Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 744939 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3975 на: 13 Декември 2018, 00:26:15 am »
Retko koe grejno telo na tvrdo gorivo deneska nema sekundarno sogorevanje, bas  ova oginot od dupcinjava me zaprepasti prv pat koga pocnav da se gream so pecka na drva, srpska Tim sistem, da se donese plin prv ke se ustekam, nema cepenje, gjubre, redenje, vlecenje...ke mi nedostasuva mirisot na drvo, no se od frizider, greenje, gotvenje, klima, bojler ke steknam na plin... Takov I mi bese planot so 500 litarska Boca ukopana da se gream, no kaminot na plin koj go planirav bara  kontinuiran pritisok I dotok za da raboti, pa samo so tretina od bocata ke funkcionirase...

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #3976 на: 13 Декември 2018, 00:43:04 am »
Добро, ти функционираш релативно добро и многу помалку загадуваш од другите со ќумбиња. Само сепак јасно ти е дека твојата печка во најдобриот случај има 60 до 63% согорување? И тој процент на согорување е кога доводот на воздух ти е пуштен на најмногу. Провери во документацијата од печката, ако ја чуваш а веројатно ја има и на нет (барем кај српските произведувачи).

Ти претпоставувам дека малку го намалуваш доводот на воздух, па да кажеме имаш ~50% ефикасно согорување. Ете и декларираните 63% нека бидат. Секако најмалку 37% од дрват ти бегаат неискористени со чадот. Замисли тоа е повеќе од една третина (а веројатно половина) од дрвата.
Toa што бега освен зијан е и загадување, како што самиот кажа. Многу помалку загадување од комшијата кој „штеди“, ама сеуште загадување повеќе од 1000 еуро 2 автомобили заедно.

Вака го местам дотокот на воздух

А вака издувот

И на вака наместено, одличен пламен има. Ако нема добро согорување, веднаш се познава по стаклото, започнува црно да се налепува на стаклото.
И кога го има тој пламен, надвор речиси и да нема видлив чад. Баш ке пробам да ти доловам ако може да се види преку ден дека речиси и да не се познава чадот.

Е сега оваа печка има една маана, а тоа е ако ставиш малку дрва и тие ќе горат, но пламенот нема да биде доволно висок за да го загрее горниот дел и автоматски дрвата ќе горат, а ќе биде ладно. Затоа мора малку да се ложи, и во глобала во дневна е 25-26 степени, по другите соби 2-3 степени поладно.
Додуше да имам клима и неа би ја терал на 25-27 степени пошто обожавам топлина.

Иначе немам никаква документација пошто е купено мислам пред 8 години половно за релативно доста ефтини пари.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #3977 на: 13 Декември 2018, 08:46:50 am »
Cementara preku den dodeka IMA inspekciska sluzba mozebi vklucuva filtri, no koga ke zajde sonceto... 2 nedeli go nosam maliot na 4-ka go 6-20 sabajle do 11 oktomvri, ne mozam da ja opisam bojata od odzakot na drug nacin osven oker, a lani kolku sto se sekavam od zgradite kaj meckarov se zalea za tezok smrad I nemoznost da izluftiraat sabajlecki, baska sto kako katalizator za proces  za stvaranje cement koristat seckana guma so amin na opstina/drzava...podmackano...
Веќе 5 год јавна "тајна" е сецканата гума од увоз, највеќе од Грција...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #3978 на: 13 Декември 2018, 11:09:11 am »
Ама не загадуваат они, гледате прават и отворени денови кога они сакаат, ги канат сите да видат како не загадуваат.  Башка и награди од државата добиваат демек еко френдли се.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3979 на: 13 Декември 2018, 11:12:56 am »
Retko koe grejno telo na tvrdo gorivo deneska nema sekundarno sogorevanje...

99% од ќумбињата што се нудат по продавнициве, немаат секундарно согорување. Ѕирни во првата продавница па види и сам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3980 на: 13 Декември 2018, 11:15:21 am »
ako e destilirsaat gumata, stvarno ne zagaduvaat ( barem ne niz odzak, sekako jalovinata treba da se frli ), ali ne e samo toj problem. Baska sekoja god. cementarnica, domakjinstva ne znam ti shto, istite muabeti se vrtat a nikakvi aktivnosti po tie prasanja.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 620
« Одговори #3981 на: 13 Декември 2018, 17:12:30 pm »
Decki da preporacate nekoj dobar procistuvac na vozduh od koj ste zadovolni ;D ;D ;D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3982 на: 13 Декември 2018, 17:14:40 pm »
Средно Водно :D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #3983 на: 13 Декември 2018, 17:19:39 pm »
Decki da preporacate nekoj dobar procistuvac na vozduh od koj ste zadovolni ;D ;D ;D

