Автор Тема: Правна помош - Возило  (Прочитано 8698 пати)

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
Правна помош - Возило
« на: 16 Март 2021, 21:58:53 pm »
Нека се брише темата.
« Последно менување: 17 Март 2021, 00:08:53 am tomm1060 »
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10192
Одг: Правна помош - Возило
« Одговори #1 на: 16 Март 2021, 22:17:59 pm »
Пред некој ден во некоја тема се спомна капитализам, тоа е тоа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2 на: 16 Март 2021, 22:52:05 pm »
Здраво клабери,

Сакам да помогнам, затоа ми треба да слушнам ваше мислење околу еден случај што им се случи на мои блиски. Се работи за одземено возило од страна на извршител поради долг на претходниот сопственик. Претходниот сопственик имал подигнато потрошувачки кредит и возилото го дал под хипотека за кредитот(ова не го знаеле и не провериле при купување).

Кога возилото било купено, уредно си било префрлено на нотар, се чува купопродажниот договор со заверка, со се.

После 13 ГОДИНИ , пред 3 дена дошла извршителката со полиција и насилно им го одзеле возилото од пред зграда, без претходно никакво известување, бидејќи претходниот сопственик немал платено ниедна рата за кредитот што го подигнал.

Е сега, која е логиката и кои се правните опции во овој случај? Кога веќе уредно има купопродажен договор, нели треба да се процени вредноста на возилото и сумата од проценката да се додаде на претходниот сопственик , а не да се одзема возилото од луѓе што немаат врска со тоа и уредно си ја платиле колата? Мене нешто не ми се поврзуваат работите.. нешто ми смрди на тешка превара затоа сакам да им помогнам на луѓето..

Ве молам споделете мислење, фала ви.

P.S. На кредитот има ТРОЈЦА жиранти, и наводно од никого не можело да се наплатат парите, па сега ја земаат колата?!

Како можат да ја земат колата кога таа не е на тој што ја дал во залог? Ако немаат како да му наплатат тогаш банката ќе си книжи ненаплатливо побарување, не можат туѓа кола да земат, особено не без никакво претходно известување.

Земајте адвокат и ебете им го мамето на суд на извршителите, соголете ги до кожа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 16 Март 2021, 23:00:46 pm »
Во суштина колата е заложена. Не е битно кој ја заложил. Требало да проверат пред да ја купат во заложен регистар дали е заложена. Извршителите си го извршиле тоа што требало. Ја земале колата и ја дале на тој што треба. Јас сега како што гледам, веројатно ќе треба приватна тужба за измама до лицето што ја продало колата, но сепак адвокат најдобро би знаел, тешко на форум да се реши оваков спор...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #4 на: 17 Март 2021, 00:02:16 am »
@Simo - Carrier159 правно си водат они, адвокатот истото го предложил..ама банката не излегла на крај со нив, а не па приватна тужба, нека си се гони банката и извршителот со него. Чисто прашав за мислење и насоки, не очекувам дека ќе се реши тука..
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #5 на: 17 Март 2021, 00:04:46 am »
А проверил некој досега дали колата е заложена ? Јас не познавам таков...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 17 Март 2021, 00:16:44 am »

Ниту јас. Купувачот ја платил цената на колата, тие пари извршителот може да му ги земе на должникот. Не може купувачот кој платил цена и заверил нотарски договор да ја плаќа два пати цената на колата, особено без известување.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5761
« Одговори #7 на: 17 Март 2021, 00:19:24 am »
Koga go prefrlav puntoto na notar bas notarkata me zaprasa koja cena vi e plateno voziloto.
Na moe prasanje zosto gospozata mi rece ako e novo vozilo primer ponovo godiste i pogolema cena dasi proverite dali e zalozeno ili e pod hipoteka ama bidejki se raboti za 20 i kusur god stara kola za 1000 eura demek ne e potrebno.
Ete jas togas prv pat slusnav za takva rabota.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #8 на: 17 Март 2021, 01:10:51 am »
@Banzai da go kontaktirate.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 17 Март 2021, 07:07:03 am »
Е па затоа после вакви работи....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
« Одговори #10 на: 17 Март 2021, 07:31:20 am »
@Simo - Carrier159 ви објасни. Така е.

Кога работев кај нотарот, колите што се продаваа, а беа со вредност над 3-4000 евра, обавезно ги праќавме да проверат дали е заложена колата во Централен.

Повеќето не пцуеја оти само трошок направиле, ама неколку изразито благодарни беа, пошто требаше да дадат и по 10-15000 евра за кола.

Не дека извршителите се светци, ама од вакви ситуации каде на просечен граѓанин не му е јасно која е постапката, нив ги бие таков глас.

Уште некој новинар полуписмен фали да разбере за случајов, и ете ти циркус.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6540
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11 на: 17 Март 2021, 08:00:27 am »
Значи јас ко ќе ја продавам колата земам кредит и ја заложувам.
Кредитот не го плаќам и колата ја продавам. Парите ги дуплирам.
Извршител оди кај купецот, мене ме заболе стапот.

Ретардирана држава.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 17 Март 2021, 08:11:44 am »
Државата создала механизам - се вика заложен регистар. Све што се заложува се регистрира во тој регистар. Секој има право да провери дали предметот на интерес е заложен. Што очекуваш повеќе од државата?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #13 на: 17 Март 2021, 08:16:58 am »
Ako bila Alfa ionaka nemase da ja prodadat taka da neka krsi glava izvrsitelot. ;D
Treba vnimavanje,jas dosega dve vozila imam provereno pred da gi kupam.Kamioni bea ne koli,ali za 200-300den ako kupuvas nekoe poskapo vozilo,raat glava.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6540
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14 на: 17 Март 2021, 08:26:33 am »
Државата создала механизам - се вика заложен регистар. Све што се заложува се регистрира во тој регистар. Секој има право да провери дали предметот на интерес е заложен. Што очекуваш повеќе од државата?

Очекувам купецот на колата да ја плати и разликата во долгот која настанала поради загуба на вредноста на возилото.
Со камата.