Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 745015 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3720 на: 11 Ноември 2018, 17:20:00 pm »
На бензин да не работела климата, па се запалила?
Замисли тек ако биле гасифицирани.  :-X

Вчера во Ѓорче се запали клима на семејство кое се грее на клима. Пожарникари им ја спасија куќата и останатите лепенки до нив.
Просечна клима не влече ни 1.5 киловати електрична енергија, најчесто е под 1 киловат... Не знам колку разбираш од струја и електрична инсталација, ама едно ебано калориферче влече повеќе од 2 киловати. Господ знае каква инсталацијаа имале таму, и колку децении стара или ако е нова, тогаш кој надримајстор им ја поставувал. Си има полиција, нека работи малку и нека истражат каде е кривицата. Којзнае можеби некоја запаллива клима купиле.

Од каде знаеш дека сум го купил кумбето 15к ? Од кај знаеш дали имам ајфон или самсунг с9 ?
Еве тргни си од себе. Возиш голф 3 дизел од 96та година, значи добиваш црвена налепница. Пошто си екологиста и борец за чист воздух, тргни од себе и ајде фрли го во отпад, земи субвенцијата и купи еко 6 кола.
Или се немаат пари а ?
Ниту ти ке купиш кола, ниту може просечно семејство преку ноќ да направи да се грее еколошки и да му биде удобно и ефтино пошто чини пари.

Јас лично можам да си дозволам да купам ново ауто, ова го возам затоа што го сакам и затоа што немам потреба од нешто друго.
И не зборуваме лично за тебе и за мене - само давав примери. Но лично имам пријатели и познаници со скапи телефони кои „немаат пари за клима“ ама имаат за и телефоните и за седнување по кафеани. И имаат 40-50 илјади денари по грејна сезона, за дрва, а со клима би имале барем 2 пати, ако не и 3 пати пониски давачки...

Гледај парите се релативна работа, а на луѓето со сила не можеш ништо да им дадеш. Ум најмалку. Затоа треба да има закони. Како овие сега за еко таксите на возилата, но ретардирано и понижувачки е кога клептократите на власт ги игнорираат најголемите загадувачи а се фаќаат за најмалите загадувачи. Тоа го зборувам, ништо повеќе и ништо помалку.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #3721 на: 11 Ноември 2018, 17:21:10 pm »
Па тоа е решението, се согласувам дека треба гасификација, дека треба да се мисли за поздрав живот. Многу куќи греат само 1 соба, максимум две од 4 соби, ходник и ве це.
Просечна македонска куќа е со долг ходник и од страните соби. Таква просечна македонска куќа и требаат 4 инвертери за да ја загрееш, 1 за дневната и кујната, еден за долгиот ходник и по еден за преостанатите две соби.
По 20 000 денари инвертер, тоа се 80 000 денари.

Второ, еве за кај мене. Минатото зимо зборев со Дени. За мојот простор (пошто немам ходници, дневната, кујната е споена со преостанатите соби), би ми вршела работа една клима 5.5ка, но најефтините се 35 000 од таа мокност. Треба поквалитетна, односно 50к денари најмалце.
Прозори треба да сменам, ги мислам веќе 2 години. 1000 евра се тие.

Али битно Ван одма знае дека сум се курчел со самсунг с9, пошто не смета за такви.

И не навлегувам понатаму во дискусија и сукоби, тоа може само лошо да ми донесе. Затоа поздрав и немам намера кон никого да навредам или да се инатам.
Се најдобро, отидов да гледам Манчестерско дерби и потоа формула.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #3722 на: 11 Ноември 2018, 17:25:22 pm »
Па тоа е решението, се согласувам дека треба гасификација, дека треба да се мисли за поздрав живот. Многу куќи греат само 1 соба, максимум две од 4 соби, ходник и ве це.
Просечна македонска куќа е со долг ходник и од страните соби. Таква просечна македонска куќа и требаат 4 инвертери за да ја загрееш, 1 за дневната и кујната, еден за долгиот ходник и по еден за преостанатите две соби.

Второ, еве за кај мене. Минатото зимо зборев со Дени. За мојот простор (пошто немам ходници, дневната, кујната е споена со преостанатите соби), би ми вршела работа една клима 5.5ка, но најефтините се 35 000 од таа мокност. Треба поквалитетна, односно 50к денари најмалце.

Али битно Ван одма знае дека сум се курчел со самсунг с9, пошто не смета за такви.

И не навлегувам понатаму во дискусија и сукоби, тоа може само лошо да ми донесе. Затоа поздрав и немам намера кон никого да навредам или да се инатам.
А со ќумбе да не ги греат сите соби?

