Малку подолг пост бидејќи навистина ми е ќеф.

Вчера монтирана Андроид мултимедијата во
Audio Video Garage (во комплексот на Охис) и можам да кажам дека навистина не згрешив што ја нарачав (и почекав два месеци) верзијата со 4/64GB.
Ми дадоа и гаранција со важност од една година.
Прво малку технички податоци.
Станува збор за
Allwinner K2401 платформа:
CPU: Quad-core Cortex A-53 (не знам зошто го пријавува како octa-core во CPU-Z и слични апликации, во една го "уловив" како quad-core)
GPU: Imagination PowerVR Rogue GE8300
RAM/ROM: 4GB/64GB
Дава дека build-от е компајлиран на 20.09.2024, така да претпоставувам дека тогаш е склопена мултимедијава (или барем инсталирана на хардверов).

Од другите работи поседува:
- Android 10 (иако го пријавува како Android 13)
- 7" IPS екран со 1024x600 резолуција (60Hz)
- GPS модул
- BT 5.0/wi-fi
- Android Auto/CarPlay (wired/wireless) преку ZLink5 апликација (работи мошне брзо, заедно со mirrored screen опцијата)
- Mirrored screen (wired/wireless) (екранот од телефонот да го прикажува на мултимедијата)
- вградено вентилаторче кое можеш да го наместиш да работи постојано или да се активира над одредена температура на процесорот
- ги чита CAN информации од on-board компјутерот
- x2 USB на предната страна (USB-A и едно USB-C)
Монтажа

Предна страна

Задна страна (од упатството, не го сликав додека го монтираа)

Почетен екран (home screen)

Апликацијата за радио

Подесувања за bluetooth

Апликацијата за музика (локална од уредот или од USB, меѓутоа ќе инсталирам и пробам други како PowerAmp, AIMP, Musicolet, Pulsar, VLC...)

Фабричките апликации:

CANBUS информации

Верзија на софтвери од уредот

Chrome

Апликацијата за контрола на вентилаторчето

Play Store

Screen saver апликацијата

UI Style апликацијата, односно car launcher. Има 26 различни изгледи, меѓутоа ќе пробам и други (Agama, Car Launcher Pro)

Android Auto/CarPlay

Wired/Wireless mirrroring

Android Auto од мојов телефон

Wireless mirrroring

Foreca апликација што си инсталирав дополнително

ExYu Radio апликација

Radio Garden апликација (по мене најдобра за онлајн стрим на радија низ планетава)

Sygic навигација (ја имам платено premium и ја користам на мобилниов, па истава ја инсталирав и се логирав со платениот акаунт)

Првични импресии:
Презадоволен сум, ќе видиме како ќе се покаже.
- Квалитетот на FM приемот е дефинитивно послаб од фабричково RCD310, меѓутоа ништо значајно.
- Квалитот на звукот (од локална музика/USB) е мааалку послаб од фабричково, меѓутоа треба да си поиграм со DSP/еквилајзерот, вчера имаше напредок од тоа што чепкав, мада се укочив во седиштето веќе од чепкање.
- Доста е респонзивна мултимедијата, односно не забележав да ,,кашла", иако доста ја напнав вчера.
- Тачот на екранот е одличен.
- Од ,,smart" опциите (BT, wi-fi, Android Auto, Андроид интеграција) сум презадоволен.
Сакам да пробам со друг car launcher и сакам да најдам соодветна апликација за пуштање на локална музика.
Вчера на телефонот пробав 10 и барам некоја што ми нуди брзо и интиутивно снаоѓање во фолдери (бидејќи така ми е организирано USB-то, хиерархиски). До сега VLC ми изгледа наједноставен за таа намена, а PowerAmp најдобар за се друго.