Автор Тема: Alfa Romeo  (Прочитано 17338 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Одг: Alfa Romeo
« Одговори #15 на: 02 Март 2011, 15:53:30 pm »
Мене некако не ми фаќа око новиот дизајнерски јазик на Алфа. 159/Брера ми изгледаат ептееем добро, ама со Митото почнаа малку да испуштаат топката, а Џулиетата ми е тотален промашај. Така, ни ова не ми фаќа око нешто посебно.

Ја сум едини на кој што не му се свиѓа? У профил е копија на Лотус Евора, од напред е едноставно чудно, а од позади изглеа као да си ја видело мајка си гола..

Да си ми жив и здрав, баш истото го мислам како тебе. Ќе дополна само дека од позади изгледа како новите модели на ферари.
Зини да ти кажу.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #16 на: 02 Март 2011, 15:59:51 pm »

Dobro e, ali moze i bolje...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #17 на: 02 Март 2011, 18:05:27 pm »
@Cuore Sportivo

Да де, ти одма лично сваќаш, ко некој да ти ја навредува тебе алфата, па враќаш по нивните коли. :D

Може секаде да се бараат причините, и да, се слагам дека предходната филозофија на Алфа (Брера/159) повеќе ми се допаѓаше.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #18 на: 02 Март 2011, 18:34:48 pm »
Ја мислам дека Alfa фактички ја користи платформата на MiTo притоа
Мене некако не ми фаќа око новиот дизајнерски јазик на Алфа. 159/Брера ми изгледаат ептееем добро, ама со Митото почнаа малку да испуштаат топката, а Џулиетата ми е тотален промашај. Така, ни ова не ми фаќа око нешто посебно.

Ја сум едини на кој што не му се свиѓа? У профил е копија на Лотус Евора, од напред е едноставно чудно, а од позади изглеа као да си ја видело мајка си гола..

Да си ми жив и здрав, баш истото го мислам како тебе. Ќе дополна само дека од позади изгледа како новите модели на ферари.

Крф није вода :)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #19 на: 02 Март 2011, 19:55:39 pm »
Крф није вода :)

Точно така, тука посебно има сличност

Зини да ти кажу.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #20 на: 02 Март 2011, 20:05:18 pm »
Проблемот со Алфа Ромео е што веќе многу долго време не може да направи профит. Или нешто не е во ред со Алфа Ромео, или нешто не е во ред со Фиат како власник на Алфа Ромео. Што точно, не можам да претпоставам.

Хауевер, проблемите што ги гледам јас со Алфа Ромео се следните:

1. Недостаток на конзистентност во дизајн. Они одувек правеле убави возила, али прошливе 10 години 5 пати сменија дизајнерска филозофија на колите, и тоа драстично. Промената од 155 во 156 беше нормална. Од 156 во 157 скоро неприметлива, али од 157 во 159 драстична, а за промената од 159 во Мито/Џулиета да не праиме муабет. Ок, супер, 8C Competizione изгледа преверзно добро. Ама не мора секоја факинг кола да изглеа као таа. 8C е таканаречено halo возило - остави го да биде тоа.

2. Перцепција за низок квалитет. Донекаде, оправдано. Но и неоправдано. Ептем е приметлив напредокот во квалитет на возилата последниве пар години. За поздрав, но мислење кое го имале луѓе прошливе 30 години е тешко да се тргне.

3. Као во Алфа да не се сигурни во кој сегмент сакаат да се натпреваруваат. Целат на луксуз и спорт. Све у реду, ама у реален свет, не можат да се натпреваруваат (барем во очите на 90% од купувачите) со Германците. Реалност, тоа е тоа.

