Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 742484 пати)

Отсутен Ilija_f

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1965 на: 21 Декември 2015, 23:22:58 pm »
Главни загадувачи не се колите туку ќумбињата и фабриките (големите и малите производствени центри).

БТЊ, оние истите што на оваа тема коментираат/се убедени дека загадувањето е од колите, тие истите на другите теми јавно се изјаснуваат дека посекако го греат возилото во место бар 5-10 минути. Одлични двојни стандарди. Како коментаров подоле од ДимитарМК, а истиот наголемо дава идеи во темава за тоа како да се намали загадувањето.

Тргнете од себе си. :)

Opel Corsa D 1.2

Со 43л плин поминати 480км само градска во Скопје, односно ~9L/100km, што е одлично за зимно време. Потрошувачката на бензин нормално е покачена, не возам на бензин, туку си чекам во место додека се префрли на плин. Околу 5 литри бензин потрошени во овие 480km.

Да бе, мојата кола повеќе загадува што работи 3 минути во место на бензин, наместо сите извозени и предувани дизелаши со извадени катализатори. Глупости трескаш.

И тој што се грее не прегорено масло вика исто како тебе: Да бе, моево ќумбе за 2-3 литра масло загадува, а тие што се греат не гуми....

Се додека ги поставуваме вака тезите можам да кажам дека си го добиваме тоа што си го заслужуваме.
Се додека ги гледаме другите што преват, а не си се погледнуваме самите себе си, таков ќе ни биде и воздухот и околината и паркот и езерото....

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #1966 на: 21 Декември 2015, 23:40:00 pm »
kako i zelezara sto ne true taka ILCO ???

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1967 на: 22 Декември 2015, 00:02:29 am »
И тој што се грее не прегорено масло вика исто како тебе: Да бе, моево ќумбе за 2-3 литра масло загадува, а тие што се греат не гуми....

Се додека ги поставуваме вака тезите можам да кажам дека си го добиваме тоа што си го заслужуваме.
Се додека ги гледаме другите што преват, а не си се погледнуваме самите себе си, таков ќе ни биде и воздухот и околината и паркот и езерото....

Што ти е муабетов уште не те сфаќам?! Ти пречи дека ја оставам до 40 степени да дигне во место наместо во возење?

Се зафати со мене, за кола која е во технички исправна состојба која исполнува Euro 4 стандарди + помалку загадува со тоа што е со плински уред.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1968 на: 22 Декември 2015, 00:15:30 am »
И летно време работи и дава плати и рани фамилии железара.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1969 на: 22 Декември 2015, 13:29:01 pm »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1970 на: 22 Декември 2015, 15:16:02 pm »
tuka rekoF da ja postiram fotkava, so e voa samo Ohridon svetiiT ? :) ne be photoshop ne go dolovil Skopjeno...

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1971 на: 22 Декември 2015, 19:34:37 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
типичена америчка пропаганда... да веруваш дека некој веќе размидлува за некакво движење против кидлородот...

патем речено сега ми е јасно зашто колите помалку ни р'ѓосуваат во скопје... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Ilija_f

• Почетник
  • *
« Одговори #1972 на: 22 Декември 2015, 22:43:08 pm »

А што е со другите погони и со тоа што цела ноќ бучи од фабриката и секој вечер мириса на прегорена пластика пропратена со чад? Или сега не е Минчо, Станчо бил тој..

Отсутен Ilija_f

• Почетник
  • *
« Одговори #1973 на: 22 Декември 2015, 22:50:10 pm »

Што ти е муабетов уште не те сфаќам?! Ти пречи дека ја оставам до 40 степени да дигне во место наместо во возење?

Се зафати со мене, за кола која е во технички исправна состојба која исполнува Euro 4 стандарди + помалку загадува со тоа што е со плински уред.

Не бе друже не се зафатив со тебе. Те земав само како пример за тоа какви сме ние луѓето што живееме овде ;), пошто ми падна во очи кога на исти ден во една тема се буниш како колите загадувале, а во друга тема кажуваш дека си ја грееш колата во место што е еднакво на безпотребно загадување.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #1974 на: 22 Декември 2015, 23:09:16 pm »

А што е со другите погони и со тоа што цела ноќ бучи од фабриката и секој вечер мириса на прегорена пластика пропратена со чад? Или сега не е Минчо, Станчо бил тој..
Batka treses gluposti...Ti kazav deka zelezara ne raboti od septemvri sve e na prinuden..Preispitaj moabetot pa so sigurni informacii izlezi i pisi ne da ti se smee narod

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1975 на: 23 Декември 2015, 00:16:34 am »

Batka treses gluposti...Ti kazav deka zelezara ne raboti od septemvri sve e na prinuden..Preispitaj moabetot pa so sigurni informacii izlezi i pisi ne da ti se smee narod

бидејки сум неупатен, морам да прашам... “црвеното/портокаловото небо“ над железара на што се должи? мислам, стварно прашувам на што се должи, бидејки и синоќа беше такво еден период....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1977 на: 23 Декември 2015, 05:13:54 am »
Не бе друже не се зафатив со тебе. Те земав само како пример за тоа какви сме ние луѓето што живееме овде ;), пошто ми падна во очи кога на исти ден во една тема се буниш како колите загадувале, а во друга тема кажуваш дека си ја грееш колата во место што е еднакво на безпотребно загадување.

Не ми текнува на тоа, кај се бунам дека колите загадувале?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #1978 на: 23 Декември 2015, 06:05:21 am »
Od peckite sigurno ne e bidejki sve e izgaseno..Mozno e od jakite reflektori sto se pokraj celicana pa da javue nekakva refleksija bidejki stignuva staro zelezo so vagoni pa se istovara..
Peckata e ugasena od septemvri toa e najtragicnoto u moabetov...

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1979 на: 23 Декември 2015, 07:05:31 am »
U pravo e Vlatce izgasena sto e epten tragicno.