Автор Тема: CARclub дечиња!  (Прочитано 334701 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #1350 на: 12 Септември 2016, 12:07:22 pm »
Аналогија меѓу слепо црево и вакцина?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1351 на: 12 Септември 2016, 12:10:30 pm »
Невакцинирање незначи одбивање во целост на медицината.Тука станува збор дали вакцините се безбедни и дали се тоа што треба да бидат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1352 на: 12 Септември 2016, 12:14:57 pm »

Баш. Јас можам да се обидам да направам разлика помеѓу превенција (спречување) и третман (лечење).

Но изјава од група граѓани кои решиле да се наречат "здравје на игла не влегува"?

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1353 на: 12 Септември 2016, 12:18:13 pm »
Тука станува збор дали вакцините се безбедни и дали се тоа што треба да бидат.

Exactly.

Информирана дискусија е основен комуникациски процес.

Во информирана дискусија, не секогаш две спротивставени страни ќе се сложат на еден став. Но секогаш - секогаш, ќе научат по нешто за другиот и неговиот став.

Јас почнав со прашање - кој прави пари од вакцини? Навистина не знам, сакам да научам.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #1354 на: 12 Септември 2016, 12:33:24 pm »
Целата работа е што никој одамна не видел некои од заболувањата против кои се наменети вакцините.

Тоа проследено со елитизмот влијае на тоа да се формира група на антиваксери кои сметаат дека откриле нешто ново. Неможе нив секој да ги прелаже со пикање на отровна вакцина... ох иронијата.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #1355 на: 12 Септември 2016, 12:39:30 pm »
Немора да е отровна вакцината,ама ако после тоа детето назадува или скраја да е стане аутистично,иди убеди ги родителите дека вакцината е безбедна и пак да продолжат со вакцинација.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1356 на: 12 Септември 2016, 13:53:59 pm »
eve ti eden podatok od institut za javno zdravstvo
`kolku nesakani posledici od vakcini imalo vo makedonija vo poslednite
-6 meseci
-1 godina
-5 godini
-10 godini?`
odgovor od Institut za javno zdravstvo?
go cekam godina ipol
ako ne gi brois,isto kako da nema nuspojavi.
tolku od informiranosta, btw koga e poslednata double blind gold standard studija za vakcina? od 60ti godini?
btw, ti baraat samo dokument za vakcini. moze da pisuva deka si primil 0. mora da ti go primat vo gradinka.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #1357 на: 12 Септември 2016, 14:16:49 pm »
Do carseats minimize the risk of injury and death of infants?

There never been a controlled randomized double blind study of carseats. Why not? Because it is unethical to randomize some infants to be unbelted in cars simply so we can check how many will be injured and die.

Повеќе: http://www.skepticalob.com/2009/10/latest-argument-of-vaccine.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1358 на: 12 Септември 2016, 14:36:51 pm »
Одлична аналогија помеѓу вакцините и седиштето. Браво. Давај уште, се тешам на вакви аргументи.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1359 на: 12 Септември 2016, 14:53:06 pm »
Отиде муабетот во сосема друга насока. Никој никаде не спомна дали треба или не треба да се вакцинираат децата. Муабетот беше дали невакцинираното дете ќе го примат во градинка или училиште. Требаше другарот Дени да го потврди она што го кажа со факти, меѓутоа засега ништо од тоа. Очигледно кажување нешто колку да се фрли коска без поткрепа.
............
Никако несмее да примат невакцинирано дете во градинка, таман работа да го примат.

Уф, заборавив.

И ако "здравјето на игла не влегува", дали тоа значи дека за да бидам член на тоа здружение треба да го спречам моето дете да прима било каква инјективна терапија? А јас да се откажам од интравенозна рехидратација наредниот пат кога ќе ми се распали хроничниот гастрит?

InSides друже, прв коментар во дискусијава и одма влечеш на погрешна страна. Измеша баби и жаби.

Баш. Јас можам да се обидам да направам разлика помеѓу превенција (спречување) и третман (лечење).

Но изјава од група граѓани кои решиле да се наречат "здравје на игла не влегува"?

