Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 694922 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10338
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4470 на: 24 Јануари 2021, 14:20:18 pm »
Пред неколку недели се враќав во Скопје од Катланово и сакав да скокнам до Хубо па фатив по обиколница.

Пред исклучувањето од обиколницата навлегов во убаво смрдливо тесто па одлучив да ја извозам цела до Сарај да видам до каде се протега смогот. Инаку се гледаше дека градот беше обвиен со смог, особено густ и по боја жолтеникав беше потегот од отприлика Центар кон Ѓорче.

Можам да кажам дека најгусто и најсмрдливо беше додека возев по булеварот од Сарај низ Ѓорче, кај пазарчето почна да се проретчува.

Има еден период, најчесто кога ќе зајде сонце, без разлика дали зима или лето, нешто опасно смрдливо се пали во пределот Сарај, Кондово, Шишево, Грчец... После неколку часа, се смирува смрдеата, си продолжува накај Лисиче, за таму да се концентрира.  :D
Да, тој перид беше, кога излегов од Хубо се стемнуваше веќе.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7303
« Одговори #4471 на: 24 Јануари 2021, 16:26:30 pm »
Пак сте политички некоректни, сецкана гума у кеса има поголема енергетска вредност од било кој друг енергенс и е најеколошки и економски најдостапен. Тоа што вас не ви текнало е друга работа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9025
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4472 на: 24 Јануари 2021, 16:52:30 pm »
Јас само алудирам на тоа дека на толку време поминато, сите фабрики треба да се дислоцираат надвор од град.

Толку е едноставно.
60 години поминале, Цементара е практично на сред Скопје.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #4473 на: 24 Јануари 2021, 21:33:23 pm »
Те То како енергенс и производствен процес е еколошка централа, НО...

http://te-to.com.mk/technical-part/replacement-of-sulfuric-acid-storage-tank/

Е сега какво влијание има таа огромна потрошувачка од 1 ТОН дневно, нека ми појасни некој поупатен во третман на води.

Sometimes, when an air pollutant, such as sulfuric acid, combines with the water droplets that make up clouds, the water droplets become acidic, forming acid rain. When acid rain falls over an area, it can kill trees and harm animals, fish, and other wildlife. Acid rain destroys the leaves of plants.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44594
  • Il Moderatore
« Одговори #4474 на: 24 Јануари 2021, 22:00:48 pm »
Јас ако разбирам, се користи за регулирање на PH вредноста на водата што се користи, што според некоја логика би значело дека водата што ја користат е со PH вредност поголема од 7 (базна), и ја регулираат до PH неутрална со помош на додавање на сулфурна киселина. Ако дозирањето е правилно, тогаш додадената киселина ќе биде неутрализирана од базната вода, и нема да има кисели дождови. Ова, вака теоретски. Не значи дека ако додаваат киселина во водата дека настануваат одма кисели дождови. За киселите дождови, многу полоши беа топланите на мазут.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #4475 на: 24 Јануари 2021, 22:34:19 pm »
Јас ако разбирам, се користи за регулирање на PH вредноста на водата што се користи, што според некоја логика би значело дека водата што ја користат е со PH вредност поголема од 7 (базна), и ја регулираат до PH неутрална со помош на додавање на сулфурна киселина. Ако дозирањето е правилно, тогаш додадената киселина ќе биде неутрализирана од базната вода, и нема да има кисели дождови. Ова, вака теоретски. Не значи дека ако додаваат киселина во водата дека настануваат одма кисели дождови. За киселите дождови, многу полоши беа топланите на мазут.
Мислам (од искуство со ладилни кули) дека ја користат за да намалат/исчистат наслаги од минерали (бигор). Али убаво би било да измерат состав на воздухот во близина на централата.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10596
« Одговори #4476 на: 24 Јануари 2021, 22:34:40 pm »
И so2. Рњакцијата ќе резултира во сол. Натурај сол на нелое домаќо цвеќе и следи што ќе се случи со него. Ама поарно е од база.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4477 на: 24 Јануари 2021, 22:42:45 pm »
Мислам (од искуство со ладилни кули) дека ја користат за да намалат/исчистат наслаги од минерали (бигор). Али убаво би било да измерат состав на воздухот во близина на централата.
Види, јас не знам, јас само се надевам дека ТеТо е помало зло од топланите на мазут, кои оставаа прекрасни флеки по колите (доколку се сеќавате), а за кисели дождови и да не праиме муабет.
Она што го прочитав од линкот погоре: Improved health and safety conditions for the employees by filling the tank directly from the cistern within its full capacity of 22 tones which is enough for two months of operation;

тоа значи дека дневно се користат околу 0,3 тони? Веројатно у Скопје повеќе шибаме киселина у Вардар у саат време, чистејќи ВЦ шољи....

Како и да е, веројатно може некаде во некоја архива да се најдат мерња на просечно количество сулфур во воздухот пред и по ТеТо.
Пак, не дека ги бранам, туку едноставно мислам дека е подобро решение од било што до сега што сме имале.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4478 на: 24 Јануари 2021, 23:17:20 pm »
Da te potseta samo deka hcl i h2so4 ne e isto, a vo vardar shibame i detergenti(bazi) pa ne eproblem solnata kiselina, naprotiv mnogu povekje detergentite se frka.
Imashe edna teorija deka site antibiotici shto gi popivame zavrshuvaat vo vardar kade shto kje se sretnat so razni vidovi bakterii i ostali stvari, no ne znaa ova kolku e taka.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4479 на: 24 Јануари 2021, 23:21:11 pm »
Јас знам дека не е исто hcl i h2so4, затоа и не кажав дека фрламе сулфурна киселина, туку киселина.
Нејсе. Најкористена хемикалија општо во индустријата е сулфурна киселина. (прашај дневно колку сулфурна користи Макстил).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4480 на: 25 Јануари 2021, 00:04:10 am »
Па за сулфурна беше муабетот, али нвз.
Зна дека е користена масовно сулфурната, ама поарно да не знам, и онака не можам да сменам многу, ноти да им понудам замена. Ваљда се компензират со детергентите, секој ден периме, мада и продуктот не  е нешто баш нај нај еко френдли, ама боље е од база/киселина.
За оџаците сигурно има филтри, ама ние дпф вадиме, па сега на фабрила ќе ставаме...

• Легенда
« Одговори #4481 на: 25 Јануари 2021, 00:09:40 am »
Сулфур, фосфор, азот, неон, ксенон...

Кафе.

Дислокација, бре.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10338
« Одговори #4482 на: 25 Јануари 2021, 00:19:39 am »
Ко божем не знаеш дека градовите настанале околу индустриски капацитети, во спротивно ќе си останале села :)

• Легенда
« Одговори #4483 на: 25 Јануари 2021, 01:19:51 am »
Тоа е историја. Кафе.

Дајте малку иднина.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067