Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 742471 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #2025 на: 27 Декември 2015, 19:30:44 pm »
Ја живеам пред влада Џони.... Слаб ти е нешто аргументот. :P

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #2026 на: 27 Декември 2015, 19:44:37 pm »
NA 28DEKEMVRI VO 17-00 CASOT ;D ne tuku kuckajte tuku utre pred vlada  ;)

Ќе одам секако, но и пред не цела година бев на еден протест за чист воздух (се собраа 200). На еден протест сега скоро не успеав да одам но ми кажаа дека едвај и 200 имало. Поразително всушност е сознанието колку малце вистински сме спремни да се „жртвуваме“ за сопствното здравје. Солидрноста одмана исчезнала од списокот на лични особини што ги имаат поединците што живеат овде и се нарекуваме „народ“. Но ова е особено интересен феномен, кога сериозно сме изложни на директен ризик од сериозни забаолувања и трајни последици по нашето здравје, ние седиме дома делкајќи реалит шоуа, турска шунд џ продукција и политизирани средства за себелоботомизирање, наместо да одиме да земеме цевка и да сработиме нешто.

Дури ме изненадува тоа као не носиме маски за заштита, иако една N95 или хируршка маска е поевтина од кафе во Броз Кафе, а таму се седи надвор на добри 600 микрограми/метар кубен PM10 честички.  
« Последно менување: 27 Декември 2015, 19:57:45 pm bramovsk »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2027 на: 27 Декември 2015, 19:51:01 pm »
„Од дамна е лоша идејата некој да се жртвува за оваа држава и овој народ“

Ова е реалноста иако не се сложувам со погоре напишаното.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #2028 на: 27 Декември 2015, 19:55:33 pm »
Добро ама изразувањето на незадоволството затоа што нема воздух во градот не е тема солидарност, туку самодобрана.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #2029 на: 28 Декември 2015, 11:11:18 am »
https://www.facebook.com/events/501972323309086/

Еден наш бивши (ваљда) член имаше многу по конструктивни предлози..
Не се слагаме за се, али за ова да.

1. Итна, макар и делумна гасификација.

2. Субвенционирано парно греење. Парното треба да биде најевтиното, а не најскапото греење.

2.а. Акција за бесплатно приклучување на парно на оние кои се исклучиле заради високата цена.

3. Законски регулирана топлинска изолација на објектите. Доколку топлината истекува безвезе од објектите, џабе трошиме енергија! Секој киловат-час заштедена енергија е киловат-час суперчисто создадена енергија!

4. Радикално зголемување на цената на огревното дрво, освен за домаќинствата во руралните средини каде што нема алтернатива. (дрвото да се продава по две различни цени во зависност од тоа кој и зошто го купува, слично на „црвена нафта“ шемата).

4.а. Спречувањето на дивата сеча на дрва треба да се третира како врвно национално безбедносно прашање. Шумската полиција да добие широки овластувања, како и значајно зајакнување во бројност, обука и опрема.

5. Строг еко-тест при регистрацијата на моторните возила.

5.а. Сообраќајната полиција да запира и исклучува од сообраќај возила кои очигледно чадат и смрдат. Возилата кои заради старост и/или неисправност многу чадат и смрдат треба да патуваат до најблискиот мајстор или - ако не се поправа - отпад.

6. Најобична електрифицирана железничка пруга по левиот брег на реката Вардар, од Илинден до Сарај, со што градскиот сообраќај ќе се растерети од патници кои само транзитираат низ централните градски подрачја. Ем помалку автобуси низ град, ем попразни, поудобни и попривлечни за граѓаните кои сега и за најкратки релации палат кола.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2030 на: 28 Декември 2015, 11:19:04 am »
Па истите предлози цело време се вртат кај (вистински) образованиот народ. Не е некоја филозофија тешка. И тука сме ги кажале во темава.

Филозофијата е кај неписмениот граѓанин, кој сака да се направи пар-непар и не разбира умствено што е суштината на проблемот, туку нагаѓа со својот ум, и згора на тврди работи за кои нема никаква поткрепа. Јас на темава во многу наврати студии сум ставал и истражувања за загаденоста во светски рамки и пред се изворот на истите.

П.С. Решението е кристално јасно во поглед на следното:
--- Што и да правиш со автомобилите и индустриските капацитети резултатот во загадувањето зимно време ќе е незначителен. ---

Кога ова ќе го сфати народот ќе има простор за дискусија.
« Последно менување: 28 Декември 2015, 11:25:40 am Deni »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2031 на: 28 Декември 2015, 12:48:33 pm »
Народот ниту е интелегентен ниту е негова работа да го сфати тоа. Институциите треба да го сфатат.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #2032 на: 28 Декември 2015, 13:13:14 pm »
Decki razberete gradov e prenatrupan,preizgraden,prezakrcen so vozila..Zgradi na sekoj kjos provev nema nikakov..Zasto cim duvne vetre malce sve se rascistue i mozes od aerodrom da go vidis gjorce..Provevot na vozduhot e najgolemiot problem vo gradov...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #2033 на: 29 Декември 2015, 12:23:40 pm »
Институциите знаат каде лежи проблемот.

Домаќинствата, палењето на се и сешто во огнишата и палење на се и сешто од страна на (ќе бидам политички коректен) дивите ромски населби и депонии.

За да се спречи ова потребни се две работи:

- Строга инспекциска контрола на општинските инспектори за животна средина (а не да дремат по канцеларии)
- Задолжително поставување на филтри на оџаците на секое домаќинство (ова може и да се субвенционира)

Лек за целата ситуација е
- Потполна гасификација
- Строга контрола (пред се полициска) на ромските населби, да се спречи палењето на ѓубре, гуми и сл.

Како што знаат да наплаќаат за радиодифузна такса, како што знаат да бараат данок на имот, ќе знаат да спроведат и „Филтеризација“ на згради и куќи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2034 на: 29 Декември 2015, 12:51:17 pm »
Пошто уз миграција ми отиде постот, еве го пак:

После околу 1 час изложеност на „воздух“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #2035 на: 29 Декември 2015, 12:56:07 pm »
машала. дефинитивно се исплати во инвестирање во ова

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2036 на: 29 Декември 2015, 16:05:58 pm »

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2015/09/02/wood-burners-worse-than-cars-for-contaminating-air/
Цитат
REDUCING the use of wood-burning stoves in Launceston led to a sharp fall in deaths from respiratory diseases and heart failure, a study published today says.

Ма џабе:

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #2037 на: 29 Декември 2015, 19:38:05 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Велештрумф, каде ја има оваа маска, што пари е и најбитно колку штити од ПМ2.5 и ПМ10?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2038 на: 29 Декември 2015, 20:30:25 pm »

Ги има овие по аптекиве?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2039 на: 29 Декември 2015, 23:23:08 pm »

Велештрумф, каде ја има оваа маска, што пари е и најбитно колку штити од ПМ2.5 и ПМ10?

Ги има овие по аптекиве?

Ги нема по аптекиве, нарачана ми е од ибеј.

За подетални информации во врска со маската и филтрирањето, посетете ја http://totobobo.com .

Успут, уште една фотка со "износени" филтри, и нов, чист филтер:

#ИмаРазлика
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.