4. 159 = одлично изгледа, динамички ни блиску до конкуренција. Џулиета = динамички одлична, али на изглед чудна. И ова не е само мое мислење, туку на еден куп магазини.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #21 на: 02 Март 2011, 20:13:36 pm »
Za dizajnot barem nemoj da zboris, toa ti e golema greska. Moeto mislenje e deka niedna ne treba da nalikuva na druga, kako na primer golf 1, golf 2, golf 3....
toa za mene e najgolemo sranje sto postoi i navlekuvanje na klientela da trosi pari i kupuva ponivi verzii, sekoj koj ja ima predposlednata verzija nema da bide zadovolen, alfa se grizi za svoite kupuvaci. Jas ja imam 156 i voopsto ne mi e tesko koga ke pomine do mene 159 duri mi e super no sepak 156 poveke mi se svigja, toa stvar na vkus. Lazi mi ti kako se osekas koga pomladoto bratce na tvoeto leonce pominuva pokraj tebe.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #22 на: 02 Март 2011, 20:25:30 pm »
Ниеден бренд не го бранам слепо. Новиот Леон од надвор ми се свиѓа повеќе од мојот, особено кога е искомбиниран со добар бандаш. Од внатре, мојот е подобар.

Али реалноста е дека Алфа Ромео прошливе 10 години не може да се најде себеси под Фиат. За воља на вистината, не може ни Ланчиа, али ајде. Искрено, мислам дека ако улетаат Германците и VW ја купи Алфа Ромео сосе партали, ќе успеат да ја опраат работата.

Да, дизајн е субјективна работа, апсолутно. Али од што е убава Џулиетата, глеам дека продажба лета низ Европа и Алфа Ромео не знае што да праи со парите што ги заработува. Ај вака - тргни ја Алфа Ромео значката од неа, и стави некоја друга.. Стави значка од нешто друго.. Исто би ти била привлечна?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #23 на: 02 Март 2011, 20:36:54 pm »
Јас кога зборам за вакви рабори не лажам, никогаш на ништо не сум бил фан освен на нешто сам што сум го направил и нешт што сум дел од него. Кога се во прашање вакви работи доста чуден човек сум. Јас реков какво сака знакче нека има 156 и 155 тоа е колата на мојот живот, барем засега. Значи комплет вожња дизајн осет... Јас прв пат кога седнав и провозев Алфа ромео 156 на 14 години к..от ми се крена ко да гледам некое опасно пиче голо да се мази пред мене, тоа често не се случува. Иначе да имам и коли од други марки што ми се свиѓаат, на пример многу му имам ќеиф на твојот леон, на новиот воопшто и порадио тоа што го направија новиот престана да се цени стариот. За мене голема трагедија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #24 на: 02 Март 2011, 20:45:08 pm »
Алфа не ја возиш, Алфа ја живееш... толку.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #25 на: 02 Март 2011, 21:33:34 pm »
Spored mnogumina (me included),najdobrata ....

Engine size: 2959 ccm (180.56 cubic inches)
Fuel type: Gasoline
Seats: 2
Drive: Rear wheels
Transmission: Manual, 5-speed
Engine and transmission
Engine location: Front, longitudinal
Displacement: 2959 ccm (180.56 cubic inches)
Engine type: Inline, 6 cylinder
Max power: 211.00 PS (155 kW or 208 HP) at 6200 Rev. per min.
Max torque: 245.00 Nm (25.0 kgf-m or 180.7 ft.lbs) at 4500 Rev. per min.
Compression: 10.0:1
Bore x stroke: 93.0 x 72.6 mm (3.7 x 2.9 inches)
Fuel system: Injection
Valves per cylinder: 2
Fuel control: Overhead cam (OHC)
Gearbox: Manual, 5-speed
Speed and acceleration
Top speed: 233.0 km/h (144.8 mph)
0-60 miles: 7.0 seconds
Power/weight ratio: 0.1675 PS/kg
Exterior and interior
Max no. of doors: 4
Passenger space: 4140 litres (1,094 gallons)
Steering, brakes and tires
Turn circle: 11 m (433.1 inches)
Front tire dimensions: 225/50-ZR16
Rear tire dimensions: 225/50-ZR16
Dimensions and weight
Weight: 1260 kg (2,777.8 pounds)
Overall length: 4670 mm (183.9 inches)
Overall width: 1740 mm (68.5 inches)
Overall height: 1320 mm (52.0 inches)
Ground clearance: 130 mm (5.1 inches)
Wheelbase: 2520 mm (99.2 inches)
Fuel capacity: 50.0 litres (13.21 gallons)
Other specifications
Country of origin: Italy

