eve ti eden podatok od institut za javno zdravstvo
`kolku nesakani posledici od vakcini imalo vo makedonija vo poslednite
-6 meseci
-1 godina
-5 godini
-10 godini?`
odgovor od Institut za javno zdravstvo?
go cekam godina ipol
ako ne gi brois,isto kako da nema nuspojavi.
Ова е апсолутно недозволиво.
Првенствено, секој лекар кој го води вашето дете, или како матичен лекар, или како консултативен лекар пред секоја имунизација, мора да ги објасни сите елементи кои ги опфаќа процесот на имунизација. То вклучува, најмалку:
1. Каков тип на вакцина прима детето (атенуирана, деактивирана, рекомбинирана итн) и што секој од тие типови претставува?
2. Кој ја произведува?
3. Кои се очекуваните реакции кај детето (типични, нетипични итн)?
4. Како да се следи детето и како да се негува после траума од овој тип (секој кој гледал како се администрира DTP (дитепер) вакцина е свесен за ова)?
Поважно, институт за јавно здравје мора да ги следи евентуалните нуспојави. Ова е предмет на соработка, секако, помеѓу родителите, лекарите и институтот. Од епидемиолошки аспект, ова е клучно и податокот треба да биде достапен.
Би сакал да знам како си го поднел барањето - не се сомневам во процесот - и мене ме интересираат овие податоци. Би се приклучил на барањето или би поднел ново.
tolku od informiranosta, btw koga e poslednata double blind gold standard studija za vakcina? od 60ti godini?
Како треба ова да изгледа? Методолошки, мислам - претпоставувам дека имаш идеја/предлог?