Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 742720 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4080 на: 30 Декември 2018, 22:21:29 pm »
како разбрав законот за налепници мислат брзо да го усвојат... е сега друго ми е прашањето, кои ќе бидат МЕРИЛАТА за загадување ???
Едно е составот на издувните гасови, мерен, друго е година на производство ( тешка глупост), трето е фактички податоци фабрички за возилата
А многу важен елемент е и КОЛКУ некое возило ВОЗИ годишно  и кумулативно загадува!!!
Зошто на технички да не се евидентира помината километража ( и исправност на километража) кога веќе се усвоија кај нас  драконски  казни за чепкање на километражата ???
Исто така треба да се санкционира  работа на моторот во место подолго од некој период ( н.пр. 2-3 минути), мерка што веќе ја има во законска регулатива и пракса во некој држави...

Кој е овој закон за километражи и кои се казните?

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #4081 на: 31 Декември 2018, 21:46:22 pm »
како разбрав законот за налепници мислат брзо да го усвојат... е сега друго ми е прашањето, кои ќе бидат МЕРИЛАТА за загадување ???
Едно е составот на издувните гасови, мерен, друго е година на производство ( тешка глупост), трето е фактички податоци фабрички за возилата
А многу важен елемент е и КОЛКУ некое возило ВОЗИ годишно  и кумулативно загадува!!!
Зошто на технички да не се евидентира помината километража ( и исправност на километража) кога веќе се усвоија кај нас  драконски  казни за чепкање на километражата ???
Исто така треба да се санкционира  работа на моторот во место подолго од некој период ( н.пр. 2-3 минути), мерка што веќе ја има во законска регулатива и пракса во некој држави...

Кој е овој закон за километражи и кои се казните?
имаше во медиуми пред 4-5 месеци мислам, а дека во ЕУ стапиле на сила закони со кој драконски се казнува менување на податоците во компјутерот,  едитирање на вредноста за вистинските поминати километри, а која услуга  до скоро ја нудеа и по огласи... е сега дали кој нас веќе е усвоен тој закон, кој се казните не знам... Тука има и друга работа, кај нас се возат и стари возила со механички километражи, кој исто може да се враќаат, а има и возила со неисправни километражи, уште полошо и со неисправен брзинометар !!! незнам дали на технички се проверува тоа или може да се помине, исто како и со заварена кука....

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #4082 на: 01 Јануари 2019, 12:32:51 pm »

Данокот за гориво е данок за гориво. Кој колку гориво купил толку данок платил за истото. Колку паркинг користел, колку патарини поминал, толку платил за тие услуги. Итн.

Да не мешаме баби и жаби.
Налепниците не се за ништо друго освен за загадувањето. Прашањето е кој повеќе загадил.
Малку да те исправам!

Налепниците не се за ништо друго освен за ПОЛНЕЊЕ БУЏЕТ. Прашањето е кој повеќе загадил.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #4083 на: 01 Јануари 2019, 21:13:23 pm »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #4084 на: 01 Јануари 2019, 21:25:28 pm »
Хамбург како огромно пристаниште од чудовиштата од бродови има невидено загадување, така да ова е само уште една голема глупост

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #4085 на: 03 Јануари 2019, 08:44:28 am »
Законот за возила (за налепниците и сл) е веќе во собраниска процедура ама моментално се зафатени со промена на името на државата, не знам како мислат да го спроведат законот кога ќе се донесе одлука на пример да се забрани сообраќај на коли што се во црвена и жолта категорија, а некој (како мене) треба детето да го однесе во градинка (една точка), сопругата на работа (друга точка) и јас на работа да стигнам (трета точка), како ќе го изведам тоа со автобус (макар бил и бесплатен), а за со такси финансиски не е можно таква операција, не разбирам, ќе ги казнуваат луѓето за тоа, ќе го дотепаат народот, Еуро 5 и нагоре се помалку од 10 % од возилата кај нас, ебати копи пасте мерката од Штутгард каде знаеме кој е стандардот
Своерачен потпис ;)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #4086 на: 03 Јануари 2019, 09:25:50 am »
Тој закон и да се донесе во пракса ќе биде тешко да се спроведе баш од причините што ги наведе. Сите ќе си возат како и до сега само со поголема доза на стрес од жацо да не ги казни.

Додека се донесе и почне со наводно спорведување Пролетта ќе дојде и толку од тоа. Чиста политичка мерка за собирање глас-два повеќе пред избори како ете работат нешто.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #4087 на: 03 Јануари 2019, 15:30:13 pm »
Таа мерка може само да изгуби гласови, не и да добие.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #4088 на: 03 Јануари 2019, 15:46:07 pm »
Ама они не мислат така.................како и за се друго.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4089 на: 03 Јануари 2019, 15:59:21 pm »
Објективно се жалите, ама никој не спомнавте гасификација.
Eпа кој ни е крив кога активно не го бараме решението? Кога не плачеме, не протестираме во јавност?

