Автор Тема: Ауто старт стоп системи  (Прочитано 22915 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Ауто старт стоп системи
« Одговори #90 на: 24 Март 2021, 15:57:35 pm »
@R2D2 Никој не рече дека матрикс светлата не чинат или какви и да имаш светла и технологија поврзана со осветлување. Ти реков дека автоматското палење е глупаво. Валјда имаш доволно IQ да знаеш да упалиш светло во темно? Или и да немаш IQ ваљда не си слеп па да не упалиш светло навечер?

ЕДИТ: За да се поштедиме од ептен непотребни муабети и џабе потрошено време > Како и да е, јас не ги користам тие системи, а ги имам. Исто како што на Ван му се глупави старт/стоп акумулаторите, а мене топ, обратно тие гаџети ми се екстремно глупави и непотребни. Тебе, а и на сите останати ако ви се добри тогаш топ, користете ги, јас сепак сам сакам да одлучам кога ми треба светло, а кога бришач. Плус од 100 луѓе прв пат налетав на некого на кого тие системи му се корисни. Ајде поздрав од мене
« Последно менување: 24 Март 2021, 16:06:01 pm Inter1 »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #91 на: 24 Март 2021, 16:16:01 pm »
До утре може да разговараме за разлики во гледишта и размислувања.
Не е проблемот во тоа. Проблемот е кога непазарно се наметнува нешто, проблемот е во немање избор во однос на скапи и глупави решенија.

Не ти се допаѓа нешто?
- Ако е евтино и ако доаѓа по дифолт, едноставно не го користи, нема проблем.
- Ама ако е скапо а доаѓа по дифолт, и мораш на секое едно влагање во кола да кликаш по менија за да го исклучиш - и истото да мора да го правиш секое едно седнување да возиш - е тогаш имаме проблем. Ти наметнуваат нешто што реално нема влијание ни по безбедност, ни по „квалитет на живот“ (удобност), и мора да се нервираш со исклучување, и плаќање скапи поправки.

Старт/стоп треба да е опција. Па ко воли нек изволи (и за неколку години ќе го снема како опција пошто огромен дел од возачите нема да одбират да доплатат за таква глупост). Тоа е пазарна логика, нешто што вреди ќе биде барано и плаќано, нешто што е глупост ќе биде игнорирано.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #92 на: 24 Март 2021, 16:25:17 pm »
А сензорите за автоматски светла во комбинација со матрикс-от, па не можам да замислам наредна кола да ми биде без тој систем. На секое возење, надвор од град, му се восхитувам на системот колку е добар и практичен.
Се слагам. Сензорите за бришачи и светла се една од подобрите работи што постојат а коштаат за малце пари. И јас пред да почнам да ги корситам на минатата кола викав глупа работа божем незнам дали врне или е ноќе, ама еднаш ги наместив и после 10 години не го допрев прекидачот за светла и за бришачи.
Ама сензорот ако се заебе???? 🤣🤣

Тогаш е крај на светот веќе 🤣🤣

Ако се заебе ќе пуштаме - ќе гасиме светла од прекидачот, ќе подесуваме бришачи, ќе слушаме музика од CD наместо од УСБ, ќе пишуваме споменари и така 🤣
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #93 на: 24 Март 2021, 16:25:49 pm »
@Van
Епа еве ти немање избор во скапо и глупаво решение. Не сакам автоматски светла и бришачи. Немав опција да земам кола без нив. Ги преплатив и не ги користам. Како ти што се буниш за старт/стоп, јас се бунам за ова :)
Плус од луѓе што ги знам лично, не тука форум парти, скоро сите се задоволни од старт/стоп, на никого не му пречи, а 9 од 10 луѓе исто како и мене не користат автоматски светла и бришачи. Изгледа сите се глупи, сите живет во камено време, а 1 од 10 е паметен и бог.
По моја статистика старт/стоп е корисно, а светла и бришачи глупост и игнорирано. Мин 80% ако не и 90% од сите што ги знам лично. Може вие во софистицирани кругови се движите па кај вас статистиката е поинаква :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #94 на: 24 Март 2021, 16:29:26 pm »
Ти си прв човек што го знам што има сензор за светла и бришачи и не го користи или пак е незадоволен од истиот. Не се зафркавам. Првпат слушам/читам дека има некој што го има ама не го користи оти смета дека е глупава работа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #95 на: 24 Март 2021, 16:34:27 pm »
Mora za se da ima nekoj prv 😁
Od moja perspektiva vie prvi ste sto koristite takvi raboti 😁