Кога го постирав линкот целта ми да се види законската основа дали невакцинирано дете може или не може да се прими во градинка или училиште. А тоа дали здружението се вика така како што се вика, или се вика Таска Балабанова, воопшто не ме интересира. Можат да се викаат како сакаат. Мене ми е битно што луѓето се заинтересирале и правно се заангажирале да на јавноста и објаснат дека невакцинирано дете не смее да не се прими во градинка. Не сите родители се правно информирани. И секоја чест за потегот на здружението. А тоа што нивното име тебе како доктор ти боде во очи е твој проблем. Чисто за информација, немам појма какво е тоа здружение, која им е целта на оформување и слично, ниту пак ме интересира, да не испадне дека ги форсирам во нешто пошто стварно не знам кои се. Пак ќе кажам, го поздраувам потегот направен од нивна страна во врска со темата на дискусија.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1360 на: 12 Септември 2016, 15:03:41 pm »
Вреди да се ѕирне видеово..

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #1361 на: 12 Септември 2016, 15:05:18 pm »
Do carseats minimize the risk of injury and death of infants?

There never been a controlled randomized double blind study of carseats. Why not? Because it is unethical to randomize some infants to be unbelted in cars simply so we can check how many will be injured and die.

Повеќе: http://www.skepticalob.com/2009/10/latest-argument-of-vaccine.html
neeticno e da se testira nesto so eticno se prisiluva na cela populacija?
hm...
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1362 на: 12 Септември 2016, 15:16:13 pm »
eve ti eden podatok od institut za javno zdravstvo
`kolku nesakani posledici od vakcini imalo vo makedonija vo poslednite
-6 meseci
-1 godina
-5 godini
-10 godini?`
odgovor od Institut za javno zdravstvo?
go cekam godina ipol
ako ne gi brois,isto kako da nema nuspojavi.

Ова е апсолутно недозволиво.

Првенствено, секој лекар кој го води вашето дете, или како матичен лекар, или како консултативен лекар пред секоја имунизација, мора да ги објасни сите елементи кои ги опфаќа процесот на имунизација. То вклучува, најмалку:

1. Каков тип на вакцина прима детето (атенуирана, деактивирана, рекомбинирана итн) и што секој од тие типови претставува?
2. Кој ја произведува?
3. Кои се очекуваните реакции кај детето (типични, нетипични итн)?
4. Како да се следи детето и како да се негува после траума од овој тип (секој кој гледал како се администрира DTP (дитепер) вакцина е свесен за ова)?

Поважно, институт за јавно здравје мора да ги следи евентуалните нуспојави. Ова е предмет на соработка, секако, помеѓу родителите, лекарите и институтот. Од епидемиолошки аспект, ова е клучно и податокот треба да биде достапен.

Би сакал да знам како си го поднел барањето - не се сомневам во процесот - и мене ме интересираат овие податоци. Би се приклучил на барањето или би поднел ново.

tolku od informiranosta, btw koga e poslednata double blind gold standard studija za vakcina? od 60ti godini?

Како треба ова да изгледа? Методолошки, мислам - претпоставувам дека имаш идеја/предлог?

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1363 на: 12 Септември 2016, 15:22:44 pm »
InSides друже, прв коментар во дискусијава и одма влечеш на погрешна страна. Измеша баби и жаби.

Напротив. Прегледај ги моите претходни постови.

Се вклучив во дискусијата претпоставувајќи дека се работи за информирана дискусија. Оттука, побарав информации за "парите кои фармацевтската мафија ги приграбува со вакцините" пред да ја разгледам таа страна. Конкретни информации би биле добредојдени.

Кога го постирав линкот целта ми да се види законската основа дали невакцинирано дете може или не може да се прими во градинка или училиште. А тоа дали здружението се вика така како што се вика, или се вика Таска Балабанова, воопшто не ме интересира. Можат да се викаат како сакаат. Мене ми е битно што луѓето се заинтересирале и правно се заангажирале да на јавноста и објаснат дека невакцинирано дете не смее да не се прими во градинка. Не сите родители се правно информирани. И секоја чест за потегот на здружението. А тоа што нивното име тебе како доктор ти боде во очи е твој проблем. Чисто за информација, немам појма какво е тоа здружение, која им е целта на оформување и слично, ниту пак ме интересира, да не испадне дека ги форсирам во нешто пошто стварно не знам кои се. Пак ќе кажам, го поздраувам потегот направен од нивна страна во врска со темата на дискусија.

Но ова е исклучително важно.

Секој факт повлекува релевантен извор. Од информацијата кој е тој извор кажува многу за начинот на кој се користи тој факт.

Внимавај, воопшто не ја спорам правната издржаност на нивната анализа. Во конкретниов случај, не ме засега правниот аспект - но доколку сакам да ја проверам релевантноста, секој правник може да го потврди/оспори напишаното читајќи Службен Весник.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1364 на: 12 Септември 2016, 16:10:39 pm »
Што има нејасно околу парите? Да не мислиш дека се бесплатни вакцините?