Порано, трошевме 10 кубици дрва и плус термо печка, во поладни денови. Само за дневна трпезарија и кујна (една целина)
Со ист буџет грејам дупло, со 1 клима, потоа со парно.
Имам подетално објаснето во тема греење.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,6322.msg1057024.html#msg1057024

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,6322.msg1058452.html#msg1058452
« Последно менување: 11 Ноември 2018, 18:04:50 pm Mikius »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3723 на: 11 Ноември 2018, 17:37:15 pm »
Фило, Ван не ти кажа дека ти лично имаш Самсунг/Ајфон... Ама таа мувата незгодна, лета во очи и смета.  :)

Со клима е поедноставно да се греат повеќе соби од една соба, затоа што клима работи 24/7 и еднаш кога ќе се загрее станот/куќата, потоа е поедноставно да се оддржува температурата. Со ќумбе е друго, се пали преку ден и има големи осцилации и промени на температурите, посебно ноќе. Некои луѓе не разбираат како се користи клима и ја гасат навечер (глупост, затоа што навечер е евтина струјата) и потоа наутро на климата и треба многу време и мачење да ги затопли изладените простории (и троши повеќе струја отколку ако работела постојано 24/7).

Цитат
Нели рековме дека просечно се грее една или максимум две соби? Ама тоа со ќумбе, со клима тогаш мора сите соби да се греат?
Зошто не би биле истите услови за сеедно кој тип на греење?  :)
Инаку греење на една-две соби, тоа е идеално за греење со една клима. Секој може да си го дозволи тоа. Всушност повеќето (што се греат на драва) веќе имаат клима за ладење, само голем дел од нив никако не веруваат дека во преодниов период и таква евтина клима ќе заврши работа за греење. И ќе грее многу поевтино од греењето со дрва.

Цитат
Дени често е перфекционист (да не кажам мегаломанијак) кога препорачува клима уреди. Кажи која е квадратурата на дневната и кујната, а колку на споените соби, па да ти помогнам колку можам со препорака за клима. Имаш баш сега убави попусти.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3724 на: 11 Ноември 2018, 17:38:44 pm »

А со ќумбе да не ги греат сите соби?

Порано, трошевме 10 кубици дрва и плус термо печка, во поладни денови. Само за дневна трпезарија и кујна (една целина)
Со ист буџет грејам дупло, со 1 клима, потоа со парно.
Имам подетално објаснето во тема греење.
Стави еден линк до твојот пост. Нека прочитаат уште еднаш луѓето.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3725 на: 11 Ноември 2018, 17:43:51 pm »
Тазе од денес.
А куќава у преден план, т.е кровчето на куќата одма под димот, си чурка оџачето дури не се ни приметува. Ама затоа тој таму, ги пали џубрината.

Испратено по поштар

Присутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3726 на: 11 Ноември 2018, 17:49:17 pm »
И шо оти тука ја стави сликата? За лајк ли? Треба у полиција да се јавиш и да пријавиш, со постирање на форум нема работите да се променат.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #3727 на: 11 Ноември 2018, 18:49:11 pm »
А со следниот попис, овој сега што ќе биде, за 5-10-15 години, да стават ставка и на што се грее домаќинството? Таман ќе се добие јасна слика.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3728 на: 11 Ноември 2018, 19:06:41 pm »
@Van
Не кажав дека паралелно ги решаваат сите проблеми, туку дека добро е да се решаваат сите паралелно. Има разлика.

Го игнорираш фактот дека воопшто не ги решаваат проблемите. Најголемите загадувачи - ќумбињата и погоните/циганите, нив целосно ги игнорираат и ништо не прават за тоа. Нас обичните луѓе - не прават будали и ни наметнуваат нови давачки и заебанции во град во кој без плам секојдневно без никаков план се доселуваат се повеќе и повеќе луѓе. Проблемот со загадувањето никако не го решаваат, нема ни сега со овие „мерки“ да го решат - и повеќето (па и овде на форумов) ќе се прават како ништо да не се случува.

Како да кажеш, како да завртиш, не можеш да ги оправдаш дека го решаваат проблемот со загадувањето. Јес да си адвокат, ама овие ни ти не можеш да ги извадиш за гомнариите и фарсите кои ги прават.  :-X

Лебати, каде прочита во мојов пост дека јас некого правдам дека решава некаков проблем со загадувањето?
Ти читаш што пишувам, или колку да се најдеш во муабет и една реченица ми цитираш и после на таа реченица ми пишуваш реферати и нешто ми објаснуваш.
Според мене во ред е да ги има субвенцииве што ги планираат исто и налепниците, иако не прочитав што ќе биде разликата ако имаш кола со црвена во однос на кола со зелена налепница. Кога има проблем што е создаден од 10 различни работи треба сите 10 истовремено да се решаваат. Затоа добро е и евенуталниот проблем со колите да се решава паралелно со фабриките, греењето на дрва, градежништвото и што и да останува друго како причина за загадување.

