Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 745481 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3795 на: 21 Ноември 2018, 14:31:26 pm »
Затоа налепници на возила и казни за сите што возат без адекватна зимска опрема!
И возачка книшка да не заборавиме!!!

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #3796 на: 21 Ноември 2018, 14:37:50 pm »
Градот Скопје вчера организираше работилница за тема „Загадувањето на воздухот во Скопје – Факти, причини, акции“, на која учествуваа претставници од голем број државни и научни институции, компании, здруженија на граѓани, како и претставници на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

http://skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=10300&mid=482&tabId=1

Најдолу имате презентации од повеќе истражувања. Еве еден заклучок од истражување за влијанието на сообраќајот, кое е направено со споредба на локација со низок интензитет (Карпош 4 и строг Центар).
Цитат
Сообраќајот влијае врз квалитетот на воздухот пред се локално, во зоната изложена на интензивен сообраќај, додека влијанието врз позадинските концентрации е мало, посебно во текот на есенските и зимни месеци кога се јавуваат епизоди на високо загадување. Во овие периоди, разликите помеѓу позадинските и концентрациите во зоните изложени на сообраќај речиси и не постојат, што јасно упатува дека трендовите на промена и нивоата на загадување се поврзани со други фактори.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3797 на: 21 Ноември 2018, 15:13:37 pm »
Градот Скопје вчера организираше работилница за тема „Загадувањето на воздухот во Скопје – Факти, причини, акции“, на која учествуваа претставници од голем број државни и научни институции, компании, здруженија на граѓани, како и претставници на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

http://skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=10300&mid=482&tabId=1

Најдолу имате презентации од повеќе истражувања. Еве еден заклучок од истражување за влијанието на сообраќајот, кое е направено со споредба на локација со низок интензитет (Карпош 4 и строг Центар).
Цитат
Сообраќајот влијае врз квалитетот на воздухот пред се локално, во зоната изложена на интензивен сообраќај, додека влијанието врз позадинските концентрации е мало, посебно во текот на есенските и зимни месеци кога се јавуваат епизоди на високо загадување. Во овие периоди, разликите помеѓу позадинските и концентрациите во зоните изложени на сообраќај речиси и не постојат, што јасно упатува дека трендовите на промена и нивоата на загадување се поврзани со други фактори.

Подвлечено за потенцирање на заклучокот.  :-\
Јасно е работата за сите што можат да ја користат главата за размислување. Во меѓувреме загадувањето станува се полошо а надлежните продолжуваат да ни ги мачкаат очите со ретардирани мерки, како најави за субвенции на електрични и нови автомобили, и забрани или нови давачки за постарите автомобили. Додека стототици илјади ќумбиња деноноќно чадат како локомотиви, а разни погончиња и куп цигани ни ебаваат матер со палење на гуми и акумулатори.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3798 на: 21 Ноември 2018, 15:28:27 pm »
На мајка им пичката на сите по ред, правеле од ману истражување и нагласиле 90% од домаќинствата, 10 % од возила и друго а индустријата не е земена во предвид. Па кој кого ебе тука у здрав памет да им се изнаебам и на ќерќи и на снаи и на внуки.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #3799 на: 27 Ноември 2018, 07:58:38 am »

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3800 на: 27 Ноември 2018, 15:38:06 pm »
кУмУЊарчиња Ве поздрави миленикот

Шилегов: Домаќинствата се главниот загадувач, индустријата работи по евростандарди.
Индустриските капацитети во Скопје градов работат по утврдени европски стандарди и според сите студии  имаат многу низок удел во загадувањето на воздухот.

https://www.radiomof.mk/shilegov-domakjinstvata-se-glavniot-zagaduvach-industrijata-raboti-po-evrostandardi/

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #3801 на: 27 Ноември 2018, 15:49:41 pm »
Имате некое испитување направено настрана од ова што го пласираат, па знаете точно од каде доаѓа загадувањето?
Не бранам никој, ама глупаво ми е само да се силиме со глупави постови на некои веб портали.

Еве јас имам инфо од фирмата што го монтираше филтерот во летото на ДРИСЛА и мерењата после монтажа. Бројките биле под минимумот.

Имате такви мерки од другите индустриски објекти?

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3802 на: 27 Ноември 2018, 16:01:29 pm »
Имате некое испитување направено настрана од ова што го пласираат, па знаете точно од каде доаѓа загадувањето?
Не бранам никој, ама глупаво ми е само да се силиме со глупави постови на некои веб портали.

Еве јас имам инфо од фирмата што го монтираше филтерот во летото на ДРИСЛА и мерењата после монтажа. Бројките биле под минимумот.

Така е Осмица, еве они заедно со ману направиле испитување. Ние што гледаме со очи врска немаме, вие од штаб сте секогаш со официјални документи. Туку тоа филтрите функционираат ама ако се користат а не да стојат за документација и евентуално да се пуштаат кога ќе им се јават дека ќе дојдат да парадираат пред телевизии.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #3803 на: 27 Ноември 2018, 16:51:13 pm »
Еве зошто лепенките на колите нема да го исчистат воздухот:

Цитат
Откако заврши со играта на мобилен, градоначалникот излезе на говорница и рече дека алармот на граѓаните и реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ биле паушални и политикански. Се правдаше дека лошата состојба со загадениот воздух ја затекнал од претходната власт.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5385
« Одговори #3804 на: 27 Ноември 2018, 18:17:23 pm »

Бројки и мерења немам ама сум влегувал во круг на цементара и со свои очи имам видено сецкана гума која што сите знаеме за што ја користат...

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #3805 на: 27 Ноември 2018, 18:27:30 pm »

Железара (ладна) е во рамки на нормални вредности пропишани со закон.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3806 на: 27 Ноември 2018, 18:28:33 pm »
ami koj dozvoli izgradba na drisla? sega Petre bil kriv. Cii se fabrikite na petre ili na "gospoT" ?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #3807 на: 27 Ноември 2018, 19:50:21 pm »
Памти некој како беше времето во Скопје минатата недела,кога беше протестот пред град Скопје?Тие што пратат ќе се сетат дека немаше ветер,а воздухот магично се исчисти.Но,се ова е теорија на заговор,чим Шилегов вика дека не се индустриите,а за чуди до сега никој не ги спомнуваше,освен минатата недела кога стигнале миљон барања за инспекција во Усје,и мора да искочат на терен.Што ќе откријат сите знаеме,ништо,плус градскиот татко е на нивна страна,пошто од нив ја зима платата,нели :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3808 на: 27 Ноември 2018, 20:11:22 pm »
https://www.facebook.com/p.shilegov/videos/516514165502748/ ete slusaj go, so fakti a ne samo da go napagjate

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #3809 на: 27 Ноември 2018, 21:09:55 pm »

Бројки и мерења немам ама сум влегувал во круг на цементара и со свои очи имам видено сецкана гума која што сите знаеме за што ја користат...

Ја користат за изработка на дихтунг гума за климите, да не се слушаат вибрации ?