Не се лажете со фенси мобилни апликациички, земете си квалитетен K+DCAN кабел и инсталирајте INPA ако сакате доверливи податоци и целосна контрола на сите модули.
Имам и кабел имам и BMW Standard Tools, ама не ми се замара со праисториски софтвер а и овие дијагностики кои ги користам со помош на мобилната апликација не се хардкор кодирање, така да сосема ми е доволна оваа за андроид, која освен OBD2 адаптеро може да ја поврзам и со K+DCAN кабелот на телефон.
За употреба во официјален сервис: ISTA-d и ISTA-b.
За домашна употреба и независен сервис: INPA за дијагностика + NCS Expert за кодирање...се друго е основно и плукни залепи, aма ако ви брка работа ок.
ДПФ е за менување кога нивото на пепел ќе го надмине лимитот. Обично филтриве собираат некаде од 70-100 грама на пепел и после тоа дпф-то ќе биде прилично полн цело време и ќе прави чести генерации. 300 км во град со една регенерација е сосема нормално. На отворено тоа е некаде 600-700км макс. Чиста заблуда е дека возење на отворено му помагало некако на дпф-то. Се додека возиш во град нормални дистанци каде што моторот се загрева нема да имаш проблеми. Возење во град саат време на пример дури и во гужви нема ништо лошо да се случи и на долг рок. Но друго е кога идеш од дома до продавница 3км со кола и така секој ден.
А регенерации се еден континиуран процес кога нивото на soot mass ќе достигне 20тина грама. На отворено кога се вози да не заборавиме дпф-то всушност се полни многу побрзо НО поради самото возење на отворено со поголеми брзини затоа се постигнуваат и поголеми километражи.
Доколку се става пропишано масло во колата, ДПФ-то тој лимит на пепел (во зависност од физичката големина на филтерот) од 70-100 грама го достигнува некаде на 300.000-500.000км. Единствено нешто што штети на дпф е кога во тек на регенерација вие го гасите моторот, и неколку пати така допринесува филтерот да биде преполн со soot mass и тек тогаш ќе се упали сијаличката. Од тука всушност произлегува она фамозното дека нечини дизел за во град. НЕ, проблемот е што кратките дестинации како такви не овозможуваат регенерацијата како процес да биде успешен, за жал. Ова може да се случи и на нова кола со 100км изминати километри а може и никогаш на автомобил со поминати 300.000км.
Всушност кај мене кога ќе се погоди регенерација а сум во град, таа може да се случи дури и 2км со скоро ладен мотор пред се поради фактот што компјутерот така решил и преку тоа екстра вбризгување на гориво, температурата за неколку секунди во издувот постигнува 500 степени, нешто што е невозможно да се постигне дури и ако возите на отворено констатно 140км/ч и тогаш температурите нема да бидат повеќе од 350-400 степени.
Ова што го напиша колегата претпоставувам дека се однесува за VW, притоа треба да се има во обзир дека секој производител и мотор си има различни процедури и процеси.
Околу заблудите што ги спомна колегата, да појасниме малку:
Процес на регенерација на DPF: За да биде успешен еден циклус на регенерација, потребно е да се постигне висока температура(600c) во издувниот систем и да се одржува одреден период при што наталожениот пепел ќе согори и под зголемен притисок од издувните гасови(повисоки обртаи) постепено ќе излегува низ ауспух во форма на отровен гас со мирис на изгорена карамела и микроскопски канцерогени честици. За да се исполнат горенаведените услови, потребно е моторот да работи подолго време на повисоки обртаи, не е доволно тргни и застани по 100м, па дреми во лер 5мин, како што се вози низ повеќето градови.
Видови на регенерација:1. Спонтана - се случува по природен пат при возење подолго време со повисока брзина (кај BMW според упатство 15мин со 110км/ч), нормално нема што да се примети
2. Динамичка - се активира автоматски и на помала брзина, кога сензорот ќе осети дека притисокот во издувниот систем е зголемен. Автоматски се вбризгува дополнително гориво и тоа се приметува, моторот е погласен и потрошувачката зголемена, ако е автоматски менувач, менува брзини на повиски обртаи од вообичаеното. На ладен мотор кај BMW не се вклучува.
3. Сервисна - кога се активира рачно преку OBD, автоматски се вбризгува дополнително гориво и автоматски се држат повисоки обртаи. После ова потребно е веднаш да се направи и спонтана регенрација, за да се исфрли согорениот пепел и да изгори тоа што останало. (ова е најчесто последен обид да се измолзат пар километри од веќе запушениот DPF)
Заклучок: Редовно возење со константна брзина подолго време + квалитетно масло со препорачаниот вискозитет го продолжуваат животот на DPF.
Blagodaram .Ne pisav,jasni mi se dizelite so euro 5,podlaboko pristapuvam vo ucenjeto. Kolata ja vozam postojano na otvoreno,tocno deka dizel ne e postojano za vo grad. Rabotata so Carly e sto e mobilen,toj produkt e namenski za bmw,poddrska ima za site moduli i gi cita site senzori. Ako mislis za toa dali e tocen vo odnos na ISTA,da. Podatocite se doverlivi toa e kompletno provereno veke.
Jas kazav,kaj mene e slucaj so cesta regeneracija,nezavisno dali na otvoreno se vozi.Procesot na regeneracija go pratam preku Carly i toj se odviva normalno. Vo ovaa faza pribuvam da otkrijam dali dpf-ot e za menuvanje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
За твојов случај: Error кодови има? Грејачи? Релеј на грејачи? DPF? EGR?
Се пали сијаличка за грејачи кога ја старуваш или не?
Пали одма или вергла неколку пати?
Работи мирно во лер или варираат обртаи?
Влече нормално или послабо?
Се пали сијаличка за DPF?
Прашувам за грејачи затоа што има одредени модели на BMW кои нема да почнат регенерација ако има фаличен грејач/релеј...значи ако подолго време се возела така, долго време не се активирала регенерација и DPF-от се запушил.
За DPF-от да бидеш сигурен дека е запушен провери exhaust gas back pressure, прати колку е во лер и полека давај гас до макс, запиши си колку е на 2000, 3000, 4000, 5000rpm. Најди податоци колку треба да биде за 2.0d и спореди....ако вредностите се повисоки од референтните, тогаш запушен е.
Може и сензорот за DPF да е сјебан, провери и тоа, ама расипан сензор обично појавува други сипмтоми т.е. воопшто не се уклучува регенерација.
Вo принцип, штом често уклучува регенерација а се вози редовно на отворено, тогаш јбг време му е...ама провери ги овие работи од погоре прво.