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
« Одговори #96 на: 24 Март 2021, 16:36:35 pm »
Може вие во софистицирани кругови се движите па кај вас статистиката е поинаква :D

Потврдувам дека е поинаква.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #97 на: 24 Март 2021, 16:38:00 pm »
@Van
Епа еве ти немање избор во скапо и глупаво решение. Не сакам автоматски светла и бришачи. Немав опција да земам кола без нив. Ги преплатив и не ги користам. Како ти што се буниш за старт/стоп, јас се бунам за ова :)

Сериозно ќе инсистираш дека пар сензори за светла и брисачи, и нешто пропратна електорника и релеа... Дека се „скапи работи кои си ги преплатил“?

И навистина ќе инсистираш дека тие неколку (евтини) електонски делови се поскапи од:
- 5 пати поскап АГМ акумулатор
- подобар и поскап алтернатор
- подобар и поскап замаец
- подобар и поскап анласер
- подобар и поскап/помасивен разладен систем
- итн (сигурно испуштам нешто)

Без лутење ама сега веќе идеме до непотребно инаетење без аргументи.  :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #98 на: 24 Март 2021, 16:38:48 pm »
Има пациенти што користат автоматски светла, и во магла, при што не се свесни или така им чини дека немаат позади позиција, е за тие луѓе, а 90% се такви, не треба да има автоматски светла. Сензор за брисачи е најкорисното нешто што постои, на 2те возила ми иде да ја откорнам ракетата кога врне без везе со никаков интензитет зошто нема сензор.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #99 на: 24 Март 2021, 16:39:42 pm »
Прво нешто што правам во кола после палење е гасам старт/стоп. Прв пат слушам 9/10 го користат. Изгледа јас сум тој 1/10.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #100 на: 24 Март 2021, 16:43:12 pm »
Прво нешто што правам во кола после палење е гасам старт/стоп. Прв пат слушам 9/10 го користат. Изгледа јас сум тој 1/10.

Why? Ти влијае на перформансот во градските трки од семафор до семафор?

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 533
« Одговори #101 на: 24 Март 2021, 16:45:23 pm »
Има пациенти што користат автоматски светла, и во магла, при што не се свесни или така им чини дека немаат позади позиција, е за тие луѓе, а 90% се такви, не треба да има автоматски светла. Сензор за брисачи е најкорисното нешто што постои, на 2те возила ми иде да ја откорнам ракетата кога врне без везе со никаков интензитет зошто нема сензор.

Кај мене светлата позади се уклучуваат автоматски при намалена видливост - тогаш освен дневното светло се уклучува и средното заедно со задните. Тоа се случува во магла, многу облачно, влез во тунел, гаража, мост.... Тогаш го гасам автоматското долго (ако е активно) и уклучувам магленки напред и назад.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #102 на: 24 Март 2021, 16:46:46 pm »

Какви се тие афтоматски за магла? За магла секад се пуштаат рачно не влагаат во опција афтоматски... како би знаела колата дека е во магла? Со помош на хидрометеролошката станица вградена во неа, која исто така не тераат да ај преплаќаме. А може и не сум сретна таква кола...

Патем, ја не користам темопомат... ама не се сум нешто страшно погоден од егзистенцијата на истиот во мојот афтомобил... ама на пример ме боли тоа што не користам АМ на радиото, па го плаќам! И тоа сите ние го плаќаме уште од раните 70тите години!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #103 на: 24 Март 2021, 16:47:30 pm »
Мене најбезвезе ми е на дожд кога претицувам камион или нешто големо, и сум заборавил предвреме да убрзам движење на брисачи... Неискусен шофер лесно може да испаничи во моментот.

Не баш вака, ама за илустрација:

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #104 на: 24 Март 2021, 16:49:00 pm »
Абе дајте да се вратиме на битните ствари, АМ плаќаме на радиото, ало, ај јавете се тука колкумина слушате АМ станици, ради вас сите го јадеме.