Вака уште 100 години нема да решат проблемот. Ама ќе ни ги мачкаат очите и ќе не прават будали со вакви „мерки“ како налепници за забрана за возење кога е позагаден воздухот. И ќе не прават будали кога тоа нема ништо да смени, а нема ништо да смени затоа што едно ќумбе за само 4 саати горење загадува повеќе од 1000 аутомобили за цел ден возење (ок, со просек од 30км на ден).

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4090 на: 03 Јануари 2019, 17:53:50 pm »
Интересна работа неколкуте шатори на Водно и двајца без тројца ја сопреа гасификацијата. Од друга страна избраа нелегални претседател на собрание, ја игнорираа одлуката од референдумот, уценија неколку пратеници и на пат се да го сменат името. Пред да дојдат на власт кењаа колку е лошо да се има новогодишен пречек на плоштад...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4091 на: 03 Јануари 2019, 18:02:15 pm »
Мислиш на гасоводот за Косово и за Западна Македонија?
Или на некоја друга гасификација?

Гасоводот за Косово и за Западна Македонија има можност и да не му ебе матер на Водно, за да стигне до Косово и до Западна Македонија.

Само сакав да расчистиме за која гасификација зборуваме. Инаку те разбирам што кажуваш. Се сведува на тоа што го кажав, не правиме никаков отпор за страњава што ни ги прават.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4092 на: 06 Јануари 2019, 19:43:07 pm »
Данокот за гориво е данок за гориво. Кој колку гориво купил толку данок платил за истото. Колку паркинг користел, колку патарини поминал, толку платил за тие услуги. Итн.

Налепниците не се за ништо друго освен за загадувањето. Прашањето е кој повеќе загадил.
3 denara na sekoj litar nafta plakjas za toa onadeno zelenilo.kako nema vrska ? Baska strucnjakot brkoduli konstantira deka problemot e do ognot. Pa koj gjaol da redi nalepnici, istiot toj ?
https://lider.com.mk/makedonija/makraduli-koledarskite-ognovi-pokazaa-deka-glaven-zagaduvach-na-vozduhot-vo-skopje-e-greenjeto-na-drva/
https://kanal5.com.mk/articles/355102/makraduli-ekoloshki-nalepnici-za-vozilata-i-subvencii-za-elektrichni-i-hibridni-vozila
aj v godina umeso ogin sekoj po eden radijator kje donese od doma ebago... Nz mene ova uopshte ne mi e logocno so nalepnicive
ти знаеш колку гласачи ќе се напалт на таа мерка дека стикерот е многу европска и топ работа и ќе ги поддржат? Треба да се избориме за подобар стандар, демек некој вози кола од 20 год за тебе (или мене) од инат да не труе ? А не да се бориме за стикери... И ако останит загаденоста пак иста Шу прајме тогаш? После коледарскиот гогон демек скопје ќе биде чисто ? На лето чисто е ? Ама и ние како народ не се замараме, освен вемеро-сдсм не ни е ништо битно изгледа...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4093 на: 09 Јануари 2019, 11:31:21 am »

3 denara na sekoj litar nafta plakjas za toa onadeno zelenilo.kako nema vrska ? Baska strucnjakot brkoduli konstantira deka problemot e do ognot. Pa koj gjaol da redi nalepnici, istiot toj ?
https://lider.com.mk/makedonija/makraduli-koledarskite-ognovi-pokazaa-deka-glaven-zagaduvach-na-vozduhot-vo-skopje-e-greenjeto-na-drva/
https://kanal5.com.mk/articles/355102/makraduli-ekoloshki-nalepnici-za-vozilata-i-subvencii-za-elektrichni-i-hibridni-vozila
aj v godina umeso ogin sekoj po eden radijator kje donese od doma ebago... Nz mene ova uopshte ne mi e logocno so nalepnicive
ти знаеш колку гласачи ќе се напалт на таа мерка дека стикерот е многу европска и топ работа и ќе ги поддржат? Треба да се избориме за подобар стандар, демек некој вози кола од 20 год за тебе (или мене) од инат да не труе ? А не да се бориме за стикери... И ако останит загаденоста пак иста Шу прајме тогаш? После коледарскиот гогон демек скопје ќе биде чисто ? На лето чисто е ? Ама и ние како народ не се замараме, освен вемеро-сдсм не ни е ништо битно изгледа...

МАКРАДУЛИ, ПРЕВЕДЕНО СРПСКИ = MA KRADU LI UPM :D ;D ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4094 на: 09 Јануари 2019, 11:45:07 am »
MA KRADU LI UPM :D ;D ;D

Еааахааааа... Уште прашуваш!  ;D