Јас не верувам дека некој има реална стратегија за решавање на проблемот, туку само периодично се мачкаат очи колку да се покаже дека нешто они се трудат. Со добар план и стратегија верувам дека проблемот може да се намали, но не треба да очекуваме дека кое и да е решението истото ќе даде ефект одма или во првите година или две. Проблемот е системски и е создаван со децении, не може ни решението да биде со полн ефект за кратко време.

Пак повторувам, не верувам дека некој се труди или знае да испланира долгорочно решение.

Еве ти болдирав, гледам имаш проблем со читање туѓи постови :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #3729 на: 11 Ноември 2018, 19:46:37 pm »
Фило, Ван не ти кажа дека ти лично имаш Самсунг/Ајфон... Ама таа мувата незгодна, лета во очи и смета.  :)

Не ми лета мувата затоа што немам телефон од 500 евра, туку од 50 евра.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3730 на: 11 Ноември 2018, 19:52:52 pm »
Изгледа имам проблем со игнорирање на деловите од постовите, кои очекуваш да ги игнорирам.

Според мене во ред е да ги има субвенцииве што ги планираат исто и налепниците, иако не прочитав што ќе биде разликата ако имаш кола со црвена во однос на кола со зелена налепница. Кога има проблем што е создаден од 10 различни работи треба сите 10 истовремено да се решаваат. Затоа добро е и евенуталниот проблем со колите да се решава паралелно со фабриките, греењето на дрва, градежништвото и што и да останува друго како причина за загадување.

Овде даваш подршка на мерки со кои се третира минорно мал загадувач. Мал во однос на големите загадувачи. Кажуваш дека е добро паралелно и истовремено да се решаваат сите загадувачи. На ова јас ти одговорив дека не се решаваат сите загадувачи. Објаснив дека над 90% од загадувањето, односно над 90% од причинителите на загадувањето - се игнорираат.

Што од ова погоре не е точно?
Кога ќе дадеш подршка за нешто со што се игнорира суштината на проблемот и не се наоѓа решение, јас те доживувам како бранител на одговорните. Ги овозможуваш. Без разлика што си напишал понатаму во постот, ти даваш подршка за две мерки кои нема да направат никаква разлика во загадувањето. Како што впрочем ќе се види во следниве години со загадувањето кое ќе станува полошо и полошо.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3731 на: 11 Ноември 2018, 19:56:24 pm »
Доживувај ме како сакаш, твое право.

За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3732 на: 11 Ноември 2018, 20:15:12 pm »
Тазе од денес.
А куќава у преден план, т.е кровчето на куќата одма под димот, си чурка оџачето дури не се ни приметува. Ама затоа тој таму, ги пали џубрината. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Испратено по поштар

Па па па..

Ова се тие опериран од општествено добро.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #3733 на: 11 Ноември 2018, 20:16:38 pm »
Според мене Проблемот е во сите нас.  Почнувајќи од власта, па се до 80% од луѓето.
Прво власта е крива што дозволи во Карпош, Аеродром и Центар да се изградат дивини.
Не зборам само за оваа власт, туку и за претходниве

Градат како луди . Овој во Аеродом градоначалникот руши паркови, за да гради огромни згради.  Пред 5-6 години тој дел беше тука се зеленило.
Центар и Дебар маало во последниве 10 години е ужас и можеби и највеќе ми е криво за тој дел од Скопје. Направија катастрофа историска и еколошка
И сега гледам дека се продолжува во просторот позади Веро во Тафталиџе. На место на мали бараки изникнуваат огромни зградетини.
И позади Рамстор на поранешна ул. Железничка се бутнаа паркови само за некоја мафија да гради.
Капиштец исто се уништи. Зебра и делот спроти е тешка дивина.

Сето ова е премногу, и дополнително лошата економска состојба на голем дел од луѓето и немањето можност да се купи поново возило си го прават своето.

Ова со налепнициве според мене е само додатна глупост да се закрпи народот уште толку, и да се даде оправдување за тоа дека се направиле напори за спречување на загадувањето.

Времето си оди, тие си крадат и ич, уво не им чуе за загадување.

Проблемот ќе се реши кога ќе се спречи градењето на згради на места на паркови, ќе се бутнат 50% од постоечките кои се градеа овие години, и кога ќе се воведе ред во сообраќајот за нови возила.
Дотогаш ништо.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3734 на: 11 Ноември 2018, 20:24:12 pm »
Kaј нас кога ќе настане проблем, се развива стратегија како додатно да се заработи или поентира  од истиот, а не како да се реши.
За се.

https://off.net.mk/net-roulette/lokalno/vratete-si-gi-maskite

Расправајте се вие понатаму.
Ако. Ги заболе цев.