Имаш деновиве акции во Нептун, Техномаркет, Сетек за прочистувачи за воздух. Ги даваат со попуст а и на рати без камата. Разгледај BlueAir и Winix, tie kako што читав се по квалитетни кај нас. Додека гледав денеска баш имаат и Roventa, Tefal, Philips, MyAir, Gree, CrystalAir, доста модели за избор има донесено по продавнициве, верувам ќе најдеш што и да бараш.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 620
« Одговори #3984 на: 13 Декември 2018, 17:36:14 pm »

Имаш деновиве акции во Нептун, Техномаркет, Сетек за прочистувачи за воздух. Ги даваат со попуст а и на рати без камата. Разгледај BlueAir и Winix, tie kako што читав се по квалитетни кај нас. Додека гледав денеска баш имаат и Roventa, Tefal, Philips, MyAir, Gree, CrystalAir, доста модели за избор има донесено по продавнициве, верувам ќе најдеш што и да бараш.
Бев денес во сетек
разгледав има убави понуди, мислев некој од членовите да препорача некој модел што го има купено претходно  и е задоволен, малце сум скептик за овие работи  ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #3985 на: 13 Декември 2018, 18:07:23 pm »
Ако си скептик ич не троши пари :)

На прочистувачот му е потребна длабока верба :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3986 на: 13 Декември 2018, 18:21:31 pm »
Шаоми? Дома ти е чисто секако, а за надвор секако не ти брка работа. Е сега ти си знаеш. Дур излуфтираш на пример пола саат ќе имаш 300 пм, после ќе падне на 20...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #3987 на: 13 Декември 2018, 20:44:38 pm »
Мене ме интересира дали некој мерел колку е загадено дома со затворени врати без прочистувач.

И дали со прочистувач приметувате разлика со прашината по дома?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3988 на: 13 Декември 2018, 21:13:55 pm »
Јас имам еден Rainbow прочистувач од презентација на истата машина на стариве поклон им го дале. Го немам од дамна користено, ама кога сме го користеле, зависно од фрекфенцијата по дома, некогаш за 3-4 дена, некогаш за недела, водата се зматуваше и тоа распрскувачот во самиот прочистувач фаќаше лигаво нешто како алга. Знам се ставаа аромати во водата и испушташе фин мирис.
Треба на тераса едно попладне да го оставам да видам што ќе собере од воздухов надвор.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3989 на: 14 Декември 2018, 00:20:10 am »
Пиша некој дека се осеќа разлика, ама воздухот дома е драстично почист него тој надвор. Види, не дека е на одмет, ама ако си скептичен ... Ем на пример надвор е 200 пм, дома ти е 30-40, ова ти чисти на 15-20 пм колку што разврав.
Зоки златен не секоја нечистотија се озогласените пм честици т.е. не е секоја нечистотија толку штетна, покрупната прашина ти се филтрира во носот а и да се залепи на плуќата нема да се контаминира. Е сега ако има вирус/бактерија си наебал :) не знам каков ефект имаат прочустувачите  за вируси, бактерии... Треба да имаат. Потоа пм 10 частичките се доволно  мали да влезат во крвотокот, за разлика на пример влакно од јамболија нема да влезе во крвотокот, тоа е мислам цела разлика во опасноста. Не дека е препорачливо да дишиш прашина ама таа во домашни услови е во мали количини не ти го загрозува здравјето, и организмот може со минимален напор да се справи и да ја исфрли таја нечистотија. Е сега овие пм 10-25 частициве најверојатно не можат да се исфрлат или се врзуваат со други молекули или па раскинуваат други молекули и имаш проблем. Така јас баре развирам, може сум грешка, но дома е неопасно загадено, а надвор е ужасно опасно загадено на моменти( кои моменти траат подолго)
п.с. смрдеана на пластика од шитимол до мостон не ќе да е од цементара... Мислам како можеш човече дома кај што ти диши детето да редиш пластика, ќумур, опинци... Како ? Па и надвор ќе излезеш, ваљда нема да седиш цел ден дома. Абе нека ме прат будала ама од утре со јна гас маска си шетам, ич. Поарно здрав будала него паметен асматичар.
« Последно менување: 14 Декември 2018, 00:48:37 am Bicikle »