Auta kako Mito i Guilietta nemaat nisto zaednicko so ova pogore...
« Последно менување: 02 Март 2011, 21:40:21 pm Stratro »

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #26 на: 02 Март 2011, 22:16:28 pm »
абе шо прајте муабет у темава, ставајте само слики и ќутете и дркајте ;D тоа е муабетот со алфа само ја гледаш и уживаш секој коментар е непотребен и однапред познат :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #27 на: 03 Март 2011, 03:59:29 am »
Проблемот со Алфа Ромео е што веќе многу долго време не може да направи профит. Или нешто не е во ред со Алфа Ромео, или нешто не е во ред со Фиат како власник на Алфа Ромео. Што точно, не можам да претпоставам.

Хауевер, проблемите што ги гледам јас со Алфа Ромео се следните:

1. Недостаток на конзистентност во дизајн. Они одувек правеле убави возила, али прошливе 10 години 5 пати сменија дизајнерска филозофија на колите, и тоа драстично. Промената од 155 во 156 беше нормална. Од 156 во 157 скоро неприметлива, али од 157 во 159 драстична, а за промената од 159 во Мито/Џулиета да не праиме муабет. Ок, супер, 8C Competizione изгледа преверзно добро. Ама не мора секоја факинг кола да изглеа као таа. 8C е таканаречено halo возило - остави го да биде тоа.

2. Перцепција за низок квалитет. Донекаде, оправдано. Но и неоправдано. Ептем е приметлив напредокот во квалитет на возилата последниве пар години. За поздрав, но мислење кое го имале луѓе прошливе 30 години е тешко да се тргне.

3. Као во Алфа да не се сигурни во кој сегмент сакаат да се натпреваруваат. Целат на луксуз и спорт. Све у реду, ама у реален свет, не можат да се натпреваруваат (барем во очите на 90% од купувачите) со Германците. Реалност, тоа е тоа.

4. 159 = одлично изгледа, динамички ни блиску до конкуренција. Џулиета = динамички одлична, али на изглед чудна. И ова не е само мое мислење, туку на еден куп магазини.

Ја па она Хауевер мислев дека го пишал некој Хувер :D

Не постои Алфа 157
 Неможе Алфа во последниве 10 години 5 пати да смени дизајн бидејќи 156 траеше 8 години, 147 скоро 10.

Не мора да значи дека све што е најпродавано е најдобро. Можеби како транспортно средство да, али оној кој сака Ауто со генетика друг избор нема, само Алфа Ромео.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #28 на: 03 Март 2011, 08:18:46 am »
Грешка, мислев на 156.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #29 на: 03 Март 2011, 09:58:51 am »
Профитот на компанијата според мене не е генерално мерило за тоа дали некоја марка прави успешни возила. Се зависи и од целната група на купувачи која настојува да ја погоди со некој или повеќето од своите модели. Алфа од секогаш тежела кон она спортското и тие возила не се за секого, како на пример Голф кој е народно возило и кој го возат од земјоделци и ставаат во него копачи и лопати па се до господа кои не ставаат во него ништо повеќе од актовка и лап топ. Алфа не е ниту за едните ниту за другите според мене и со повеќето од своите модели тежнеат да ги придобијат вљубениците во спортките возила а тие не се многу па и не може да прави профит како VW,  кој со повеќето од своите модели ги брка широкоте народни маси. Оние кои уживаат во спортскиот дух на возењето и префектниот дизајн ќе се најдат себеси седнати во Алфа под услов да имаат доволно евровизиски за да го задоволат.
Колега od Скопје има Црна Алфа 159 JTDm 1.9  ремапирана и има како што тој кажа 185 кс. Еднаш ја имам возено и колата е одлична иако не сум заљубеник во спортски возила.
« Последно менување: 03 Март 2011, 10:02:41 am Sportex »