична. Се некако имам впечаток дека порано поскапи беа. На пунтото елипсите сони што ги имав околу 7-8000 беа.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #350 на: 30 Ноември 2024, 22:49:47 pm »
Ако сакаш да остане фабричкото радио, кое има едвај 15W номинална снага по излез (иако ќе сретнеш во спецификации 4x45w или сл, ама не е така), ќе треба да бараш звучници кои имаат што поголема осетливост.

На пример, овие звучници: https://www.dogsecurity.mk/product/kenwood-car-speaker-kfc-1753-rg/
ќе звучат потивко на стандардното радио од овие: https://www.dogsecurity.mk/product/jbl-stage3-627-160mm/
За првите е ќе потребно некое  појачало да ги погони убааво, вториве ќе си тераат на фабричко радио без мака.
Не го дискутирам квалитетот на звукот на двата продукти, само ја потенцирам осетливоста на двата продукти. Пробував да споредам продукти со слична цена.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1383
  • Велешанче
« Одговори #351 на: 30 Ноември 2024, 22:59:13 pm »
.
« Последно менување: 01 Декември 2024, 23:33:07 pm МулевР »
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E
Daily 2: Yugo Koral 1.1i

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #352 на: 01 Декември 2024, 08:31:35 am »
Ако сакаш да остане фабричкото радио, кое има едвај 15W номинална снага по излез (иако ќе сретнеш во спецификации 4x45w или сл, ама не е така), ќе треба да бараш звучници кои имаат што поголема осетливост.

На пример, овие звучници: https://www.dogsecurity.mk/product/kenwood-car-speaker-kfc-1753-rg/
ќе звучат потивко на стандардното радио од овие: https://www.dogsecurity.mk/product/jbl-stage3-627-160mm/
За првите е ќе потребно некое  појачало да ги погони убааво, вториве ќе си тераат на фабричко радио без мака.
Не го дискутирам квалитетот на звукот на двата продукти, само ја потенцирам осетливоста на двата продукти. Пробував да споредам продукти со слична цена.
Затоа и ставив скриншот од алпинот,тој е на 92db.
Знам оти имам читано некаде шо повеќе децибили да е,еве го моделот од зец.