Автор Тема: Проект "Корона"  (Прочитано 9146 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7050
  • хаУс мајстор
Проект "Корона"
« на: 17 Април 2020, 16:10:25 pm »
После 2 години оставено само на себе, му дојде времето за да се врати од мртвите.
Имено, пред 2 години моторчево нешто си иба пиперот и како го оставив дома така и остана на милост и немилост. Така да, бидејќи е време и имам потреба од него решив да го освежам комплетно. Во тоа спаѓа, ремонт т.е појачување на машинчето, фарбање (најверојатно плаво целосно) и некој ситни естетски модификации, промена на гуми, амортизери и се што ќе искочи дека нечини, да се замени.
Има пројдено околу 28к км, ако нешто некому значи.
За машината @VLATKO Џентлменот  се надевам дека ќе соработува, фарбањето и остатокот останува на мене. Гуми веќе најдов, после празников во план ми е да ги купам, пред да се монтираат бандажите ќе идат на проверка кај Борче, а од таму у гаража на фарбање (и да, златни ќе бидат :D), амортизери треба да видам во Мотопартс Велес или Намачи во Штип беа ако не се лажам.
Тоа би било накратко, следуваат апдејти како ќе тече работата.

Sent from my A1 Alpha using Tapatalk

« Последно менување: 17 Април 2020, 17:11:44 pm зоки-златен »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
Одг: Проект "Корона"
« Одговори #1 на: 17 Април 2020, 19:30:04 pm »
Само напред, лајк од мене.

Само еден совет/инсистирање од моја страна, најклаберски. Немој да го префарбуваш, посебно не вомсина боја. Темните бои на скутер се најлоши ноќно време бидејќи си најмалку видлив. Убаво го личи белата, ја би само бандажите во друга боја, да не речам алуминиумска.

У потрага сум за автомат за жмигавци, каков модел користи твојот и каде е лоциран? Нарачав од али за мене, али додека стигне.... Имам јас расходован Баотинан па да знам дали да се замарам да го вадам од кај него...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #2 на: 17 Април 2020, 20:47:05 pm »
Искрено не знам колку би сменила бојата за безбедност, и вака и така мислам дека исто ќе внимаваат на нас "моторџиите" во сообраќајот. Така да останува на тоа, јас да се пазам за мене и од останатите, како што и било. Бар ја така се доживувам на моторче.
А замислата за бојата мислам дека ќе биде одлична (носталгија за полото :) )
Автоматче за жмигавци види на страната на Мотопартс Велес, си има таму и по модел на мотор да бараш.
Кај мене го дава овој http://motoparts.com.mk/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=602&category_id=8809
а каде се наоѓа утре ќе ти кажам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #3 на: 17 Април 2020, 20:56:41 pm »
Стално кај реставрации не ги мијат колите. Еве и ти со моторчево. По моја некоја логика јас би ги измил колку што може поубаво пред да расклапам ствари, зошто да се правам лом и да фаќам се прљаво? Не ми е јасно.

А инаку, фино ти текнало да го реставрираш. Без скутер нема живот во град...

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #4 на: 17 Април 2020, 21:28:51 pm »
Перла бела цел скутер со црни бандажи 😘

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 17 Април 2020, 21:38:08 pm »
Испери го, подмачкај го и направи му еден сервис и терај....Ако имаш вишок време, искористи го на нешто попаметно :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #6 на: 17 Април 2020, 21:47:59 pm »
Стално кај реставрации не ги мијат колите. Еве и ти со моторчево. По моја некоја логика јас би ги измил колку што може поубаво пред да расклапам ствари, зошто да се правам лом и да фаќам се прљаво? Не ми е јасно.

А инаку, фино ти текнало да го реставрираш. Без скутер нема живот во град...

Постојат ракавици, веќе ако не сакаме да се прљаме. Пластиките црни, што нема да се фарбаат ќе бидат испрани кога ќе им дојде ред, тоа што ќе се фарба секако ќе иде на брусење предходно. Така да не глеам причина за перење пред растурање. Јас повеќе се нервирам кај ваквите проекти што на склопување работите ги ставаат не исчистени, не дека ако ги исчистиш ќе останат чисти за век и векови, ама...секој со своето.

Перла бела цел скутер со црни бандажи 😘

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Категорично НЕ! :)

Испери го, подмачкај го и направи му еден сервис и терај....Ако имаш вишок време, искористи го на нешто попаметно :P
Проектот е изговор, додека се сушат пластиките, бандажите од Пасатот идат на фарбање. Камуфлажа колега ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7 на: 18 Април 2020, 07:45:47 am »
Тури по некоја слика кога ќе можеш...

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7369
« Одговори #8 на: 18 Април 2020, 11:36:32 am »
Што планираш за машината, ремонт или апгрејд? ;D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #9 на: 18 Април 2020, 11:44:23 am »
За ремонт е секако како шо пишал,веројатно 80цц кит ќе му опне.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 18 Април 2020, 11:46:33 am »
Какво прашање, досега историјата не памети за реставрација.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #11 на: 18 Април 2020, 15:48:16 pm »
Апгрејд. Поголемо клипче најверојатно 47ца, нов карбуратор. Ќе видам само дали ќе остане 4 вентилски или ќе се конвертира во 2 вентилски. Тоа мајсторот ќе каже. Значи малку повеќе живот да му се даде, кога ќе тргнам од семафор да забрза подобро до 50-60км/ч, толку. Исто и преносот ќе се види, ламелата е нова мислам, варијатор и ролни си бара нови.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #12 на: 18 Април 2020, 17:52:31 pm »
@AllMightyMe  повели.
Се наоѓа под гиданот, на држачот за фаровите.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #13 на: 18 Април 2020, 20:11:27 pm »
Фала.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #14 на: 24 Април 2020, 20:09:58 pm »
Дечки, сакам фаровите да ги направам црни од внатре, значи тоа хромот да биде црн освен сочивото. Вака гледајќи го фарот, ќе изгубам нешто на светлина, сноп и слично доколку ги направам како што викам?
Друга работа, црвен и жолт транспарент спреј можам некаде да најдам, ќе ми треба за стоп светлото и трепкачите. За предните трепкачи можно е да останат такви какви што се, позади сакам жолти да бидат, но и за нив сеуште сум во размислување, да не дојде па многу шарено...

Машината е пуштена на операција, црните пластики се сите исчистени останува уште со средство за пластика да се поминат. Утре почнувам да спремам тоа што е за фарбање, на една ќе треба и лепење.